Belföld

A modellváltás egyik kulcsszereplője lesz a Corvinus megbízott rektora, amit a szakszervezet felháborítónak tart

Megütközéssel vette tudomásul a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete – Budapesti Corvinus Egyetem Szakszervezeti Bizottsága, hogy a fenntartó Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány kuratóriuma az Egyetem új rektorának kinevezéséig Prof. dr. Szabó Lajost, az Egyetem általános rektorhelyettesét kérte fel a rektori feladatok ellátására megbízott rektorként.

Lapunkhoz eljuttatott közleményében az FDSZ-BCE Szakszervezeti Bizottsága úgy fogalmaz, hogy Szabó Lajos általános rektorhelyettes az elmúlt négy évben az egyetemi átalakítási folyamat egyik legnépszerűtlenebb szereplőjévé vált, nevéhez számos „erőből áttolt”, az egyetemi autonómiát semmibe vevő intézkedés fűződik. Ezek között említik az egyetemi szakok és szervezeti egységek egyik pillanatról a másikra történő megszüntetését, valamint egyetemi kollégák – formálisan közös megegyezéssel záruló – távozásának „méltatlan és méltánytalan kikényszerítését”.

„Az Egyetem elmúlt négyéves átszervezése nélkülözte az alulról jövő kezdeményezéseket és az egyetemi vezetés mindenkori akaratát ellenpontozó dolgozói visszajelzések komolyan vételét. Minden fajsúlyos szervezetirányítási döntést felülről vertek végig az Egyetemen, érdemi visszacsatolási mechanizmusok nélkül, szisztematikusan felszámolva vagy kiüresítve az akadémiai autonómia valamennyi intézményi biztosítékát” – olvasható a kommünikében, ami aztán úgy folytatódik, hogy

Szabó Lajos általános rektorhelyettes ennek a folyamatnak volt meghatározó aktora és az akadémiai területen talán legfontosabb levezénylője.

„Rektorhelyettes úr kulcsszerepet játszott az elmúlt hónapok etikai ügyeiben is. A rektor helyett eljáró másodfokú döntéshozóként két, az Egyetem Etikai Bizottsága által elsőfokon elmarasztalt egyetemi vezetőt mentett fel az etikai vétség elkövetésének vádja alól, megszüntetve a velük szembeni etikai eljárásokat. Döntései indoklása jogilag és etikailag kétséges, azokkal kapcsolatban a közigazgatási bíróság fog állást foglalni. Rektorhelyettes úr ugyanakkor vezető szerepet játszott az Egyetem azon törekvésében, hogy az etikai ügyekről szóló információkat a lehető legnagyobb mértékben elzárja a belső és külső közvélemény elől, elkerülendő a velük való nyilvános szembenézést.”

Az FDSZ-BCE Szakszervezeti Bizottsága szerint ebben a helyzetben aggodalomra ad okot, hogy a fenntartó Alapítvány kuratóriuma szerint „a megbízott rektor (tehát Szabó) feladata, hogy az év végéig lezárja az Egyetem akadémiai megújításával kapcsolatos folyamatban lévő projekteket.”

„Határozott álláspontunk szerint a szóban forgó projekteket a jelenlegi akadémiai vezetés helyébelépő, a kinevezendő új rektor által  irányított csapatnak kell majd lezárnia.

A Budapesti Corvinus Egyetem jövőjét nem határozhatja meg az etikai botrányba keveredett jelenlegi akadémiai vezetés.

A közlemény azzal zárul, hogy a FDSZ-BCE Szakszervezeti Bizottsága kijelenti, elvárja, hogy a fenntartó Alapítvány érdemi konzultációt
folytasson az egyetemi közösséggel az új rektor személyére vonatkozó elvárásokról. Nélkülözhetetlennek tartják az Egyetem akadémiai autonómiájának helyreállítását, amire vonatkozóan intézményi garanciákat várnak az új rektortól és az Alapítvány kuratóriumától is.

Kapcsolódó
444: ismét napirendre került a BME modellváltása
Egyre nagyobb a nyomás az egyetemen.

Frissítünk!

A Corvinus hosszan reagált, az egyetem közleményét változtatás nélkül közöljük:

“Az elmúlt évek akadémiai szervezeti reformjai kivétel nélkül az egyetemi polgárok által megválasztott szenátus kétharmados jóváhagyásával zajlottak le. Minden megújult, illetve újonnan induló szak fejlesztését –több száz résztvevő bevonásával – az oktatókból, hallgatókból, alumnikból és munkaerőpiaci szereplőkből álló szakfejlesztői csapatok dolgozták ki. Minden új szak indításáról szintén az akadémiai terület legfőbb döntéshozó szerve, a Szenátus döntött. A Szenátus szavazott az intézetvezető-jelöltekről is, mindegyiküket támogatta. A corvinusos megújulási folyamatok során egy jövedelemcentrikus, A munka törvénykönyvében szereplő feltételeket jóval meghaladó juttatásokat tartalmazó kollektív szerződés is létrejött.

A rektor személyét illetően a rektorválasztás folyamata szintén a Szenátus aktív bevonásával történik. Az Egyetemet fenntartó Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány kuratóriuma nemzetközi pályázatot ír ki most a rektori pozícióra, és felkérte a Szenátust, hogy állítsa össze elvárásait a rektor személyével kapcsolatban. A helyettesítési rend alapján a pályázat sikeres lezárásáig – várhatóan év végéig – a megbízott rektori pozíciót az általános rektorhelyettes, Szabó Lajos tölti be. A megbízott rektor feladata a már megkezdett és előrehaladott stádiumban lévő projektek befejezése.

Mindazonáltal az egyetem az átalakulási folyamat közepén, a kultúraváltás elején tart. Az ilyen jellegű változásoknak mindig vannak győztesei és vesztesei. A többség által megszavazott döntéseket vannak, akik elfogadják és aktívan együttműködnek a fejlesztések érdekében, és vannak olyanok is, akik nem értenek egyet a fejlesztési irányokkal, és más intézményhez igazolnak át, ez is teljesen rendben van. És sajnálatos módon előfordulnak olyanok, mint jelen esetben, akik a többséggel szemben úgy gondolják, hogy nekik van igazuk, és saját érdekeik mentén folyamatosan akadályozzák, lassítani próbálják a folyamatokat, és igyekeznek aláásni az intézmény hírnevét. Szerencsére emögött csak néhány egyén és azok partikuláris érdeke áll, ám mindezt kollektív munkavállalói, jelen esetben szakszervezeti álláspontként tálalni messze túlmutat az érdekvédelmi tevékenységen. Az Egyetem továbbra is elkötelezett abban, hogy szabályszerűen folytassa működését, és kész kiállni a munkaköri kötelességei szerint eljáró, fejlődés érdekében elkötelezett kollégákért, és nem tolerálja a közösen meghozott testületi döntések folyamatos torpedózását.

A hivatkozásul jelölt etikai eljárásokra vonatkozóan a személyiségi jogok tiszteletben tartása miatt szűkszavú választ tudunk csak adni. A Budapesti Corvinus Egyetem az elmúlt időszakban több etikai eljárást is lefolytatott annak feltárására, hogy valóban történt-e szándékos kivételezés egy diák félévi vizsgáztatása során. Az eljárások több hónap után lezárultak. A jogerős határozatok szerint nem voltak megállapíthatók etikai vétségek. A személyiségi jogokat védő jogszabályoknak megfelelően az etikai eljárásokról ennél részletesebb információ nem hozható nyilvánosságra, és a Corvinus nem teheti ki sem diákjait, sem egyetemi dolgozóit olyan szituációnak, hogy az eljárások érintettjei áldozatai legyenek prejudikációnak.

Az egyetem értékrendje a közösségi érzésre és a toleranciára épül, ezért az az elvárás hallgatótól, dolgozótól egyaránt, hogy a másikat integritásában sem nyilvánosan, sem szűkebb közösségben ne sértse meg, alaptalanul vagy érintettség nélkül ne vádolja meg, és ne sugalmazzon vélt összefüggésekre alapozva koncepciókat.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik