Belföld

Indulatos felirattal kaszálta el Fürjes Balázs szerelemprojektjét Lázár János

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Lázár János építési és közlekedési miniszter javaslatára a kormány felmondta a Nyugati pályaudvar továbbtervezésére vonatkozó, már elnyert uniós támogatási szerződést. A Telex birtokába került egy olyan, néhol indulatos széljegyzetekkel tarkított lista is, amin mintegy nyolcvan, nagyrészt fővárosi fejlesztés lezárásáról döntött a miniszter.

A dokumentumon a korábbi, Vitézy Dávid-féle Nemzeti Közlekedési Központ (NKK) nyolcvan, túlnyomórészt fővárosi és agglomerációs fejlesztése található, azok jelenlegi állásával, valamint azonnali lezárásuk kockázataival és következményeivel. Az NKK és elődje, a BFK főleg a fővárosra és az agglomerációra koncentrált, ezért a leállított projektek nagyrészt az itt élő, mintegy hárommillió embernek fájhatnak.

A dokumentumban nagybetűs „SOHA! NEM!” felirattal nyugtázták a Városmajor megújításának elkaszálását, melynek az előkészítés itt már 43 százalékon áll, 162 millió forintot elköltöttek rá.

Ez volt Fürjes Balázs, egykori Budapest és agglomerációs fejlesztési államtitkár „szerelemprojektje”.

Két másik projektre is indulatos nem volt a tárca válasza. „Nem! Lezárni!” – olvasható a Gödöllői HÉV és a 2-es metró összekötésének tervezete mellett, amely jelenleg 15 százalékon áll. A megyei, agglomerációs P+R parkolók fejlesztésénél ugyanezt rótta a papírra a miniszter, pedig a projekt 60 százalékon áll.

A fővárosból az agglomerációba futó HÉV-ek sem jártak jól a széljegyzetek alapján. „Lezárni!” – írta a miniszter a csepeli-soroksári és a szentendrei HÉV összekötésének (azaz az 5-ös metró) tervezésére, pedig a jelenleg 38 százalékon álló projektre már 2,2 milliárdot költöttek.

Számos vasúti fejlesztés is megy a levesbe, de a 30 százalékon álló gellérthegyi közpark („Lezárni. SOS!”) és nagy csepeli közpark, a Wetland („Lezárni.”) indulatos megjegyzések mellett lett elkaszálva.

Sajnálom, hogy a Telex, a minisztériumból ellopott dokumentumokkal házalóktól szerzi be az információit, noha én mindig, minden kérdés esetében igyekszem a rendelkezésükre állni

– reagált Lázár János a lap megkeresésére, hozzátéve, hogy az NKK projektjei közül „30 jelenleg is folyamatban van; 25-öt a brüsszeli szankciós politika és a háború gazdasági hatásai miatt fel kellett függesztenünk; 7 beruházás befejeződött; míg 14 projekt lezárásra került.

Az NKK idén januárban várhatóan végelszámolással teljesen megszűnik, miután október végén született egy kormányrendelet a cég feladatainak átadásáról.

Az érintett projektek többségét még a Fürjes Balázs és Vitézy Dávid vezette Budapest Fejlesztési Központ indította el, de a 2022-es választások után ez a cég már megszűnt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik