Belföld

Felvett hatmillió forint hitelt egy Sopron közelében élő nő, aztán átutalta az egészet a csalóknak

Egy 62 éves, Sopron közelében élő hölgyet a napokban egy magát banki ügyintézőnek kiadó asszony azzal a történettel hívta fel, hogy a folyószámláján veszélyben van a pénze, írja a police.hu.

Nem sokkal később egy másik, akcentussal beszélő nő telefonált, aki rendőrségi menedzserként bemutatkozva rávette a sértettet, hogy egy „védett számlára” utalja el a megtakarított pénzét. Elmagyarázta, hogyan tud belépni a netbankjába, és elutaltatott vele 1,3 millió forintot.

A rendőrségi közlemény szerint másnap a csaló ismét telefonált, és még arra is rávette, hogy vegyen fel hitelt. Ezután a kölcsönként felvett közel 6 millió forintot is átutaltatták vele két folyószámlára azzal, hogy így helyezik biztonságba a pénzét, amit majd később visszakap.

Kisvártatva a bankja hívta telefonon a sértettet, hogy nagy pénzmozgást látnak a számláján. Erre a becsapott nő elmondta a történteket az ügyintézőnek, és ekkor szembesült azzal, hogy több mint 6 millió forintja bánja a hiszékenységét.

A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság ajánlásai a hasonló esetek elkerülésére a következők:

  • A rendőrség soha nem kér pénzátutalást a számlák biztonságba helyezése végett! A rendőrök hivatalos eljárásuk során nem keresik meg az ügyfeleket különböző hívásindító alkalmazásokon keresztül!
  • Ne adja ki ismeretleneknek, főként ne telefonon, interneten a bankkártyája és a netbankja belépési adatait! Ezeket az információkat telefonbeszélgetés során sem a rendőrség, sem a pénzintézet alkalmazottjai nem kérik!
  • Ismeretlen eredetű programot soha ne telepítsen vagy töltsön le a számítógépére, illetve a telefonjára, bárki is javasolja.
  • Legyen gyanús, ha a telefonáló tört magyarsággal beszél, vagy magyartalan, helyesírási hibákat tartalmazó e-mailben ajánl kedvező üzleti lehetőséget!
  • Ne bízzon ismeretlenek üzleti vagy befektetési ajánlataiban, legyen gyanakvó, főleg, ha kiemelten nagy hozammal kecsegtetik!
  • Ha bajba került, azonnal értesítse a pénzintézetet, és tegyen feljelentést a rendőrségen!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik