Élő Belföld

32 százalékos béremelést kapnak a tanárok, Orbán elfogadta Zelenszkij felkérését

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu
Mutatjuk a miniszterelnök évenkénti sajtótájékoztatójának részleteit.
  • A nagy küzdelmek éve volt 2023 a miniszterelnök szerint. A legfőbb kihívások között a háború, a növekvő terrorfenyegetés, az infláció, a migráció és Brüsszel szerepelt, az infláció, a háború, a migráció és a terrorfenyegetettség kérdésében sikerrel jártunk.
  • Jövőre az a cél, hogy a küzdelmek helyett a családok legyenek megint a politika középpontjában. De azért van ok aggodalomra 2024-ben is, nemcsak hazánkban, de az egész demokráciára épült világ miatt lesz.
  • Orbán azt mondta: nem háború, hanem katonai művelet zajlik Oroszország és Ukrajna között, mert „akkor lesz háború, ha lesz hadüzenet is”, és az orosz törvények szerint ha háború van, mozgósítás van, és „örüljünk annak, hogy ez még nem következett be”. Egyúttal megjegyezte, hogy ő is hol háborúként, hol katonai műveletként nevezi a konfliktust, a kormányinfó alatt is használta mindkét elnevezést.
  • A cél a jövő évi EP-választáson: kinyitni Brüsszel szemét.
  • Ukrajna 50 milliárd eurós támogatásával kapcsolatban a miniszterelnök azt mondja, lehet pénzt adni az ukránoknak, de nem így.
  • Nem kivonult, hanem kiment a teremből, amikor Ukrajna uniós csatlakozásának megkezdéséről szavaztak, azt is elmondta, miért tett így.
  • Magyarország érdekének tekinti, hogy hazánk és Oroszország között „mindig legyen valami”, közös határ semmiképp.
  • A szuveneritásvédelmi törvénnyel kapcsolatban egyelőre csak félelmekről beszélhetünk a miniszterelnök szerint.
  • 32 százalékos béremelést kapnak a tanárok, 2025-ben és 2026-ban pedig jön a következő emelés.
  • Orbán igent mondott Zelenszkijnek, kész személyesen tárgyalni az ukrán elökkel.
  • Imádkoznak Karsai Dánielért, sok erőt kívánnak az ALS-ben szenvedő alkotmányjogásznak.
  • Egy ügyben nagyon hálás a Magyar Orvosi Kamarának.

Közösen pénzt felvenni más országokkal nem észszerű dolog

Az uniós csúccsal kapcsolatban érkezett a következő kérdés, erre Orbán többek között úgy felelt, hogy noha 26 tagállamnak az a javaslata, hogy négy évre 50 milliárd eurót kell adni Ukrajnának, ugyanakkor ezt a pénzt még elő kell állítani.

A magyar álláspont az, hívta fel a figyelmet, hogy ha pénzt akarunk adni Ukrajnának, akkor ne adjunk öt évre,

valami értelmes időkeretet kell kijelölni.

A mértékét pedig aszerint kell meghatározni, hogy Amerika mennyit vállal abból a teherből, amit Ukrajna támogatása jelent. A harmadik pont szerint az, hogy bármekkora összegről is van szó, az ne a költségvetésből történjen.

Mi nem akarunk senkivel közösen hitelt felvenni

– vázolta a negyedik problémás pontot Orbán, emlékeztetve a helyreállítási alapra, amikor szintén közösen vettek fel hitelt a tagállamok, ám sok tagállam még nem kapott a keretből pénzt, mondta.

Közösen pénzt felvenni más országokkal nem észszerű dolog a miniszterelnök szerint.

A február elején esedékes vita második része, hogy az ukrán ügy kapcsán tagállamok álltak elő különböző költségvetési módosítási igényekkel. Mi ebből kimaradtunk eddig, de ha elkezdődik egy ilyen folyamat, akkor ezt mi is meg fogjuk tenni, de ez még előttünk áll.

Nem csak Magyarország miatt lesz okunk aggódni

A lengyel köztévében történtekkel kapcsolatban Orbán azt mondta, „nekünk minden lengyel a barátunk, azok is, akik minket nem tekintenek a barátaiknak”.

Látunk furcsa dolgokat ma a nyugati demokratikus világban

– fogalmazott a miniszterelnök, majd példákat sorolva azt mondta: „valami történik, ami nincsen rendjén”.

Nekünk nemcsak Magyarország miatt, hanem az egész nyugati, demokráciára épült világ miatt lesz okunk aggódni a 24-es évben.

Egyetlen módon lehet megállítani a migrációt

Az EU tagállamainak minősített többsége elfogadta a migrációs csomagot, ennek a csomagnak a kiinduló pontja hibás, erről nagy vitát folytattak az elmúlt negyedévben, mondta az MTVA kérdésére Orbán. A miniszterelnök úgy véli, egyetlen módon lehet a migrációt megállítani:

ha azt a döntést meghozzuk, hogy aki be akar lépni az EU területére, a rávonatkozó döntés megszületéséig az unión kívül kell tartózkodnia.

Minden más megoldás toldozgatás, foltozgatás, és nem fogja meghozni a kívánt eredményt. A migrációs csomagnak biztosan kudarc lesz a vége Orbán szerint, meggyőződése, hogy a magyar szabályozás az a mintaszabályozás, amit nem beperelnie kellene Brüsszelnek.

A cél: kinyitni Brüsszel szemét

A jövő évi EP-választással kapcsolatban Orbán úgy vélekedett, hogy Brüsszel vak, elrugaszkodik a problémáktól, és az a cél a jövő évi választással, hogy

kinyissuk Brüsszel szemét.

Jövőre az a tervük, hogy megpróbálnak Brüsszelben egy jelentős politikai változást elérni.

Orbán beszéde itt véget is ért, jöhetnek az újságírói kérdések.

Adrián Zoltán / 24.hu

De mi a cél jövőre?

A cél 2024-re az, hogy a nagy küzdelmek helyett a családok legyenek megint a politika középpontjában

– fogalmazott. 2024-től azt remélik, hogy már az előrelépés érdekében dolgozhat az ország, ideértve a családokat is. Amit a kormány tenni tud: ilyen a lakásprogram, abban bíznak, hogy a csok plusz sokaknak előrelépési lehetőséget jelent. A minimálbér emelését is említette, valamint ha a feltételek teljesülnek, akkor egy hároméves bérfejlesztési programot is meg tudnak indítani a tanárok és az óvónők esetében.

Az idei év legnagyobb kihívásai

2023 a nagy küzdelmek éve volt, itt volt a háború, a növekvő terrorfenyegetés, az infláció, a migráció és Brüsszel – ezek voltak a fő kihívások Orbán szerint. Az infláció, a háború, a migráció és a terrorfenyegetettség kérdésében sikerrel jártunk, a nagy küzdelmek nemcsak a kormányra voltak jellemzőek, hanem küzdöttek a magyar családok is, fogalmazott.

Eltelt egy újabb év, milyen év volt ez is

Eltelt egy újabb év, milyen év volt ez is, kezdte a sajtótájékoztatót Kovács Zoltán, aki jelezte, hogy nagyjából kétórás időkeret áll rendelkezésre. Orbán Viktor azzal kezdte a tájékoztatót, hogy mindenkinek áldott, békés ünnepeket kívánt.

Miről beszélt Orbán tavaly?

Nosztalgiázásra vágyó olvasóinknak a kezdésig ajánljuk a miniszterelnök tavalyi sajtótájékoztatójáról szóló hírfolyamunkat. Orbán ekkor is számtalan témát érintett, arra a kérdésre például, hogy nevezzen meg két problémát a közoktatásban (a bérkérdésen kívül), nem válaszolt, de hozzátette, hogy amikor a hittan és a testnevelés oktatásával gond volt, ami neki fontos, akkor intézkedett.

Kapcsolódó
Orbán Viktor: Nincs napirenden kijevi látogatás, az iskolai testnevelés és hittanoktatás terén sikerült előrelépni a közoktatásban
A rendszerváltás óta ez volt Magyarország legnehezebb éve a kormányfő szerint. Orbán Viktor évzáró sajtótájékoztatóján közölte, a rezsivédelmi módosításon nem módosítanak tovább, Matolcsy pedig szerinte nehezebb helyzetben van, mint ő. A miniszterelnök először szólalt meg a tanársztrájkról.

Szerdán jelentették be

A Miniszterelnöki Sajtóiroda szerdán közölte, hogy a Kormányinfó keretében nemzetközi sajtótájékoztatót tart Orbán Viktor csütörtökön. Gulyás Gergely már korábban beszélt arról, hogy a miniszterelnök az előző évekhez hasonlóan jelen lesz az év utolsó Kormányinfóján.

Az esemény idén is a Karmelita kolostorban lesz.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik