Belföld

11 és fél év fegyházat kapott a 21 éves nyaklánckitépő. aki idősekre támadt Budapesten

Több mint 11 év fegyházra ítélték azt a fiatal férfit, aki a sértett otthonában támadt rá egy idős asszonyra, akinek eltörte az arccsontját, majd kiszakította a fülbevalóit és a nyakláncait.

A Fővárosi Főügyészség közleménye szerint a férfi tavaly január 10-én azzal az ürüggyel kopogott be egy XI. kerületi társasházban lakó 70 éves, meggyengült egészségi állapotban lévő nőhöz, hogy kenyeret kérjen, amikor a nő elutasította a kérést, a férfi rátámadt, ököllel kétszer megütötte az asszonyt, akinek ennek következtében eltört az arccsontja.

A támadó ezután kitépte az idős nő füléből az arany fülbevalóit, valamint kiszakította a nyakából az arany nyakláncait, majd elmenekült, de a budapesti rendőrök még aznap elfogták. A férfi hat nappal korábban, Újbudán egy 22 éves társával együtt, egy járdán sétáló 84 éves, nehezen mozgó férfira lett figyelmes, akit követni kezdtek

Amikor mögé értek, akkor a 21 éves férfi egy hirtelen mozdulattal lerántotta az áldozata válláról a táskáját, majd társával együtt elfutott a helyszínről. A Fővárosi Főügyészség a 21 éves terheltet mint többszörös visszaesőt időskorú sérelmére elkövetett rablás és súlyos testi sértés bűntettével, valamint kifosztással és más bűncselekményekkel, a 22 éves férfit mint bűnsegédet kifosztással és más bűncselekményekkel vádolta meg.

A Budai Központi Kerületi Bíróság váddal egyezően bűnösnek mondta ki a vádlottakat és a 21 éves férfit 11 év 6 hónap fegyházra, míg a büntetlen előéletű társát 2 évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte. A bíróság megszüntette továbbá a 21 éves férfi egy korábbi feltételes szabadságát és megállapította, hogy jelenlegi büntetéséből nem bocsátható feltételes szabadságra.

Az ügyészség a 21 éves férfi büntetésének további súlyosítását tartja indokoltnak figyelemmel előéletére és az időskorúak védelmére is, ezért a terhére fellebbezett. A vádlott és védője felmentésért fellebbezett. Az ítélet a 22 éves férfi esetében jogerős.

Olvasói sztorik