Belföld

Fürjes Balázs lemondott a miniszterhelyettesi posztjáról, mostantól a brisbane-i olimpia előkészítésére koncentrál, megpályázza a NOB-tagságot

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Irány újra a civil élet – közölte Gulyás Gergely helyettese, aki távozik a kormányból, és sportdiplomáciai feladataira összpontosít.

A mai napon, megköszönve a bizalmat és a közös munkát, új feladatok vállalásáról és a miniszterhelyettesi megbízatásról való lemondásról egyeztettem Gulyás Gergely miniszter úrral. Áttekintve a helyzetet, miniszter úr elfogadta: lemondok államtitkári megbízatásomról és más területen folytatom a munkát

közölte a Facebookon Fürjes Balázs miniszterelnökségi államtitkár. Azt is leírta, miért:

Több olyan új kihívás is jelentkezik egyszerre életemben, amelyeknek szívesen teszek eleget, ám amelyek sokkal több időráfordítást kívánnak és több külföldi elfoglaltsággal járnak, mint amennyit a nemes, de nagyon kötött, az év nagy részében magyarországi jelenlétet megkívánó miniszterhelyettesi munka lehetővé tesz. E kihívások egy része a magánszektorból érkezik és döntően izgalmas városépítési feladatokban való részvételről szól. A terep nem idegen nekem, harmincéves pályafutásom felét töltöttem a vállalati világban vezetőként és egy nagy nemzetközi ügyvédi irodában – most visszatérek oda, ahol korábban sok mindent tanultam és ahol, mindig csapatjátékosként, másokkal együtt már egyszer sikerült szép eredményeket elérnem.

 

A kihívások másik része a sport világából talál meg. A Magyar Olimpiai Bizottság felkért arra, hogy pályázzam meg a NOB-tagságot. Ez óriási megtiszteltetés! Már maga ez a megmérettetés is, valamint a brisbane-i olimpiát előkészítő bizottsági tagságból eredő feladatok – az augusztusi atlétikai vb társelnöki megbízatása mellett – jóval több időráfordítást követelnek, mint amennyit az államtitkári munka enged. Ezért döntöttem úgy, hogy már most lemondok a miniszterhelyettesi megbízásról. Irány újra a civil élet, rugalmas munkát fogok vállalni a magánszektorban, hogy kellő erővel tudjak koncentrálni a nemzetközi sportdiplomáciai feladatokra is. A döntésemnek természetesen van kockázata, hiszen a pályázatom sikere egyáltalán nem garantált – ám vannak az életben vissza nem térő lehetőségek, feladatok és szolgálatok, amikért érdemes akár nagy kockázatot is vállalni.

Fürjes 2011-től a kiemelt budapesti fejlesztések kormánybiztosaként dolgozott, 2018 májusában a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkárának nevezték ki. E minőségében előbb a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központjának, majd a BFK Budapest Fejlesztési Központnak volt a szakmai irányítója. Kormánybiztosként, államtitkárként a következő beruházások előkészítéséért és megvalósításáért felelt: Groupama Aréna, Ludovika Campus, Gül Baba türbéje, Duna Aréna, DVTK stadion, MOME campus, Puskás Aréna, MVM Dome.

A 2022-es országgyűlési választáson vereséget szenvedett a Hegyvidéken a momentumos Hajnal Miklóssal szemben, ugyanakkor ő lett Gulyás Gergely helyettese a Miniszterelnökségen.

Eközben a néhai BFK fővárosi fejlesztési tervei közül jónéhányat – amint beszámoltunk róla, Fürjesnek igen kedveseket is – a beruházásokért felelős Lázár János állított le az utóbbi hónapokban.

A MOB honlapján azt közölte, az elnökség egyhangúlag kérte fel Fürjest, hogy pályázza meg a NOB-tagságot, a tagjelölti pályázatok elbírálása pedig akár éveket is igénybe vehet. Schmitt Pál 1983-tól negyven éven át volt tagja a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak, tagsága akkor szűnt meg, amikor tavaly betöltötte a 80. életévét, ugyanekkor a NOB tiszteletbeli tagjának választották. Így is maradt magyar tagja a szervezetnek: Gyurta Dániel 2016 óta a NOB sportolói bizottságának tagja, ám nyolcéves megbízatása 2024 nyarán lejár. Így új magyar tag megválasztása nélkül nem lenne magyar tagja a NOB-nak, hangsúlyozta a Magyar Olimpiai Bizottság.

Sok vitánk volt és van, de egy Budapestet szerető, a város iránt elkötelezett ember távozik a kormányból. Csak remélni tudom, hogy maradt azért valaki… Sok sikert kívánok az új feladatokhoz!

– kommentelte a poszt alá Karácsony Gergely főpolgármester.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik