Élet-Stílus

Ételmaradékból virágföld?

Magyarország legnagyobb szállodája tovább zöldült.

Energiatakarékos izzó, szelektív hulladékgyűjtés, takarékos vízhasználat: a környezettudatos gondolkodás alaptételeit ma már bárki, álmából felkeltve tudja sorolni. Ettől függetlenül „élesben” mégis kevesen művelik: mert „macerás”, vagy mert „mindig elfelejtik”, és az sem ritka, aki szerint ez az egész igazából egyáltalán nem is fontos.

Magyarország legnagyobb szállodája, a Hotel Hungaria és a vezetősége nem így látja, és már jó néhány éve aktívan kiveszik a részüket a környezet óvásában. Ahogy Krausz György, a BW Hotel Hungaria és a Danubius Hotel Arena igazgatója elmondta, 2010-ben indították a „Danubius goes green” projektet, melynek célja, hogy a szállodák ne terheljék feleslegesen a környezetet. Hogy ez mit jelent? Az igazgató szerint a hotelekben ma már magától értetődő, hogy szelektíven szedik a szemetet, odafigyelnek arra, milyen és mennyi tisztítószert használnak – ha valaki nem kéri, annak például nem mosnak naponta ágyneműt –, de az is, hogy a most 40 éves cég minden évben csatlakozik az olyan – adott esetben világméretű – kezdeményezésekhez, mint a Föld órája.

Így lesz a meghagyott reggeliből tápanyag a virágoknak

Ezek után nem akkora meglepetés, hogy az ország legelső komposztáló berendezése is a Hotel Hungáriában kapott helyet. A gép, ami egyszerre 50 kilogramm szerves hulladék – nevezzük nevén, moslék – feldolgozására képes, a maradékokból – vagyis a halakból, húsokból, zöldségekből, gyümölcsökből és a konyhai munka során keletkező papírokból – komposztot csinál, amit később újra lehet hasznosítani.

Hogy ez miért jó? Nos azért, mert ezt az amúgy biológiailag lebomló hulladékot így nem kell elszállíttatni, hanem a szállodában is hasznosíthatják (időt, energiát és persze pénzt spórolva). Az épület aljában felállított hipermodern eszköz ugyanis helyben végzi a feladatát: bedarálja a maradékot, és néhány nap múlva tiszta és steril komposztot állít belőle elő.

Krausz Györgynek arra is volt válasza, hogy mire használ majd a szálloda ekkora mennyiségű komposztot. Mint elmondta, a szállodában lévő növények földjét helyettesítik vele. Ha pedig ennél nagyobb mennyiség keletkezne, akkor összebeszélnek a szállodacsoport vidéki tagjaival, ahol a jó minőségű komposzt fogyóeszköz.

Még van mit tanulnunk

A szálloda a készüléket egyébként egy svéd hulladékfeldolgozással és -hasznosítással foglalkozó cégtől, a Joraformtól kapta, ami immár 25 éve foglalkozik komposztálással. Magyarország mellett most további három országban, Ausztriában, Horvátországban és Szlovákiában telepítettek készülékeket, Olaszországban pedig a Garda-tó környékén lévő 9 önkormányzattal együttműködésben, 432 géppel reformálják a szerves hulladék kezelését.

Európában egyébként Svédország élen jár a hulladék kezelésében: a szemét 99%-át energiaként, vagy más újrahasznosított anyagként használják fel, sőt, az ország központi fűtését is hulladékból nyert anyagokon és ételmaradékból nyert biogázból oldják meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik