Belföld

Bod Péter Ákos: Európa válasza az lehet Trumpra, ami ellen Orbán lázad

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Az amerikai protekcionizmus erősítheti a blokkosodást.

Donald Trump kampányában azt ígéri, folytatja a 2016 és 2020 közötti elnöksége alatt látott protekcionista politikát. 10 százalékos vámot vetne ki minden importra, 60 százalékosat a kínai termékekre. Bod Péter Ákos, a Magyar Nemzeti Bank egykori elnöke a Klubrádió  reggeli műsorában azt mondta: Magyarország közvetlen exportja az Egyesült Államokba csak néhány százalék, de közvetetten a vámok hátrányosan érinthetik a magyar gazdaságot, például a járműgyártás miatt is.

Azt nehéz megjósolni, hogy az elnökjelöltként általa mondottakból – bizonyos esetekben 100 százalékos vámokkal is fenyegetőzött – mit próbálna megvalósítani, de abból kiindulhatunk, mi történt elnöksége alatt – tette hozzá a közgazdász. Kínával szemben korábban valóban emelte a vámokat, de nem brutálisan. Azokat pedig nem büntető-, hanem helyreállító intézkedéseknek is lehet tekinteni, hiszen Kína még feltörekvő országként kapta a kedvezményeket, miközben ma már komoly erőt képvisel.

A külkereskedelmi döntésekben elég nagy szabadsága van a mindenkori elnöknek, nem kell óriási többség a törvényhozásban a vámpolitika változtatásához. Bod Péter Ákos szerint a vámszintek emelése Amerikán belül inflációt okozna, hiszen minden ami Kínából vagy éppen Európából jön drágább lenne, a gyerekjátéktól a pamutzoknin át az iPhone-ig. Az is kérdés, mit válaszol a másik fél. Amennyiben Európával szemben is keményebben lép fel Trump, az EU is kénytelen lesz jobban bezárkózni, kereskedelmi blokként viselkedni. Éppen azt tenné, ami ellen Orbán Viktor a gazdasági semlegesség meghirdetésével lázadozni próbál.

Egy kicsi, 9,5 milliós ország esetében az nem fog menni, hogy ül a kerítés tetején és erre is, meg arra is üzletel. Noha Donald Trump esetleges győzelme esetén a politikai kapcsolatok biztosan erősödni tudnának, hiszen Orbán Viktor régóta nyilvánosan ebben bízik, ám a Portfolio előzőleg több nemzetközi elemzés alapján szintén arról írt, a republikánus elnökjelölt visszatérésének egyik legnagyobb vesztese Magyarország lehetne.

Kapcsolódó
Orbán Viktor álmát éppen Donald Trump teheti rémálommá
A republikánus elnökjelölt visszatérésével zsákutca lehet a kormányfő által meghirdetett gazdasági semlegesség. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik