Élet-Stílus

Miért veszélyes a fagylalt?

fagyi (fagylalt, )
fagyi (fagylalt, )

Az egyik legnépszerűbb nyári édesség sajnos könnyen gyomorrontást okozhat.

A fagylalt elengedhetetlen kelléke a nyári hónapoknak. Sok-sok évvel ezelőtt még csak a csokis és vaníliás ízek voltak a elérhetők, ma már viszont csak képzeletünk szabhat határt a legújabb ízkombinációknak.

Kézműves fagyik és fagylaltporok

A vendéglátó-ipari egységekben és cukrászdákban kapható fagylaltokat többféle módon állítják elő, így pasztörizálással vagy hideg eljárással, fagylaltporból, sűrítményből, pasztából, tejjel vagy vízzel, élelmiszer-adalékanyagok (pl. habosítók, sűrítők) és járulékos anyagok (pl. gyümölcs, dió, mandula, pisztácia, gyümölcskonzerv stb.) hozzáadásával.

Megkülönböztetjük a hagyományos, kézműves fagylaltot, amelyet a cukrászmester készít, valamint a porfagylaltot, amelyet iparilag előállított porkeverék vízzel való hígítása után fagyasztanak le.

Bármelyik fagylaltok is válasszuk szervezetünk hűsítésére, érdemes tisztában lennünk néhány élelmiszer-biztonsági tudnivalóval, melyet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal nemrég közzétett.

Miért kell vigyáznunk vele?

A fagylalt magas folyadéktartalmának, a benne lévő fehérjéknek és más, gyorsan romló összetevőknek köszönhetően sorolható a könnyen romló ételek közé, ezáltal kiváló táptalajt nyújt a gyomor- és bélrendszert megbetegítő baktériumoknak. Állandó hűtést igényel, és ha a hűtőlánc csak egy rövid időre is megszakad, és a felülete elkezd olvadni, az máris a baktériumok elszaporodásához vezethet.

Ha szeretné tudni, mire kell figyelnünk vásárláskor, kattintson ide.

Forrás:

Miért veszélyes a fagylalt? (Házipatika)

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik