Belföld

Brüsszeli hatástanulmány cáfolja az Orbán-kormányt

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
A szankciók működnek, az orosz gazdaság elszigetelődik. A visegrádi négyek közti kommunikáció fagyos.

Bár Orbán Viktor a Fidesz-KDNP kihelyezett frakcióülésén, és Kötcsén a polgári pikniken is egyértelműen kijelentette, az Oroszország elleni szankciók értelmetlenek, többet ártanak Európának, mint Moszkvának, utóbb mégis nemzeti konzultációt hirdetett. A Szabad Európa brüsszeli tudósítója most ismerteti azt a készülő hatástanulmányt, amely szerint az uniós szankciók Oroszország ellen az Orbán-kormány ezzel ellentétes állításaival ellentétben nagyon is működnek.

Az uniós csúcson az állam- és kormányfőknek bemutatott dokumentum szerint a már bevezetett korlátozások eddig is nagyon hatékonyak voltak, negatív hatásuk idővel nagyobb lesz, mert érinti a költségvetést, a külföldi beruházásokat, az ipari és technológiai bázist.

A jelenlegi adatok azt igazolják, hogy a szankciók nagyon fájnak Putyinnak, számottevően korlátozták politikai, gazdasági mozgásterét,

súlyos pénzügyi válságot és súlyos károkat okozva Oroszország ipari és technológiai képességeiben, a propagandát és a kibereszközöket is beleértve aláásva Moszkva rosszindulatú külföldi tevékenységeit, és nyomás alá helyezve az orosz elitet és az oligarchákat.

A hatástanulmány szerint a szankciók miatt Oroszország gazdasági modellje megváltoztatására kényszerült, „megkísérel az autarkia egy formája felé elmozdulni” (az autarkia az elszigetelődés miatt önellátásra kényszerülő gazdasági modell – a szerk.). Idézik az OECD szeptemberi jelentését, és külön kitérnek rá, hogy a 2022 első hónapjaiban tapasztalt jelentős költségvetési többlet (ami főleg az energiakereskedelmen alapult) júliusra és augusztusra már hiányba fordult, miközben a katonai kiadások nőttek.

Az orosz katonai páncélzat töredezik, mivel a kőolaj- és gázexport az állam bevételeinek több mint a felét teszi ki.

A dokumentum felhívja a figyelmet, hogy 2021-ben az orosz áruforgalomból az EU 35,9 százalékkal vette ki a részét, míg Oroszország az uniós kereskedelem 5,7 százalékát adta.

Azaz Oroszország az EU-nál sokkal jobban ki van téve a kereskedelmi szankciók hatásainak.

Bár bizonyos területeken tudják hazai forrásból pótolni a kieső importot, de a Made in Russia feliratú termékek jellemzően gyengébb minőségűek, drágábbak. Az orosz bankszektor présbe került, a külföldi cégek tömeges exodusa pedig romboló hatású lesz az orosz gazdaságra. A Szabad Európa szerint a hatástanulmány első része után a második (még kidolgozás alatt álló) foglalkozik a szankciók egyes országokra gyakorolt hatásával.

Frissítünk!

Eduard Heger fagyos V4-ekről beszélt

A szlovák kormányfő Brüsszelben úgy vélte, a szankciók kétség kívül működnek, megrekedt viszont a visegrádi négyek (V4) közti kommunikáció. Eduard Heger hangsúlyozta, egyáltalán nem feleslegesek az Oroszország elleni szankciók, mint azt néhány uniós tagállam vezetői hangoztatják, épp ellenkezőleg, nagyon is hatékonyak.

Látjuk, hogy a szankciók határozottan segítenek. Azt kell megérteni, hogy az idő előrehaladtával egyre hatékonyabbak és hatékonyabbak lesznek. És azt is látjuk, hogy Oroszország egyre nagyobb nyomás alá kerül, ezért is fokozza a hibrid hadviselést Európa ellen

– idézte a Bumm.sk a kormányfőt, aki szerint ki kell tartani a szankciók mellett, tovább keresni a lehetőségeket a fokozásukra, szem előtt tartva Európa biztonságát és érdekeit is.

Arról, hogy az utóbbi időben elmaradtak az uniós csúcsok előtti hagyományos V4-es kormányfői egyeztetések, Heger azt válaszolta, a jelenleg elnöklő Szlovákia szervezésében novemberben lesz kormányfői találkozó.

A V4-ek közül egyedül Magyarország álláspontja tér el az Ukrajnában dúló háborúról, és igen, megrekedt a párbeszéd, mondhatni fagyos

– jelentette ki a kormányfő, megjegyezve, tovább kell építeni a jószomszédi kapcsolatokat, törekedni más közös problémák megoldására. Mint mondta, nemrég kötötték össze a szlovák és a lengyel gázvezetéket. A kőolaj- és gázvezetékeket is meg kell védeni nemcsak Szlovákiában, hanem Ukrajnában is, ahonnan továbbra is érkezik hozzájuk kőolaj és földgáz.

Kapcsolódó
Neves orosz közgazdász cáfolja Orbán Viktort
Szergej Gurijev szerint az Oroszország elleni szankciók működnek és még jobban fognak működni decemberben. 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik