Belföld

A kormány szerint Csád stabil állam

Jászberényi Sándor
Jászberényi Sándor
Idén már a legnagyobb népességmozgással járó tíz konfliktus közé sorolták a csádit is.

Vadai Ágnes (DK) arról kérdezte Orbán Viktort, milyen szerepe van neki vagy bármelyik családtagjának abban, hogy a Magyar Honvédség abba a Csádba akar katonákat küldeni, amely a  legkevésbé nevezhető biztonságosnak. Ez mennyiben szolgálja a nemzeti érdeket?

Vadai Ágnes azt követően fordult a kormányfőhöz, hogy megírtuk, gratulált a régi-új csádi államfő békés megválasztásához, miközben néhány hete még az MTI is véres harcokról és arról írt, hogy Csádban mintegy 20 aktív lázadószervezet működik. Az januárban derült ki, hogy a miniszterelnök fia, Orbán Gáspár is dolgozott a csádi misszió előkészítésén.

A Norvég Menekültügyi Tanács (NRC) a migrációs válságokat vizsgálva arra jutott, hogy Burkina Fasóhoz hasonlóan a Száhel-övezet többi olyan országában is tovább romlott a helyzet, ahol az utóbbi években erőszakkal magához ragadta a hatalmat a hadsereg. Az NRC a legnagyobb népességmozgással járó tíz konfliktus közé sorolta idén a csádit is, az ország a 2022-es jelentésben még nem szerepelt, írta az állami hírügynökség.

Orbán Viktor helyett a honvédelmi tárca államtitkára válaszolt. Vargha Tamás azt írta, a veszélyek korában élünk, a kormány folyamatosan azon dolgozik, hogy megvédje az országot, a magyarokat a tömeges illegális migráció okozta fenyegetéstől.

Biztonság- és védelempolitikánk egyik alappillére, hogy a problémákat a gyökerüknél kell kezelni, nem pedig idehozni. Magyarország ezért nyújt komplex – fejlesztési, mezőgazdasági, diplomáciai és védelmi lábakon álló – támogatási csomagot

a Száhel-térség egyik utolsó stabil államának számító Csádnak.

Az államtitkár parlamenti irományát árnyalja Jászberényi Sándor csádi riportja. Részlet.

Csádtól óva intik az európai utazót a követségek. Ha mindenképpen be akarsz jönni az országba, maradj a fővárosban N’Djamenában. Itt se nagyon menj ki az utcára, ha nem muszáj. Lehetőleg ne egyél és ne is igyál semmit a hastífusz, a kolera, a sárgaláz és más egyéb betegségek miatt. Ha kimész az utcára, lehetőleg kerüld el a tömegtüntetéseket. A törzsi politizálás következménye, hogy a tüntetéseket gyakran oszlatják éles lőszerrel.

A fővárost semmiképp ne hagyd el. Az embereknek szó szerint nincs semmije, gyakoriak az erőszakos bűncselekmények. Emberrablók állnak a bozótosban arra várva, hogy elvigyenek téged és a kocsidat. Ha baleseted lesz, felejtsd el, hogy bárki érted megy a semmi közepére. Az országban nincs légi mentés, a fővároson kívül nincsenek mentők, rendőrség. Ellenőrzőpontok vannak analfabéta katonákkal és ennyi.

Kapcsolódó
Hétszáznegyvennyolc kilométer az Isten tenyerén – Jászberényi Sándor riportja Csádból
Tizenkét órán át tartott az autóút a csádi fővárosból a szudáni határig: borjúgázolás, a megértése annak, mit jelent a szegénység, kultúrák háborúja a földművesek és az állattenyésztők között. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik