Közélet

Direkt36: Orbán Gáspár állandó rejtőzködésben volt a csádi utakon

FACEBOOK
FACEBOOK

Csütörtökön Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter váratlanul bejelentette, hogy a hivatásos katonának állt, a Honvédelmi Minisztérium ösztöndíjasaként egy brit katonai elitiskolát elvégző Orbán Gáspár „a miniszteri kabinetbe vezényelve részt vesz a csádi misszió előkészítésében”. Orbán Viktor miniszterelnök fiáról korábban nem adtak ki információkat, ám most hirtelen kinyíltak a csapok. Pénteken délelőtt egy fotó is beesett a honvédelmi miniszterrel interjút közlő Indexhez, amelyen látszik, hogy a szakállas-bajszos dizájnra váltott Orbán Gáspár csádi katonákkal tárgyal.

A Direkt36 pénteki cikkéből aztán kiderült, miért kezdte hirtelen osztani az információkat az eddig titkolózó kormányzat Orbán Gáspárról.

A portál szerint a kormány és a miniszterelnök fia egészen addig „már-már komikus módon igyekezett elrejteni, hogy részese a Csádban tervezett magyar katonai misszió szervezésének”, amíg rá nem jöttek, hogy a Direkt36 és a francia Le Monde bizonyítékokat szerzett az afrikai útjairól. A lap a titkolózás fokát illusztrálva elmeséli azt a jelentet, amikor 2023 decemberében Orbán fia Szijjártó Péter külügyminiszter delegációjával együtt érkezett meg az afrikai Csád elnöki palotájához.

Amikor a magyarokat szállító kocsik begördültek az épület bejáratához, a külügyminiszter és delegációjának tagjai elindultak a palotához, egyik kísérője azonban hirtelen inkább a kert felé vette az irányt. A fehér kisbuszból kiszálló, zöld kalapos fiatalember először a magyar delegáció érkezését rögzítő kamerába nézett, majd annak hátat fordítva szinte oldalazni kezdett, miközben a zsebéből egy maszkot húzott elő. A furcsa jelenet abban a videóban szerepel, melyet a csádiak készítettek a találkozóról, és még 2023. december 7-én, a találkozó napján feltöltötték a Facebookra.

Egy vágás után az is látszik, hogy a zöld kalapos férfi immár arcát a maszkkal eltakarva sétál végig az elnöki palota folyosóin, de később, a tárgyalóteremben készült felvételeken már maszk nélkül jelenik meg – igaz, itt a kamera oldalról veszi, így az arcát nem látni. A videóban azonban benne maradt egy olyan jelenet is, amikor Szijjártó háta mögött sétálva ugyanez a férfi belép egy másik terembe, majd amikor ismét észreveszi a kamerát, gyorsan beáll egy oszlop mögé. A kamerák elől folyamatosan bujkáló fiatalemberről itt nézhető meg a videó.

A Direkt36 a Le Monde-dal közösen az elmúlt hetekben tucatnyi hasonló, csádi és nigeri hivatalos magyar látogatásokon készült videón és fotón próbálta beazonosítani azt a fiatalembert, aki 2023 májusa és 2024 januárja között legalább hat hasonló találkozón vett részt – és akinek a figurája csak az afrikaiak által feltöltött anyagokban bukkan fel, ott is többnyire alig felismerhetően, miközben a magyar tudósításokból rendre kimaradt.

A két újság végül arcfelismerő appok és ismerősök segítségével kiderítette, hogy a rejtőzködő figura biztosan Orbán Gáspár. Ezt követően a Direkt36 négy minisztériumnak – Honvédelmi Minisztérium, Miniszterelnöki Kabinetiroda, Miniszterelnökség, Külgazdasági és Külügyminisztérium – küldött közérdekű adatigényléseket. A HM válaszából csak annyi derült ki, hogy Orbán Gáspár „tiszti rendfokozatban és beosztásban a Magyar Honvédség állományában szolgál”, de még a pontos, századosi rendfokozatot sem árulták el, a többi kérdésre pedig nem is válaszoltak. A többi minisztérium tagadta, hogy Orbán Gáspár munkát végezne a számukra, illetve a katonai személyekkel kapcsolatos információk bizalmasságára hivatkozva megtagadták a válaszadást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik