Belföld

Neves orosz közgazdász cáfolja Orbán Viktort

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Szergej Gurijev szerint az Oroszország elleni szankciók működnek és még jobban fognak működni decemberben.

Orbán Viktor a Fidesz-KDNP kihelyezett frakcióülésén, és Kötcsén a polgári pikniken is arról beszélt, hogy az Oroszország elleni uniós szankciók értelmetlenek, többet ártanak Európának, mint Moszkvának. Az emigrációban élő orosz professzor, a párizsi Sciences Po igazgatója a Népszavának ezt cáfolta. Szergej Gurijev azt mondja, Vlagyimir Putyin addig halogatta a részleges mozgósítást, amíg csak tudta. Az ugyanis rendkívül népszerűtlen, egyelőre nehéz megbecsülni mekkora károkat okoz az orosz gazdaságnak, de már annak is magas költsége lesz, hogy sokan elhagyják munkahelyeiket, elmenekülnek nehogy besorozzák őket.

Szerinte nem igaz, hogy a nyugati szankciók nem működnek, többet ártanak Európának, mint Oroszországnak. Ilyet Putyin barátai állítanak. Közéjük sorolja a magyar kormányt is. Azt mondja, az orosz gazdaság növekedésére vonatkozó adatok is jelzik,

óriási hatása van a szankcióknak. Putyinnak már most apad a pénze, halmozza a költségvetési deficitet.

Ezért váltott a szerződéses, fizetett katonák toborzásáról a mozgósításra is.

A szankciók működnek és még jobban fognak működni decemberben, amikor az uniós olajembargó érvénybe lép. A statisztikák azt sugallják, hogy a magyar kormányzati nyilatkozatok nem helytállóak.

Szerinte a decemberre bejelentett szankciókat be kell vezetni, és kiegészíteni egy energiaár-plafonnal, amiről a G7-ek és az EU tárgyalnak.

Ez súlyos csapás lenne Putyinnak.

Ha az olajembargó árplafonnal párosul India és Kína is kevesebbet fog fizetni, ami komoly költségvetési problémákat okozna.

Csütörtökön egyébként az EU újabb szankciók előkészítéséről állapodott meg, miközben a Fidesz azt jelentette be, hogy újabb nemzeti konzultáció indul az uniós szankciókról. amelyekről a Nézőpont Intézet már kikutatta, a választók kétharmada ért egyet azzal fideszes állítással, hogy azok Európának többet ártanak, mint Oroszországnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik