Élő Belföld

„Nézzétek, mekkora erőnk van” – tele volt a Kossuth tér tüntetőkkel

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Elfoglalták a Margit hidat, aztán teljesen megtöltötték a Kossuth teret a demonstrálók, akik a tanárok mellett álltak ki. Este tíz után ért véget a tömegtüntetés.
  • Október 5. az oktatás világnapja: erre a napra hirdetett országos sztrájkot a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és több más szervezet.
  • A tiltakozás nem állt meg az iskolák falai mögött: diákok, szülők és pedagógusok élőláncot szerveztek Budapesten, a tanítás kezdete előtt. Az élőláncon rengetegen vettek részt, több kilométeren keresztül tízezernél is több szimpatizáns állt sorba.
  • Több száz iskolából több száz tanár csatlakozott a tiltakozáshoz.
  • Délután öt órától a Grund nevű ifjúsági szervezet hídfoglalást és tüntetést tart a pedagógusokért a Margit hídon. A Margit híd majdnem teljesen megtelt, rengeteg fiatal ment ki a tüntetésre.
  • A hídfoglalás után a Kossuth térre indult a tömeg, ahol este héttől a Tanítanék és a noÁr Mozgalom szolidaritási koncertje zárta a napot. Ennek végül este tíz után lett vége. Rengetegen voltak a Kossuth téren.

Tényleg vége

Egyetlen irányba lesz ma vonulás a városban: hazafelé, a takaró alá.

A közvetítésünknek ezzel szintén vége, hiszen tüntetés nélkül nem sok értelme van folytatni.

Vége

Vége a rendezvénynek.

Ti nekem reményt adtatok. Ne feledjétek: remény és düh, erre van szükség a változáshoz

–  mondja Molnár Áron, majd megkéri a résztvevőket, hogy emeljék a magasba a telefonjukat, hogy „csinálhassanak egy nagyon menő képet”.

Varga Jennifer / 24.hu

Folytatjuk.

– mondta búcsúzóul Törley Katalin.

A Kiscsillag zenélt

Több számot is eljátszottak ezen a hosszú tüntetésen. A szoáré három órája tart, aki ezek után is sétálni akar a városban, az tényleg változást akar.

Akit levertek, keljen fel

Az elbocsátott kölcseys tanárok állnak mikrofon elé.

Akit levertek, keljen fel! Aki veszített, harcoljon! Aki fölismerte helyzetét, hogyan lehetne feltartóztatni azt? Mert a mai legyőzöttek a holnapi győzők, és a Sohából is lesz: Még ma!

– idézik Bertolt Brechtet.

A tanítványainkért küzdünk. És a sokaságnak ereje van!

– jelenti ki az elbocsátott pedagógus, hozzátéve, hogy se Pintér Sándor, se senki nem képes változtatni azon a tényen, hogy ők tanárok és azok is maradnak.

Közös éneklésbe kezdenek a tömeggel: ahogy a hétfői, Kölcsey előtt tartott demonstráción, úgy ismét eléneklik a Bella Ciaót.

Jelentem

Scherman Fruzsina, az Adom Diák mozgalom alapítója áll a színpadra.

Pintér Sándor miniszter úrnak jelentem, az osztály létszáma több, mint 40 ezer fő! De a megbecsültség hiányzik

– kezdi beszédét az aktivista, aki október 23-ára tűzi a következő demonstráció időpontját.

Addig tiltakozunk, amíg nincsen változás. Találkozzunk október 23-án, délután négykor a Széchenyi téren!

–  mondja Scherman.

Kaparják elő a 92-es énjeiket

Én csak egy tanár csak a tévéből.

– Nagy Ervin, színművész áll a színpadra.

Nem hagyjuk, hogy bántsák azokat, akik felneveltek minket. Én csak egy tanár csak a tévéből. De megesküdtem, hogy nem hagyjuk, hogy levadásszák a szent állatainkat. Védeni fogjuk őket, körömszakadtáig.

–  jelentette ki Nagy Ervin

Varga Jennifer / 24.hu

Azt várjuk, hogy kaparjátok elő a ‘92-es éneteket. Azokat a fiatal demokratákat, akik voltatok! Kaparjátok elő az államférfit, ne a politikust! Kaparjátok magatokból elő az embert! Kaparjátok elő a szíveteket!

–  tette hozzá.

Tenyerünkön kell hordozni a pedagógusokat, meghajolni a tudásuk előtt! És ami a legfontosabb… szeretni!

– mondja Nagy, majd egy vörös felkiáltójelet fúj graffitivel a pólójára.

Éljen a magyar szabadság, éljen a haza!

– kiáltja búcsúzóul az éterbe a színész.

Péterfy Bori és a Love Band zenél

Mindenféle beszéd nélkül. Több számot is eljátszanak, amit valamivel jobban értékelnek az emberek, mint a beszédeket, de így is elkezdtek rendesen elszivárogni hazafelé.

Helyszínen lévő kollégáink szerint Péterfy nyeri eddig a közönségdíjat, jól reagál rá a TikTok-generáció. Zoomer a szakszó, amit kerestek.

Van a parlamentben egy bajszos ember

Pilz kijelentette: Azt hazudják, hogy nincs oktatásügyre, miközben gigacégek felvásárlására költenek elképesztő összegeket.

Elég volt, hogy nincs oktatási stratégia, és kormány gyermekmegőrzőként tekint az iskolára. Az állam miért nem látja el végre a feladatát?”

– teszi fel a kérdés Pilz, majd hozzáteszi, hogy a jövőben mindenkinek magának kell tanítani a gyerekét, mivel nem lesz, aki tanítsa őket.

Mikor fogunk már összefogni, mikor mondunk már egy nagyot?

– kérdezi Törley.

Kata, van a parlamentben egy bajszos ember, ő néha szokott néha nagyokat mondani. Tisztességes pedagógus nem a fizetésétől teszi függővé a munkáját. Miért, a politikus, igen?

– feleli Pilz.

Felszólították a kormányt, hogy kezdjen átfogó tárgyalásokat a szakszervezetekkel.

Eljött az idő. A pedagógusok ügye nem csak a tanár, diákok, szülők ugye. Ez mindannyiunk ügye. Ha nem sikerül, mind elbukunk. Egy jövő nélkül ország leszünk. Ezért felszólítunk minden szakszervezetet a tömeges munkabeszüntetésre. A jövőért, az oktatásért, az egyetlen esélyünkért.

– mondja Pilz.

Csak akkor születtek nagy dolgok, ha bátrak voltak, akik mertek.

– teszi hozzá Törley.

Molnár Áron vezeti le őket, szerinte 40 ezren vannak a Kossuth téren, és ha ezt nem hallja meg a kormány, akkor semmit sem fog.

Sokan vagytok, okosak vagytok, így veszélyesek a hatalomra

Következnek az elbocsátott oktatók

Molnár Áron a Miskolci Hermann Ottó tanárát, Pilz Olivért, és Törley Katát, a kölcseys franciatanár, a Tanítanék alapítóját köszönti a színpadon.

Pilz a diákoknak köszöni meg a kiállást:

Sokan vagytok, okosak vagytok, így veszélyesek a hatalomra. Hajrá diákok!

A pedagógusok lettek az új ellenség: még mindig nincs oktatási minisztérium, ráadásul az oktatásügyet, hol orvos, hol rendőr vezeti.

A családbarát kormány jóval az OECD átlag alatt költ. Tanítványaink iskolai terhei akkorák, hogy nincs idejük gyereknek lenni.

– teszi hozzá Pilz.

Nem kockásban jöttem, hanem feketében

A következő felszólaló előtt szolgálati közlemény: aki valamiért elhagyná a teret, a Jászai Mari tér irányába teheti meg a legkönnyebben.

Walton Viki, magyartanár, drámapedagógus következik, aki a szülők képviseletében szólal mag.

Nem kockásban jöttem. Hanem talpig feketében. Gyászolom az elbocsátott, és a pénzügyi gondok miatt multiba menekülő tanárokat. De ezt nem hagyhatjuk! Mi szülők vagyunk, akiknek változtatni kell, és lehet! Ez a mi ügyünk, nem a tanároké! A tanárok dolgozhatnak postásként, de a gyerekeink nem tanulhatnak a postásért

– jelenti ki a Szülői Hang képviselője, hozzátéve, hogy a mai demonstráció „még a holdról is látszott”.

Nem leszünk rabszolgák!

Alapjog a sztrájk, szolidaritás, alapjog a sztrájk, fizesd meg a tanárt!

– skandálja Funktasztikus a tömeggel.

Ti vagytok a jövő, a mai fiatalság! Az a nemzet, aki rengeteg Nobel-díjast tanított ki. Nem leszünk rabszolgák!

– szögezi le a rapper.

Azt hiszik, hogy megengedhetik maguknak?

A Diákok a tanárokért csoport színeiben sok tanuló ment fel a színpadra, ők beszéltek. Elmondták például, hogy

Azt hiszik, hogy megengedhetik maguknak, hogy kirúgnak egy tucat pedagógust egy budapesti gimnáziumból? A tanárok célja, hogy egy olyan társadalmat építsünk, ahol senkinek sem kell heti ötven órában dolgozni, hogy el tudja tartani a családját. Kérdezem Gulyás Gergelyt, hogy tartja-e jó hosszútávú befektetésnek a tanári bérek megemelését?

Varga Jennifer / 24.hu

Aztán valaki érthetetlen módon slammelni kezdett.

Molnár Áron, akit a NoÁr nevű, de ez tulajdonképpen mindegy is, ezután elmondta, hogy több mint 35 ezren vannak kint a téren, ami konzervatív becslésnek tűnik.

Utána Funktasztikus következett, aki reppelni kezdett, a Focializmus című eposzt. Ekkor pedig leállt az utolsó működő élő közvetítés, a Klubrádió is elesett.

„Nézzétek, mekkora erőnk van!”

A túlzott igénybevétel és a hatalmas tömeg miatt alig van internet a téren, ezért követni is elég nehéz, hogy mi hangzik el. Megpróbáljuk összefoglalni:

Molnár Áron, a NoÁr, illetve hát, ez bonyolult, szóval Molnár Áron azt modnta, hogy brutálisan sokan vannak a téren, megkért mindenkit, hogy vigyázzanak egymásra.

A Grund csapata következett, akik azt mondták:

Nézzétek mekkora erőnk van! Sosem fogtunk még igazán össze. Nézzetek most körbe, hány állunk most itt. Nem fértünk el a Margit hídon, és nem férünk el a Kossuth téren. Nézzétek meg, hogy mekkora erőnk van!

Valamint, hogy:

Innentől kezdve senki sem mondhatja, hogy nem vagyunk többségben. Többségben vannak, akik egy szabad országot szeretnének.

Varga Jennifer / 24.hu

Glonczi László, polgárjogi aktivista, a TASZ idei Szabad-díjasa beszélt utánuk. Szerinte a sztrájk alapvető jog. Nem lehetünk szabadon egy olyan országban, ahol a tanárok nincsenek megbecsülve. Ahol egy takarító többet keres, mint egy friss diplomás.

Ő fontosnak tartja, hogy a legkisebb falvakban is felkészült tanárok legyenek, akiket hagynak szabadon tanítani.

Fizessétek ki a tanárainkat

– mondja, mire skandálásba kezd a tömeg.

Követeljük a megbecsülést az összes pedagógusnak. Követeljük a pedagógusok vegzálásának befejezését. Egyetlen tanárt sem lehet elbocsátani azért, mert kiáll az igazáért.

– tette hozzá.

Kicsit már ijesztően tele van a Kossuth tér

A kettes metró nem is áll meg ezen az állomáson már. Kollégáink szerint az Alkotmány utca felé menni halálfélelem-szerű, mert még mindig sokan próbálnak befelé jönni, és nagyon nyomja őket a tömeg.

Jámbor András posztolt egy képet a színpad tetejéről:

Sok ismert ember is kiment tüntetni

Kollégáink például a hegymászó Klein Dávidot is látták a hídnál. A Kossuth térre indulhatott ő is, de itt elakadt.

A tömeg akkora, hogy még a politikusokat is nehéz benne észrevenni, de látták például Demszky Gábort is, aki szintén híres tüntetésre járó.

Nem csak a Jászai felől érkeznek

A Kossuth tér a szélrózsa minden irányából szívja magába az embereket. Ugyanis a Jászai mellett egyre több ember érkezik a másik irányból: már a metrómegállóból, valamint a Báthory és Nádor utcából is szállingóznak a Kossuth térre. Feltehetően ők azok, akik a hídfoglalás helyett csak a szimpátiakoncertre jöttek.

Miután véget ért a hídfoglalás, az MTI is megírta, hogy lezárták a Margit hidat

Több mint másfél órával azután, hogy több ezer tüntető lezárta a Margit hidat, és már a hídfoglalás végét is bejelentették, az állami hírügynökség is közölte, hogy a hidat lezárták a demonstráló tüntetők. Korábbi posztunkban írtunk róla, hogy a reggeli tanársztrájkról is csak délután adott szűkszavúan hírt a Magyar Távirati Iroda.

Tudósítóink azt jelentették a helyszínről, hogy körülbelül 10 perc és a Margit híd teljesen üres lesz, a tömeg nagy része a Kossuth térre vonult.

A hídfoglalásnak vége

Bemondták a szervezők. Mostantól mindenkit a Kossuth tér felé terelnek. Egyébként sokan vannak még a hídon, és a helyszíni tudósítóink szerint sokan nem fognak átmenni a koncertekre innen.

Héttől kezdődik a következő tüntetés

A tüntetés a Kossuth téren nem nagyon tud előbb kezdődni, mert be kell állni a zenekaroknak, de már most is élőzene van a színpadon, miközben tömegek vonulnak a Parlament elé.

Varga Jennifer / 24.hu

Több ezren tüntetnek Budapesten, megbénult a közlekedés, de az állami hírügynökség egy sort sem ír róla

Bő egy órája zajlik már a tüntetés a pedagógusokért az oktatás világnapján. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és több más szervezet által tartott országos sztrájk után délután 17 órától Budapesten a főként diákokból álló több ezres tömeg elfoglalta a teljes Margit hidat. Ezután a tömeg a Kossuth tér felé kezdett vonulni. A közlekedés a környéken teljesen megbénult.

Azonban a Magyar Távirati Iroda egyetlen sort sem írt a történtekről.

Az állami hírügynökség a reggel kezdődött sztrájkról sem adott hírt délutánig, csak a különböző szervezetek közleményeit közölték, amelyek kiálltak a tanárok mellett.

Olvasói sztorik