Belföld

Bús Balázs: Szomorú, hogy 30 ezer választópolgár Fidesz-gyűlöletből egy bűnbandát választott Óbuda élére

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Egyetlen járható út van: az alakuló testületi ülésen, ami októberben lesz, fel kell oszlatnia a testületnek önmagát. Kiss Lászlónak és Czeglédy Gergőnek már most le kell mondania, és új választásokat kell kiírni Óbudán.

Erről beszélt az Indexnek Bús Balázs, Óbuda volt polgármestere, miután kiderült, hogy őrizetbe vették Kiss László jelenlegi kerületvezetőt.

A június 9-i választáson a kormánypártok polgármesterjelöltjeként 38,56 százalékot elérve második helyen végző Bús a szerdai fejleményekkel összefüggésben kijelentette: nem lepődött meg.

„A választási kampányban pontosan elmondtuk, hogy kik azok, akik a másik oldalon indulnak. Többször kezdeményeztük a rendkívüli testületi ülés összehívását azért, hogy ezzel a példátlan korrupciós üggyel az óbudaiak szembesüljenek, a kerületvezetés pedig számoljon be arról, hogy mi történt. Ezt egyszer sem tették meg, folyamatosan elszabotálták, hogy számot adjanak arról, mit műveltek az elmúlt öt évben” – fogalmazott.

Az utolsó rendkívüli testületi ülés a választás másnapján volt, amit az a Czeglédy Gergő vezetett le, akit később őrizetbe vettek. Felelősek azok az egyéniben megválasztott képviselők is, akiknek többsége most is a testületben ül, és hallgatásukkal asszisztáltak a korrupciós ügyhöz. Elképesztő és szomorú, hogy 30 ezer óbudai választópolgár Fidesz-gyűlöletből egy bűnbandát választott Óbuda élére

– tette hozzá.

Végezetül arról is beszélt, hogy „a Karácsony–Gyurcsány-féle fővárosi listán három óbudai volt: Kiss László, Czeglédy Gergő és Béres András. Közülük kettőt őrizetbe vettek, a harmadik pedig korábban fél évet ült börtönben. Szégyen lenne, ha ők képviselnék Óbudát.”

Emlékezetes, még júniusban tartóztatták le Czeglédy Gergő MSZP-s alpolgármestert. Az alpolgármestert minősített hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettével gyanúsították meg, elrendelték letartóztatását, valamint annak az önkormányzati cégvezetőnek a letartóztatását is, akit ezen bűncselekmény bűnsegédként történő elkövetésével gyanúsítanak.

Ezt megelőzően arról is beszámoltunk, hogy az óbudai önkormányzatot érintő korrupciós ügynek már tíz gyanúsítottja van. A gyanúsítás szerint egy férfi – két reklámtevékenységet folytató gazdasági társaság ügyvezetőjeként – cégei felhasználásával több mint százmillió forintot fizetett az alpolgármesternek azért, hogy hivatali helyzetét felhasználva közbenjárjon a reklámberendezések fennmaradásához, további reklámcélú használatához, illetve hasznosításához szükséges engedélyek és hozzájárulás megadása érdekében.

A vesztegetési pénz eredetének és céljának leplezése érdekében a reklámtevékenységet folytató cégek ügyvezetője fiktív szerződéseket kötött több, erre a célra létrehozott gazdasági társasággal. A cégek a színlelt szerződésekben írt szolgáltatást a valóságban nem teljesítették, azzal kapcsolatban nem végeztek semmilyen tevékenységet, az már a szerződések megkötésekor sem állt a felek szándékában.

A történtekről az óbudai önkormányzat későbbre ígért részletes tájékoztatást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik