Élet-Stílus

Már két zsenire építhet az Inter – videó

A portugál korábban nem győzte hajtogatni, hogy a szíve a londoniaké, de egyben a múlté is – amit nem tett hozzá: ebből maximálisan profitált. Sajtószemle, elemzés, videó.

A Chelsea-Inter párosítás – már csak a két együttest felkészítő edzők előélete okán is – pikáns derbinek ígérkezett, s az ínyencek nem csalódtak.

A meglepetést sem a végeredmény jelenti igazán, hanem az a könnyedség, ahogy az olasz bajnok elintézte az angol bajnokság egyik, ha nem a legerősebb csapatát.

A győzelem taktikai volt. A milánóiak otthonukban is kellemetlen perceket okoztak a londoniaknak, ám kék szempontból a Stamford Bridge-n rendezett visszavágó bizonyult végzetesnek. Az Inter bátor, háromcsatáros felállása már az elején sem ízlett az angoloknak, akiket az is visszavetett, hogy a tempó diktálására máskor képes Ballack-Lampard duó messze elmaradt az elvártaktól (ahogy szinte a teljes londoni játékosállomány – kivéve Maloudát és a kapuban nem egyszer remek megoldást választó Turnbullt). A londoni középpályások közül mindössze a francia szélső volt az, akin az elszántság mellett az is látszott, miképp próbálja gyakorlatba ültetni a taktikai elképzeléseket, hisz Mikel és a második félidőben Ballackot váltó Joe Cole is csupán jelenlétével tüntetett.

Zseni a pályán - Sneijder (10) talán legjobb játékát nyújtotta az Interben (MTI/EPA)

Zseni a pályán – Sneijder (10) talán legjobb játékát nyújtotta az Interben (MTI/EPA)

A másik oldalon viszont volt két géniusz és legalább három remekelő. A Carlo Ancelotti elleni „elméleti pengeváltást” egyértelműen Jose Mourinho nyerte. A portugál láthatóan alaposan kivesézte a Chelsea – amúgy sem túl bonyolult – támadásszövését, és abból is hasznot húzott, hogy az angolok támadásból viszonylag nehézkesen lépnek vissza védekezni. Ancelotti ellenben még az első félidő tanulságait sem vonta le időben, későn nyúlt bele a mérkőzésbe, s akkor sem a legjobbat húzta (cseréi közül egyedül Kalou lehetett volna meccsdöntő tényező, az elefántcsontparti azonban későn érkezett).

olasz ünnep, angol bú

Itáliában még – az Interrel nem egyszer kevésbé szimpatizáló – sportlapok is egyértelműen a nemzeti büszkeség megmentőjeként tekintenek a soraiba az első olaszt (Materazzit) a 92. percben delegáló milánói csapatra. A Gazzetta dello Sport „tökéletes éjszakaként” könyvelte el a londoni meccset, míg a Juventushoz közel álló Tuttosport szójátékkal „Memourabile” tisztelgett a portugál és csapata előtt. A La Repubblica sportrovata szintén Mourinhót és játékosait vélte az olasz klubfutball megmentőinek, a szépséges Interről beszámoló Corriere della Serra pedig szokásától eltérően címoldalon közölte a fekete-kék diadalt. A Corriere dello Sport „Inter győzelem” című összefoglalójában a végén vonta le a konklúziót: „az Internek hála az olasz futball fellélegezhet: még mindig Európához tartozunk.”
Angliában a The Times internetes oldala elsősorban Mourinhót magasztalta „Egocentrikus, cinkus, briliáns: Jose visszatért” című publicisztikájában, míg a The Sun Roman Abramovicsot vonta kérdőre „Miért is rúgtad ki őt, Rom?”. A BBC internetes honlapjának szakírója, Phil McNulty szerint is a jobbik csapat lépett tovább, a Daily Telegraph elemzésében – „Mourinho ismét a középpontban”- ugyanakkor kitért Carlo Ancelotti hibáira is.

Mourinho viszont aligha ünnepelhetne, ha a játékosállományát tekintve is jelentőset javuló Inter nem mutat az elmúlt években látottaknál lényegesen jobb játékot. A tavaly Ibrahimovicra és a mögötte felsorakozó „ütközőkre” egyszerűsödő felfogás helyett ezúttal – a trequartistákra építő olasz hagyományoknak megfelelően – egy pazar irányító (Madridban alighanem konstatálták, hogy a két holland – a Münchenben villogó Robben és az Interben szerdán tanárian osztogató Sneijder – elengedése hatalmas öngólnak bizonyult) mellett egyenként is veszélyes támadóhármas nehezítette a londoni bekkek életét. Nem véletlen, hogy a rendszerint magabiztos Alex-Terry belső védőkettős hibát hibára halmozott, s ha a két szélsőhátvéd, Zsirkov és Ivanovics nem segít be rendszeresen, a különbség még nagyobb lehetett volna.

„Szerettem volna, ha a Chelsea elbizonytalanodik, és láttam, hogy az ötletem megvalósult. A Chelsea játékosai már az elején úgy érezhették, hogy ez bizony az Inter napja” – utalt Mourinho a megváltoztatott taktikára. „Örülök, hogy győztünk, ám nem örülök amiatt, hogy egykori játékosaim vesztettek. Ma este én voltam az ellenfél a Stamford Bridge-en, és ez az ellenfél nyert. Nem több, nem kevesebb.”

Chelsea-Inter – összefoglaló:

A portugál szavaival összecseng Ancelotti vallomása is, bár az olaszt nem annyira a fekete-kékek 4-3-3-as kezdése, mintsem támadói határozottsága döbbentette meg.
„Nem lepett meg a kezdőcsapatuk, hisz a San Siróban is így futballoztak az utolsó 30 percben. Amivel nem tudtunk mit kezdeni, az a Pandev és Eto’o által vállalt rengeteg munka volt. Azt hiszem, én is megerősíthetem a nyilvánvalót: egyszer sem voltunk igazán fölényben, a milánóiak nagy nyomás alá helyeztek minket, és lényegében azt történt, amit ők elterveztek.”

emlékeztető

Bajnokok Ligája
Nyolcaddöntő, visszavágók

Chelsea (angol)-Inter (olasz) 0-1 (0-0)
Stamford Bridge, 38 ezer néző. Vezette: Stark (német)
Gól: Eto’o (78.)
Kiállítva: Drogba (86.)
Sárgalap: Malouda (55.), Drogba (57.), Alex (83.), Terry (89.), illetve Eto’o (17.), Motta (47.), Lúcio (54.), Julio Cesar (82.)
Chelsea: Turnbull – Ivanovics, Alex, Terry, Zsirkov (Kalou, 73.) – Mikel – Ballack (Joe Cole, 62.), Lampard – Anelka, Malouda – Drogba.
Inter: Julio Cesar – Maicon, Lúcio, Samuel, J. Zanetti – Cambiasso, T. Motta (Materazzi, 92.) – Sneijder (Mariga, 85.) – Pandev (Sztankovics, 75.), Milito – Eto’o.
Lövések (ebből kapura): 7(3), illetve 8(4)
Szögletek: 7, illetve 4
Szabálytalanságok: 22, illetve 12
Labdabirtoklás: 49%, illetve 51%
Az első mérkőzésen: 1-2
Továbbjutott: az Inter, kettős győzelemmel, 3-1-es különbséggel

Ajánlott videó

Olvasói sztorik