Élet-Stílus

Sziklaerőmű épül Ausztráliában

Ausztrália ugyan nem írta alá a kiotói klímaegyezményt, mégis komoly környezetbarát beruházásba kezd: az atomreaktorokkal összemérhető teljesítményű geotermikus erőművet épít.

A szokástól eltérően nem valamilyen véges melegvíz-készletet hoznak a felszínre, hanem a vizet a felszínről préselik be a hőcserélőnek használt forró, száraz sziklába, amelyről az új technológia fantázianeve – Hot Dry Rock, vagyis forró, száraz szikla (HDR) – is tanúskodik. A Geodynamics Ltd. ausztrál vállalat építi fel az első teljes egészében megújuló forrásokra támaszkodó geotermikus villanyerőművet. Az új technológiát a vállalat honlapja mutatja be.

A környezetet nem szennyező geotermikus energia vonzó alternatíva a fosszilis tüzelőanyagokkal szemben, és a világon már többfelé kereskedelmi méretekben használják, például az Egyesült Államokban, Izlandon, Japánban, Új-Zélandon, a Fülöp-szigeteken vagy Kamcsatkán. Az eddigi beruházások közös jellemzője, hogy valamilyen föld alatti vízkészletből származó természetes gőzkitörést hasznosítanak.

Az új technológia nem számít ilyen szerencsére. 3-5 km mély kutat fúrnak a forró gránitsziklába, s a repedéseken átszivárogtatott, felmelegedett vizet egy másik csövön engedik a felszínre. A feltörő meleg víz hőcserélőbe jut, és egy zárt rendszerben keringő, alacsony forráspontú folyadékot párologtat. Ez utóbbival gőzturbinát hajtanak, a lehűlt vizet pedig visszaszivattyúzzák a föld mélyébe.

A cég előrejelzése szerint a geotermikus villanyenergia önköltsége a szénnel vagy gázzal fűtött hőerőművekével lesz összemérhető. Ehhez képest a szélenergia kétszer, a napenergia 8-10-szer többe kerül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik