Élet-Stílus

Fontos dokumentumokat pusztít a Káma-szútra vírus

A Káma-szútra névre hallgató féreg a fertőzött rendszereken most péntektől, azaz 2006. február 3-ától kezdve minden hónap harmadik napján felülírja a biztonsági alkalmazásokhoz tartozó fájlokat és a felhasználók egyéb dokumentumait.

A féreg holnap aktivizálja magát, és a nem megfelelő védelemmel rendelkező számítógépeken óriási adatveszteséget okozhat. Habár a rendszeresen frissített vírusvédelmi szoftverek felhasználói nincsenek közvetlen veszélyben.

Az ESET online vírusfigyelője szerint a féreg az elmúlt 168 órában mégis a második legtöbb fertőzést produkálta az interneten, így indokolt kiemelten veszélyesnek tekinteni. Az adatvesztés megelőzése érdekében ajánlatos a számítógépet a legfrissebb víruskeresőkkel átvizsgálni, így megelőzve a féreg aktivizálódását.

Az VB.NEI néven regisztrált (más néven Káma-szútra, Blackmal, Blackworm vagy Nyxem) tipikus e-mail féregként viselkedik, mivel levélben, csatolmányként érkezik, majd a fájl megnyitásával a felhasználó maga telepíti a vírust.  A féreg ezután minden hónap harmadik napján megpróbálja felülírni (értelmezhetetlenné tenni) a biztonsági alkalmazások állományait.

Különösen nagy kárt tehet a féreg a doc, xls, mdb, mde, ppt, pps (többnyire a MS Office dokumentum-formátumai), a zip, rar (archivált anyagok), és a pdf, psd (tipikusan Adobe Acrobat- vagy Photoshop-adatok) kiterjesztésű fájljaiban.

A Káma-szútra vírus és a hasonló kórokozók fertőzése egyébként azon a reflexen alapszik, hogy sokan megnyitják az ismeretlen vagy éppen ismerős feladótól származó levelekhez csatolt fájlokat, vagy megnézik a levélben ajánlott weboldalt.

A biztonságos eljárás szerint először érdemes megbizonyosodni a feladó valódi személyéről, átvizsgálni a fájlt egy frissített és heurisztikus vírusvédelemmel ellátott keresővel, majd a csatolmányt a merevlemezre lementeni, és megnézni az igazi nevét és kiterjesztését. A kettős kiterjesztés (két pont a fájlnévben) mindig vírusfertőzésre utalhat. Ha kevésbé értünk a víruskeresés fortélyaihoz, a legegyszerűbb az ellenőrizhetetlen leveleinket azonnal – megnézés és mellékletnyitogatás nélkül – letörölni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik