Belföld

444: ismét napirendre került a BME modellváltása

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Ismét napirendre került a Budapesti Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) alapítványi modellváltása, írja egyetemi forrásokra hivatkozva a 444. A lapnak az egyetem is megerősítette, hogy zajlanak a tárgyalások a Csák János vezette Kulturális és Innovációs Minisztériummal, de a modellváltásról nem ejtettek szót a válaszukban. A minisztériumtól nem reagáltak a megkeresésükre.

2021-től a kormány jóval kevesebb támogatást nyújtott az állami fenntartásban maradt egyetemeknek, így

a BME is nagyon rossz anyagi helyzetbe került.

A kormány nemcsak a költségvetésben nem biztosított több forrást, és nem adott annyi kutatási támogatást, mint korábban, de az energiaválság miatt kért rezsikompenzációt sem küldte még el. A BME a tavasszal elfogadott éves költségvetésében arról döntött, hogy az egyetem működésének fenntartása érdekében még az idén feléli minden központi tartalékát. Ez azt jelenti, hogy semmilyen fejlesztésre, beruházásra nem jut forrás, a központi költségvetés minden tartaléka az egyetem fenntartására megy el. Ha minden így marad, a Műegyetem csődöt jelenthet: pesszimistább hangok szerint már ősszel vagy 2024 elején.

2021-ben Dr. Czigány Tibor, a Gépészmérnöki Kar korábbi dékánja lett az egyetem rektora, aki határozottan a modellváltást ellenzők táborában volt. A rektor 2022 májusában felhatalmazást kért és kapott a szenátustól, hogy „kontrollált intézményi működésimodell-fejlesztést” készítsen elő, és erről tárgyaljon a kormány illetékeseivel.

Az egyetem februárban nyújtotta be a javaslatát, ám az erről szóló tárgyalások a lap szerint csak az elmúlt időszakban gyorsultak fel. A 444 úgy tudja, hogy a tárgyalások során a kormány minden eddiginél nagyobb nyomást helyezett az egyetemre:

közölték, hogy akkor kapnak forrásokat, ha az egyetem modellt vált.

Ezt a BME nem erősítette meg, válaszukban azt írták: „a Minisztériummal folytatott tárgyalások az indikátorok, valamint az azok teljesítését lehetővé tevő feltételek egyeztetésére irányulnak.”

A modellváltáson átesett egyetemeket az Európai Bizottság január elején kizárta az EU-s finanszírozású programokból, így azok nem férnek hozzá az Erasmus és a Horizont Európa kutatási és innovációs keretprogram forrásaihoz. A magyar kormánynak július közepéig kellene megegyeznie a Bizottsággal, hogy ne essenek ki a magyar egyetemisták az Erasmus-programból:

Kapcsolódó
Erasmus: Vészesen fogy az idő, a kormány tovább vitatkozik
Ha július közepéig nem sikerül megegyezni, a magyar egyetemisták ki is esethenek a programból

Ajánlott videó

Olvasói sztorik