Élő Belföld

Orbán Viktor: Nincs napirenden kijevi látogatás, az iskolai testnevelés és hittanoktatás terén sikerült előrelépni a közoktatásban

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Délelőtt tíz órától nemzetközi sajtótájékoztatót tartott a Kormányinfó keretében Orbán Viktor. A miniszterelnök értékelte az elmúlt évet, stratégiai képet vázolt fel a Magyarország előtt álló kihívásokról, majd a hazai és külföldi újságírók kérdéseire válaszolt.

A Karmelitában Orbán mellett Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár is ott volt.

A legfontosabb történések:

  • Orbán szerint a Magyar Tudományos Akadémia nyíltan törvénysértésre buzdít azzal, hogy a kirúgott tanárok visszavételét kéri
  • nem tervezik az euróhoz kötni a forintárfolyamot és nincs napirenden az euró bevezetése sem
  • maradhat a babaváró hitel
  • a nyugdíjemelések esetében marad a szokásos rendszer, tehát szükség esetén jövőre is emelnek évközben
  • a kormány nem vállalt felelősséget azért, hogy novemberben az egész Európai Unióban Magyarországon volt a legmagasabb az infláció
  • arra kérdésre, hogy nevezzen meg két problémát a közoktatásban (a bérkérdésen kívül), Orbán nem válaszolt, de hozzátette, hogy amikor a hittan és a testnevelés oktatásával gond, ami neki fontos, akkor intézkedett
  • Orbán nem tervez Kijevbe látogatni, és úgy véli, Ukrajna nem lehet szabad és független anélkül, ha nem marad meg a területi integritása, de előbb tűzszünetre van szükség
  • a Fudan Egyetem ügye továbbra is napirenden van

Magyarország nem képez ki ukrán fegyveres erőket, de szanitéceket igen

Ez a humanitárius programunk része, de a fegyverekben nem hiszünk, és nem szeretnénk finanszírozni a katonai eszközöket sem – felelte a miniszterelnök egy horvát újságírónak.

Arra a kérdésre, hogy miért vett fel nagy-magyarországos sálat, amely Horvátországot is Magyarország részeként tüntette fel, Orbán azt magyarázta, hogy számára az nem Nagy-Magyarország, hanem „történelmi Magyarország” és a kettő között különbség van.

Mit gondol a kínai-magyar együttműködésről?

A kérdést a kínai állami televízió munkatársa tette fel, akinek Orbán azt válaszolta, hogy folyamatosan érkeznek a kínai és dél-koreai befektetések, és ezt a fajta keleti befektetési politikát a továbbiakban is folytatni fogják.

A miniszterelnök szerint „Brüsszel” felől vannak olyan törekvések, hogy Kínával kapcsolatban is csökkenjenek a gazdasági kapcsolatok, a magyar kormány azonban ezt elutasítja, mert a kínai technológiákra és know-how-kra szükségünk van.

Hozzátette, hogy a gazdaság keleti koncepciójának ismeretére is szükségünk van a nyugati tudás mellett. Elmondta azt is, hogy továbbra is napirenden van a Fudan Egyetem ügye.

A magyar kormány minden szankciót ellenez, sőt a szankciós politikát is ellenzi

A kormány nem vétóz meg egyetlen szankciót sem, de egyiket sem támogatja – fejtette ki a miniszterelnök az Euronews kérdésére.

Arra a kérdésre, hogy tud-e mondani olyan szankciót, amely hatással volt a magyar olajpiacra (például benzinpánik), de az uniós piacra nem, Orbán hosszan hallgatott, majd megkérdezte, hogy mennyi ideje van rá. Utána viszont azt mondta, hogy az, hogy a benzinkutaknál sorok alakultak ki, az annak a következménye, hogy „magyarok ilyenek, így élnek”.

Orbán hibásnak tartja a jogállamisági eljárást és szerinte ha a magyar igazságszolgáltatásban lennének olyan szabályok, mint a németben, mint hogy például az igazságügyi miniszter büntetőügyekben akár utasíthatja is a főügyészt, akkor Magyarországot biztosan folyamatosan kritizálnák.

Akarnak-e módosítani a nyugdíjemelés mértékén az inflációs előrejelzés miatt?

Ebben a jegybankhoz szoktak igazodni, és ha szükséges, akkor évközben is emelik a nyugdíjat. A nyugdíjasok számíthatnak a kormányra, nem fogja veszteség érni őket – válaszolta Orbán az Inforádió kérdésére.

A Dunai Vasmű közel áll a szívünkhöz, de ilyen zűrös ügyet még életemben nem láttam, mint ez – jegyezte meg egy további kérdésre. Ennek ellenére folytatnak tárgyalásokat annak érdekében, hogy ami menthető, azt megmentsék.

A kormánynak nincs felelőssége abban, hogy az Európai Unióban Magyarországon a legmagasabb az infláció 2022 novemberében?

Orbán szerint ha az energiára nem lennének szankciók Brüsszelben, akkor a magyar infláció rögtön le is zuhanna. Hozzátette azt is, hogy az inflációban szerepet játszik az is, hogy az euróövezetnek nem vagyunk tagjai, de alapvetően nem vállalt felelősséget azért, hogy kiemelkedő a magyar infláció.

Lapunk további kérdésre, hogy a 2022-es elvonások és megszorítások után terveznek-e újabb adókat bevezetni 2023-ban, a kormányfő úgy reagált, nem voltak elvonások és megszorítások. Arra a felvetésre, hogy csökkentették a rezsicsökkentést, megszüntették a katát, és lesznek-e ehhez hasonló intézkedések, Orbán azt mondta, hogy hamarosan benyújtják az új költségvetést, ezért a szerdai kormányülésen lehet erről szó, és ebben már benne lesznek az új tervek.

Telefonon utoljára Mihail Gorbacsov temetésekor beszélt Vlagyimir Putyinnal és nem kapott tőle arról információt, hogy meddig akarja folytatni a háborút.

A miniszterelnök szerint milyen állapotban van a magyar közoktatás?

Tette fel a kérdést a 24.hu, de Orbán erre úgy válaszolt, hogy erről a tanároknak, a diákoknak, a szülőknek, illetve a munkaadóknak a véleménye számít, és ő ezt a véleményt tiszteletben tartja.

Munkatársunk ezután arra kérte a kormányfőt, hogy nevezzen meg két problémát, a bérmegállapodáson kívül, amit ki kellene javítani, mire Orbán úgy válaszolt, hogy erre megvannak a szakemberek, akik erre tudják a választ. További nyomásra végül a miniszterelnök azt válaszolta, hogy amikor az ő általa fontosnak tartott területtel volt probléma, a testneveléssel és a hitoktatással, akkor intézkedett is.

Az IMF egy mumus a közép-európai világban

Orbán szerint az IMF-től mindenki ódzkodik, mert ahhoz, hogy pénzt adjon, ahhoz mindenféle kéréseket teljesíteni kell. A legjobb pénz a pénzpiaci pénz – elmélkedett Orbán a külső finanszírozási lehetőségekről.

Ezt követően visszatértek a közoktatási tiltakozási formákra, ahol Orbán elismételte azt, hogy az állami szektorban fontos a tiltakozás törvényes formája, és Pintér Sándornak az a feladata, hogy ezt betartassa, és akár levélben figyelmeztesse a résztvevőket.

Orbán még nem tervez visszavonulást

16 évet voltam ellenzékben, jövő év végén lesz meg a 17 év kormányzás, ezért még nem vagyok elégedett – válaszolta a miniszterelnök a Telexnek azt firtató kérdésére, hogy nem tervezi-e még a visszavonulást.

Mit üzen azoknak az embereknek, akik a boltban most szembesülnek a rekordinflációval?

Úgy tudunk segíteni az embereknek abban, hogy többet keressenek, hogy csökkentjük az adókat – érkezett a válasz. Arra a reakcióra, hogy az áfát nem csökkentik, Orbán úgy válaszolt, hogy a költségvetés a munkát terhelő adók helyett a fogyasztáson keresztül szedi be az adókat, és ezen nem is kívánnak változtatni.

A kormányfő azt kéri mindenkitől, hogy amikor az infláció újra egy számjegyű lesz, térjünk vissza a mostani inflációt bíráló kérdésekre.

A kormány nem elszigetelt, csak nem ért egyet bizonyos témákban más kormányokkal

Különbséget kell tenni azok között, hogy a magyar kormány elszigetelt az európai politikában, vagy csak bizonyos témákban nem ért egyet – mondta Orbán a BBC tudósítójának. A kormányfő szerint a kormány nem elszigetelt, ez nem is lehetne lehetséges, hiszen az ország az Európai Unió tagja.

A magyarok az államalapítástól kezdve a kapcsolattartásban hisznek, és ennek folyamatossága a Fidesz politikájában látható – tette hozzá. Ha beáll a blokkosodás, akár katonai, akár gazdasági értelemben, annak Magyarország a vesztese lesz. Ezek miatt a minapi bukaresti út is értékes volt a kormány számára.

„Interjúkat szívesen adok, ha lesz mondandóm” – reagált Orbán arra, hogy a BBC tudósítója számon kérte, miért nem áll a független sajtó rendelkezésére, például neki sem ad interjút.

Magyarország célja, hogy leszokjon az import energiáról

Az AP újságírója azzal kapcsolatban kérdezett, hogy Magyarország új energiaforrásokat keres, például Katarban és Azerbajdzsánban, ezért célja-e az országnak az, hogy függetlenedjen az orosz energiától.

Orbán szerint a cél ennél is nagyobb, eszerint az, hogy egyáltalán ne kelljen energiát importálni. A kormányfő úgy véli, hogy ezt az is akadályozza, hogy „Paks 2-t mindig elgáncsolták”, ezért nem tudják majd az eredeti tervek szerint 2023-ban megnyitni az új erőművet.

Magyarországnak nincs tengerpartja, ezért gáz csak csövön, áram pedig csak vezetéken tud érkezni, így ezek kiépítésén dolgozik a kormány. Orbán hozzátette, hogy kikötőkkel is tárgyalnak, de „megváltást csak Paks 2 hozhat”.

A Mandiner szintén a paksi bővítéssel kapcsolatban kérdezett, erre a kormányfő úgy reagált, hogy az EU részéről voltak olyan kísérletek, hogy nukleáris energiával kapcsolatos eszközök felkerüljenek a szankciós listára, de ezeket Szijjártó Péter eddig „sikeresen visszaverte”.

A háborúval kapcsolatban megismételte egy korábbi állítását, miszerint orosz-amerikai tárgyalásokra van szükség.

Orbán: Éljen Loic Nego!

A pedagógus világot nem csak kívülről, hanem belülről is szemlélem. Az édesanyám egy kiváló gyógypedagógus volt, most már nyugdíjas. Ki is szoktam kérni a véleményét a témában. A szakszervezeti követeléseket és a szakmai kérdéseket jobb, ha nem ugyanazok az emberek intézik. Ezért jött lére a Pedagógus kar, akikkel a szakmai kérdésekben kell tárgyalni. Én próbálom ezt a struktúrát működtetni

– nyilatkozta a kormányfő.

A polgári engedetlenség kapcsán szóba kerül a kordonbontás. Orbán úgy emlékszik, hogy akkor nem az volt a probléma, hogy emeljék meg a fizetésüket, hanem a gyülekezési törvényt sértette meg a hatalom. Most szabadon sztrájkolhat mindenki, de akkor nyílt törvénysértésben volt Orbán szerint a rendőri kormányzat.

Az ársapkákról elmondta:

Ha bármilyen árszabályozást vezettünk be, a bankárok mindig tiltakoztak. Itt van egy ősi, szakmai véleménykülönbség is. A bankárok az ársapkák ellen is mindig tiltakoznak. De az árszabályozást nem a bankárok, hanem a szegény emberek érdekében vezették be.

Németh Szilárd az argentin siker után kiemelte, hogy egy fehér, keresztény értékeket való csapat nyerte meg a vébét. Arra kérdésre, hogy miért fontos a Fidesz táborában az etnikai homogenitás, Orbán úgy felelt, mindez nem fontos, különösen, ha futballról van szó:

A magyar válogatottban sem kizárólag egyféle emberek játszanak. Éljen Loic Nego!

Orbán nem tervez Kijevbe látogatni

A vezetőnek a vezetéshez kell értenie. A szakmához értenek a szakemberek. A tudást pedig, ami egyébként megvan a magyar társadalomban, azt kell integrálni. Pár éve az is felmerült, hogy érdemes pár évente mozgatni a minisztereket

– reagált Orbán Pintér nyilatkozatára, aki az oktatási konzultáción lényegében kijelentette, hogy nem ért az oktatáshoz.

  • Orbán szerint az energia középtávon lehetne a V4-ek kiemelt témája. Ma azonban leginkább mindezt a háborúhoz kötődő szankciós álláspontok határozzák meg.
  • A vébé alatt a katari miniszterelnökkel tárgyalt Orbán, melyen energiabeszerzéséről is megállapodtak. Hamarosan lesz egy hosszabb és alaposabb stratégiai tárgyalás a két fél között.
  • A kijevi látogatásról elmondta: nem szerepel a napirenden.

Maradhat a babaváró hitel

Orbán Viktor szerint csak a változatlan és kiszámítható családpolitika jó.

Arra a kérdésre, hogy marad-e a babaváró hitel, a miniszterelnök úgy felelt, még nem dőlt el a sorsa, de többen vannak a kormányban azok, akik fenn akarják tartani.

A családtámogatásokat inkább erősíteni, nem pedig gyengíteni kell

– mondta.

Ismét Ukrajna

Az EU-ban 27-en vagyunk, ha egyedül lennénk holnap már békét ajánlanánk.

– jelentette ki Orbán, aki úgy látja, hogy sikerült kimaradniuk a háborúból, miután az orosz és ukrán fél is így értékeli a helyzetet.

Orbán szerint Ukrajna nem lehet szabad és független anélkül, ha nem marad meg a területi integritása. De a kormányfő szerint először tűzszünetet kell tartani, majd tárgyalni kell, és meg kell nézni egymás pozícióit.

Orbán szerint Matolcsy nehezebb helyzetben van, mint ő maga

A Matolcsy-féle kritikáról elmondta, hogy amennyiben az európai gazdaság válságban, úgy a magyar is. A cél azonban az, hogy mindebből kimaradjunk.

Mi úgy hisszük, hogy mindez sikerülhet

– mondta Orbán, hozzátéve, hogy egy-két százalékos növekedéssel számol a következő évi költségvetés.

Megértem, hogy a jegybank elnök unortodox módon viselkedik a nyilvánosságban

– szögezte le Orbán, aki szerint Matolcsy még nehezebb helyzetben van, mint ő maga, ugyanis az árstabilitást nekik kell garantálni. Az inflációért főként ők a felelősek. Ennek a letörésére az eszköz, amit választott a jegybank, a kamatemelés ellehetetleníti a vállalkozások hitelfelvételét.

Először beszélt Orbán a tanársztrájkról

Olyat még nem láttam az elmúlt harminc évben, hogy nyílt törvénysértésre szólítja fel az Akadémia a kormányt. Magyarországon a tiltakozásnak megvannak a törvényes formái. Németországban például nem sztrájkolhatnának. Én arra kérem a pedagógusokat, hogy ezeket tartsák be. Tiltakozásnak válasszák a törvényes formáit. Ha nem így tesznek, akkor nem tehetnek mást az állam vezetői, hogy az ilyenkor szabályos szokásokat előveszik, és ezeket érvényesítik. Az állami alkalmazottakkal be kell tartatni a törvényeket

– szögezte le Orbán, hozzátéve, hogy ez egy egyszerű jogi eljárás.

Orbán a pedagógusok oldalán áll abban, hogy a béreket mindenképp emelni kell. Az első csoport volt, akinek életpálya-modellt hoztunk létre, amelyben van egy belső aránytalanság, ezért a kezdő pedagógusok számára jelentős emelés szükséges.

Azt kérem mindenkitől, hogy ha nem értenek egyet egy politikai, szakmai irányvonallal, akkor a tiltakozások törvényes formáit válasszák

– mondta Orbán.

Szóba kerül a rezsicsökkentés

Orbán szerint magyar háztartások 75 százaléka rezsivédelem alatt lesz.

A magyar rendszer mindig arra épült, hogy niksz ugri-bugri. Képesek voltunk nyolc-kilenc év alatt állandó árakat tartani. Módosítottuk a rezsivédelmi rendszert, de ezen nem módosítanánk.

– mondta Orbán.

Van lengyel-magyar sorsközösség,

ugyanis Orbán szerint a nyugatiak mindkét országot odadobták a szovjeteknek, hiába harcoltunk más-más oldalon a világháborúban.

A kormányfő szerint a stratégiai célokban egyetértés van Lengyelország és Magyarország között. Oroszországot olyan állapotba kell, hozni, hogy ne jelentsen fenyegetést, és mindketten támogatják a független Ukrajnát.

A lengyelek azt gondolják, hogy az ukránok az ő szabadságukért is harcolnak. Én ezt nem gondolom. Az ukránok a saját hazájukért harcolnak, hősiesen. A mi biztonságunkat a NATO-tagság és a magyar védelmi képesség garantálja.

– vélekedik Orbán.

Orbán: A szuverén Ukrajna létezése magyar nemzeti érdek

Ukrán relációban azt érdemes leszögezni, hogy egy szuverén Ukrajna létezése magyar nemzeti érdek. Ugyanakkor, amit a magyar-orosz gazdasági kapcsolatokból meg lehet menteni, azt megpróbáljuk megmenteni.

– jelentette ki Orbán az Ukrajnának nyújtott közös hitelről. Ezt továbbra is rossz megoldásnak tartják. A jó megoldás Orbán szerint az lett volna, hogy mindenki a saját költségvetéséből fizeti a rá eső részt.

Aláhúzza, hogy

18 milliárd nem lesz elég, az ukránok pedig sose fogják visszafizetni.Az uniós alkuval kapcsolatban elmondta, hogy a különböző ügyek összekapcsolását nem támogatja. Ezeket mind külön tárgyalták, de a cseh elnökség mindegyikről egy napon döntött, ráadásul Orbán szerint a legszívesebben egy percen belül szavazta volna róluk.

Orbán szerint az EP hungarofób ösztönöktől vezérelve inzultálja Magyarországot

Milyen jó is lenne azt mondani, hogy a korrupció csak a baloldali pártokra jellemző. De mindannyian tudjuk, hogy ez nem igaz. Egyre több néppárti képviselő is érintetté válik a korrupciós botrányban

– válaszolta az Origo munkatárásának kérdésére, aki arra volt kíváncsi, hogy véletlen volna-e, hogy a magyar és az uniós baloldal is külföldi pénzeket kap.

Hol voltak az oknyomozó újságírók Brüsszelben? Van itt mindenkinek tennivalója

– mondta a miniszterelnök.

Orbán hozzáteszi, hogy Magyarországon nem rontotta mindez az EP megítélését, mert már eleve nullán volt. Szerinte

az EP hungarofób ösztönöktől vezérelve rendszeresen inzultálta hazánkat.

Varga Jennifer / 24.hu

Olvasói sztorik