A következő élő közvetítés része Az szmsz-módosításról nem sikerült megállapodni, a személyi kérdésekről igen – élő közvetítésünk a fővárosi közgyűlés alakuló üléséről

Így oszlottak meg a szavazatok a Fővárosi Közgyűlés képviselői közt az szmsz-vita elnapolásáról

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

A nagyjából 15 percesre nyúlt ötperces ügyrendi szünet után Vitézy Dávid egyből azzal folytatta a vitát, hogy Karácsony szavaztassa meg, napolják el az szmsz felülvizsgálatát. Karácsony így tett, szerinte megtárgyalták a napirendet, a kormányhivatal kifejtheti az álláspontját az ügyben, bár szerinte a szóban forgó jogvita egyértelmű. A közgyűlés nagy többséggel támogatta a javaslatot, az 1. napirendi pont megtárgyalását ezzel a testület következő ülésére tolták.

Az elnapolásról való szavazásban érdekes, a képviselők voksai hogyan oszlottak meg először döntéshelyzetben:

  • a főpolgármester és az egész Párbeszéd-DK-MSZP szavazott ellene,
  • a Kutyapárt Kovács Gergely pártelnökön kívüli két jelenlévő képviselője tartózkodott,
  • A Tisza Párt, Vitézy frakciója és a Fidesz pedig kivétel nélkül megszavazta a javaslatot.

Önkormányzati TV

A felálló közgyűlésben a legviharosabb vita a főpolgármester-helyettesek személye mellett – mint azt láthattuk – a főváros szervezeti és működési szabályzata (szmsz). Ennek a leglényegesebb része, hogy milyen jogkörök, tehát döntések legyenek Karácsonynál, és melyikeket gyakorolja a képviselőtestület, illetve annak bizottságai. A Tisza Párt és Vitézy szerint a főpolgármesternek több jogkört kéne visszaadnia, mint amennyit ő átadna.

Karácsony az ülés előtt többször egyeztetett a frakciókkal az szmsz-ről, figyelembe is vett pár javaslatot, viszont egyes  jogkörökből nem akar engedni. Szerinte a közgyűlés egyébként csak arról az szmsz-ről szavazhat, amit ő nyújt be, mert az önkormányzati törvény szerint övé a benyújtás joga.

Vitézy elmondta, hogy szerinte három fő kérdésben van vita a testületben, a cégvezetők kinevezéséről, a két ülés közti döntési jogkörökről, és arról hogy lehet-e erről szavazni.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik