Nagyvilág

Az új lengyel kormány átalakítaná a közmédiát, Kaczynskiék kivonultak a tévészékházhoz

Wojtek Radwanski / AFP PHOTO / AFP
Wojtek Radwanski / AFP PHOTO / AFP

Tiltakozó akciót kezdtek a korábbi lengyel kormányzó, jelenleg ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt képviselői szerdára virradó éjjel a közszolgálati televízió (TVP) varsói székháza előtt „a demokrácia védelmében” – számolt be róla az MTI.

A történtek előzménye, hogy a szejm kedd éjjel megszavazta a közmédiáról szóló határozatot, amelyben a Polgári Koalícióból, a Lengyel Parasztpártból, a Lengyelország 2050 pártból, valamint az Új Baloldal nevű frakcióból álló, az októberi parlamenti választások nyomán többségbe került koalíció arra szólítja fel az állami kincstárt képviselő illetékes szerveket, hogy foganatosítsanak javító intézkedéseket a szerintük elfogult közmédiával szemben.

A PiS frakciójának nagyobb része, szám szerint 109 képviselő Jaroslaw Kaczynski pártelnökkel az életn nem vett részt a szavazáson, többségük ehelyett a tévészékházhoz vonult. Kaczynski a TVP Info hírtelevíziónak a helyszínen azt mondta, a demokrácia védelmében tüntetnek.

Nincs demokrácia médiapluralizmus nélkül, erős kormányellenes média nélkül, és Lengyelországban ez jelenleg a közszolgálati média

– jelentette ki a politikus, hozzátéve, „tágabb értelemben a PiS a lengyel függetlenség védelmében tüntet”.

„Tudvalévő, hogy mi történik az Európai Unióban, hogy vannak lényegében német-francia tervek, melyek Európa központosítására és arra irányulnak, hogy megfosszák az országokat, függetlenségüktől, távlatilag létezésüktől, különösen azokat, amelyek veszélyt jelenthetnek erre a dominanciára. Mindent meg kell tenni, minden módszert alkalmazni kell, hogy erre ne kerüljön sor. A lengyelek pedig, amennyiben teljesen tájékozatlanok, beleegyezhetnek ezekbe a folyamatokba” – részletezte, mi motiválja a székházas akciójukat.

Kaczynski bejelentette továbbá, hogy a párt képviselői ezentúl tízfős csoportokban állandó ügyeletet fognak tartani a TVP székházánál. A PiS képviselői jelen vannak a köztelevízió másik, belvárosi székhelyénél is, ahonnan a TVP Info hírtelevízió sugározza adását. Mateusz Morawiecki volt kormányfő ott kijelentette, „a parlamenti többség azt mondja, hogy médiapluralizmust akar”. A politikus a közmédia védelmére szólította fel a lengyeleket.

Velük szemben Donald Tusk jelenlegi kormányfő kijelentette,  a szejm határozata az első lépést jelenti a közmédia megjavításában. A részleteket ismertetve elmondta, hogy a jövő évi lengyel költségvetésben egyelőre nem biztosítják a közmédia finanszírozását, az csak a jelenlegi helyzet javítása után lesz lehetséges. Végül megszólalt Andrzej Duda államfő is, ő a határozat kapcsán hangsúlyozta, hogy az nem vonja kétségbe a parlamenti többség jogát a jelenlegi törvények módosításához, az alkotmány megkerülésével azonban nem szabad változtatni a közszolgálati média helyzetén.

Frissítünk: Felmentették a közszolgálati média vezetését

Bartlomiej Sienkiewicz lengyel kulturális és örökségvédelmi miniszter szerdán felmentette  a közszolgálati televízió, a rádió és a PAP állami hírügynökség vezérigazgatóit, és új felügyelőtanácsokat alakított ki a közmédiában – írja az MTI a lengyel kulturális tárca (MKiDN) bejelentése alapján.

A közlemény szerint a felmentés szükségességét a szejmben kedd éjjel megszavazott határozat indokolja. Az októberi parlamenti választások nyomán többségbe került koalíció által megszavazott dokumentum értelmében javító intézkedéseket kell foganatosítani a közmédiánál. Az MKiDN szerint jogilag érvénytelen a lengyel alkotmánybíróság múlt csütörtöki figyelmeztetése, melynek értelmében az illetékes miniszternek tartózkodnia kell a közmédiát működtető társaságok felszámolásától, vezetésük leváltásától. A figyelmeztetést a testület a jelenleg ellenzéki, múlt hétig kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) képviselőinek beadványára adta ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik