Élő Belföld

„Nézzétek, mekkora erőnk van” – tele volt a Kossuth tér tüntetőkkel

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Elfoglalták a Margit hidat, aztán teljesen megtöltötték a Kossuth teret a demonstrálók, akik a tanárok mellett álltak ki. Este tíz után ért véget a tömegtüntetés.
  • Október 5. az oktatás világnapja: erre a napra hirdetett országos sztrájkot a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és több más szervezet.
  • A tiltakozás nem állt meg az iskolák falai mögött: diákok, szülők és pedagógusok élőláncot szerveztek Budapesten, a tanítás kezdete előtt. Az élőláncon rengetegen vettek részt, több kilométeren keresztül tízezernél is több szimpatizáns állt sorba.
  • Több száz iskolából több száz tanár csatlakozott a tiltakozáshoz.
  • Délután öt órától a Grund nevű ifjúsági szervezet hídfoglalást és tüntetést tart a pedagógusokért a Margit hídon. A Margit híd majdnem teljesen megtelt, rengeteg fiatal ment ki a tüntetésre.
  • A hídfoglalás után a Kossuth térre indult a tömeg, ahol este héttől a Tanítanék és a noÁr Mozgalom szolidaritási koncertje zárta a napot. Ennek végül este tíz után lett vége. Rengetegen voltak a Kossuth téren.

Egyre inkább a Parlament felé vonul a tömeg

A Nyugatitól már csak dél felé engedik el az autókat, az ellenkező sávokban pedig szinte oszlopokban vonul a tömeg.

Csapjunk egy kis zajt a parlamentnek, hogy megtudják, ideértünk!

– mondta be a hangosbeszélőbe egy szervező.

Döbbenetesen sokan vannak

A híd teljesen tele van, a szervezők üzenete pedig nem feltétlenül megy át arról, hogy Buda felé menjenek inkább. A helyszínen lévő kollégáink szerint húsz perc legalább átvágni a tömegen, ami egyre inkább a Kossuth tér felé kezd el terjedni. Pest felől rengetegen eleve nem tudtak feljutni a hídra.

Mohos Márton / 24.hu

Híd: lezárva

Arra kérik az embereket, hogy induljanak el a Margitsziget irányába, de egy ideje egyhelyben áll a tömeg. Csak a hidat rendeltetésszerűen használók igyekeznek átverekedi magukat az embertengeren.

A tömeg átlagéletkora egyébként egy jó tíz évvel fiatalabb lehet az elmúlt évek fővárosi megmozdulásainál, de a huszonévesektől a középkorosztályon át az idősekig mindenki képviselteti magát.

A legnépszerűbb rigmusok egyelőre a klasszikusok:

  •  Nincs tanár, nincs jövő!
  • Nem hagyjuk!

Elkezdődtek a beszédek

Mi vagyunk az a generáció, amelynek 10 év múlva a vállán kéne vinnie ezt az országot

– hangzik el, de ha mindenki elmegy, nem fog működni.

Nagyon fiatalok a tüntetők

A kormányellenes tüntetéseken általában sok az idős ember, de most nem ez a helyzet. Nagyon sok a nagyon fiatal ember, az idősebbek nagy része is inkább szülő-korú.

Mohos Márton / 24.hu

Az utolsó villamos vezetője

Mielőtt még lezárták volna a hidat, még át tudott menni, és kiszólt a tüntetőknek, hogy

Hajrá diákok, hajrá tanárok, tietek a jövő.

Több ezren vannak kint a tüntetésen, jelentik a helyszínről kollégáink.

Annyian gyűltek össze, hogy muszáj volt megkezdeni a hídzárat

A tömeg megkezdte a Margit híd lezárását. A Jászain összezsúfolódott tömeg mintha fellélegezne, elkezdi kitölteni az úttestet.
Eredetileg fél hatra volt időzítve a hídlezárás, de a helyzet tarthatatlan volt, már több ezren lehetnek itt.
A szervezők arra kérik a résztvevőket, hogy a villamossíneket hagyják szabadon.

„Rohadjál meg, Pintér Sándor! Bocs, ez durva volt” – énekelték a Budenz iskola tanárai

A Youtube-ra került fel egy videó, amelyben a Budenz József Általános Iskola és Gimnázium sztrájkoló és a polgári engedetlenségben részt vevő tanárai énelnek az iskola lépcsőjén szerdán. Egyebek mellett ezt:

„Rohadjál meg, Pintér Sándor! Bocs, ez durva volt / Csak azért se írom meg a portfoliót”

illetve, hogy

„Szeretünk itt tanítani, de már nem lehet / Állandóan szívat minket a tankerület”.

Lezárták a Margit hidat

Nagyon sok tüntető van a hídon, ötkor kezdődött az előre bejelentett hídlezárás. Ma több helyen is tüntetnek, reggel élőlánccal tiltakoztak, a hídlezárás után pedig a Kossuth téren lesz tüntetés.

Pillanatok alatt megtelt a Jászai

Kis híján a Hollán Ernő utca és a Szent István körút sarkáig áll a tömeg. A Jászai gyakorlatilag megtelt:

sok ezer ember, javarészt fiatalok már készen állnak a Margit híd elfoglalására.

Az autósok tülköléssel, dudálással fejezik ki szimpátiájukat, amit hangos ujjongás követ.

Mohos Márton / 24.hu

Gelencsér Ferenc: Ezek az emberek mind szavazni fognak

Gelencsér Ferenc a Momentum elnöke, frakcióvezetője is kint van a Jászai Mari téren. A politikus kérdésünkre elmondta, hogy a kormány csak az erőből ért.

„Minden évben 80 ezer új választópolgár lesz, és ezek az emberek, akik itt vannak mind szavazni fognak” – nyilatkozta Gelencsér, hangsúlyozva, hogy ez nem egy jobb vagy baloldali tüntetés, hanem egy nemzeti kérdés.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium oktatásügyi államtitkárának nyilatkozatáról, miszerint az elmúlt tíz év az iskolaépítés és korszerűsítés jegyében telt el, a Momentum vezetője azt mondta, a nyilatkozat jól kifejezi a Fidesz valóságtagadását. Úgy látja, hogy a harmincas generáció jövőjét Magyarországon már elvették, és ugyanezt teszik a mostani generációval is.

Már szállingóznak a hídfoglalók

Egy órával az esemény hivatalos kezdete előtt már népes tömeg gyűlt össze a Jászai Mari téren.
Szórványosan ugyan, de pár száz tüntető már most lézeng a Margit híd lábánál. Ha ilyen ütemben nő a demonstrálók létszáma aligha lesz nehéz bevenni a hidat.

Az Apáczai és a Trefort diákjai együtt vonulnak a hídfoglalásra

Az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium és az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium diákjai négy óra óta az Egyetem téren gyülekeznek, hogy onnan közösen vonuljanak át a Jászai Mari térre, a Margit híd délután 5 órára tervezett elfoglalásához. Reggel mindkét középiskola diákjai részt vettek a Keleti pályaudvartól a Vérmezőig tartó élőláncban is.

Kaposvártól Nagykanizsáig, Óbudától a Rákosmentéig tüntettek

  • A Kaposvári Kisfaludy Utcai Tagiskola tanárai is szolidarítanak a tanárokkal.
  • Az óbudai iskolák pedagógusai az óbudai tankerülethez vonultak tiltakozni.
  • Nagykanizsán a Bolyai János Általános Iskolában is sztrájkoltak a tanárok.
  • A XVII. kerületben a Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola és Gimnázium tanárai és a diákok is tüntettek, élőláncot tartottak az iskola előtt.

Miközben országszerte sztrájkoltak a tanárok, Rétvári Bence a kormányt dicsérte, amiért az oktatásba fektetett be

Gróf Klebelsberg Kuno egykori vallás- és közoktatásügyi miniszter népiskolai programjában iskolákat épített; a magyar kormány az elmúlt tíz évben igyekezett ezen az úton továbbmenni, az oktatásba fektetett be, s ezt a munkát folytatni kell a jövőben is

– hangoztatta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a székesfehérvári Ciszterci Szent István Gimnázium új épületrészének szerdai átadóünnepségén. Rétvári Bence az MTI tudósítása szerint arról egy mondatot sem beszélt, hogy szerdán több ezer tanár sztrájkolt országszerte, rengetegen vettek részt polgári engedetlenségben, diákok és szülők szerveztek élőláncokat, ezzel tüntetve az oktatásban tapasztalható problémák miatt.

Kapcsolódó
„Nézzétek, mekkora erőnk van” – tele volt a Kossuth tér tüntetőkkel
Elfoglalták a Margit hidat, aztán teljesen megtöltötték a Kossuth teret a demonstrálók, akik a tanárok mellett álltak ki. Este tíz után ért véget a tömegtüntetés.

Rétvári közölte, hogy az elmúlt időszak az iskolaépítés és -korszerűsítés évtizede volt Magyarországon, amelybe belefért a falusi kisiskolák megmentése és felújítása is. Jelezte, hogy 4576 óvodai és iskolai beruházás valósult meg ezen idő alatt, a fehérvári gimnázium fejlesztésére több mint 4,2 milliárd forint támogatást biztosítottak.

Vasvári Tamás / MTI

Elmondta, hogy nemcsak „téglával és malterral harcoltak”, hanem 26 milliárd forintból korszerű digitális környezetet teremtettek 2800 helyszínen, további négyezer helyen wifi-kapcsolatot építettek ki és kétezer intézményben sávszélesség-bővítést hajtottak végre. Megemlítette, hogy idén 120 ezer laptopot (amire az Európai Uniótól remélnek finanszírozást – a szerk.) osztottak ki tanároknak és diákoknak, és hétmilliárd forintból okostantermeket létesítenek 180 iskolában.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára arról beszélt, hogy a kormány fontosnak tartja a keresztény iskolákat, nagyra tartja a csaknem 4200 gyereket nevelő ciszterci közösséget, amely tevékenységével szolgálja a nemzetet, a hazát és az egész kereszténységet.

A Mozdonyvezetők Szakszervezete kiáll a pedagógusok mellett

A Mozdonyvezetők Szakszervezete figyelemmel kíséri a pedagógus szakszervezetek által szervezett munkabeszüntetéseket, a diákok és a szülők kiállását a követeléseik mellett, demonstrációikat, amelynek célja a közoktatás minőségének javítása, a piaci körülményeknek megfelelő versenyképes jövedelem, a tisztességes munkafeltételek elérése – írta közleményében a szervezet.

Közölték:

Elismerésünket fejezzük ki a pedagógus munkavállalók anyagi, erkölcsi megbecsülését, tisztes megélhetését biztosító jövedelmet követelő, a sztrájkokban, a polgári engedetlenségben, a demonstrációban részt vevő munkavállalók és támogatóik felé. Példásnak tartjuk azt az eltökéltséget, amelyet képviseltek, tiszteljük azt a bátorságot, amelyet a pedagógus munkavállalók érdekeinek érvényesítéséért felmutattok. Bízunk abban, hogy erőfeszítésetek, kitartásotok meghozza az eredményt hiszen szüleink, házastársaink, gyermekeink vagytok, de ami mindennél fontosabb mindenki gyermekének legfontosabb nevelői, tanítói, életük, sorsuk fontos alakítói, befolyásolói.

Hozzátették: A magyar mozdonyvezetők képviseletében szolidaritás vállalnak, és a szakszervezetek tisztségviselőinek, a munkabeszüntetésben részt vevő valamennyi pedagógusnak és oktatásban dolgozónak, valamint minden őket támogató tevékeny polgárnak eredményes munkaharcot, demonstrációt, erőt, egészséget kívánnak.

Hány tanár hiányzik Budapesten?

Kókán István, a Pedagógusok Szakszervezetének Pest megyei elnöke a pedagógushiánnyal kapcsolatos konkrét adatokat ismertetett az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala előtt.

A 2021-es adatok már önmagukban is jól mutatják, mekkora a baj, de a tapasztalatok alapján a tavalyi statisztikában szereplő adatoknál is rosszabb a helyzet – mondta.

Csak Budpesten tavaly az alábbi pedagógusok hiányoztak az általános iskolakból:

  • Tanító 165 fő (44,9 százalék),
  • Idegennyelv-tanár 87 fő (23,7 szazalék),
  • Matematika 124 fő (33,9 százalék),
  • Természettudományok 115 fő (31,4 szazalék),
  • Informatika 93 fő (25,4 szazalék),
  • Humán tantárgyak 28 fő (7,6 szazalék),
  • Képességfejlesztő 62 fő (16,9 százalék),
  • Gyógypedagógus 44 fő (11,9 szazalék),
  • Egyéb 52 fő (14,1 szazalék).

És ez csak a fővaros. A 2021-es statisztikai adatok szerint orszagszerte  6338 fő hianyzott a közoktatásból.

NPK-elnök: A tanárok kirúgása csapda mindenkinek

A Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) elnöke szerint egy polgári engedetlenkedő joggal számolhat azzal, hogy elbocsátják, de az is jogos kritika, hogy néhány óra vagy nap elmaradása miatt túlzás megszüntetni egy tanár munkaviszonyát. Ez csapdahelyzet mindenkinek. Az Indexnek Horváth Péter azt mondta, az általa vezetett szervezet szerint a sztrájk a jogszerű, különösen a köznevelés állapotát látva, más kérdés, hoz-e érdemi változást, hiszen joggal érezhetik sokan, a kormány gyengítette a tanársztrájkok érdekérvényesítő képességét.  Szerinte a korábbiak sem hoztak kézzelfogható eredményt, és az eddigi kormányzati megnyilvánulások alapján január előtt szinte biztos nem lesz érdemi változás a béremelés ügyében, noha nyilvánvaló, a beígért 10 százalék többszörösére lenne szükség.

Budaörsön, Érden és Szigetszentmiklóson is tüntettek.

  • Budaörsön a városházánál volt tüntetés, amelyen több mint száz ember vett részt olvasónk képei alapján.
  • A Szigetszentmiklósi Ádám Jenő Általános Iskola és Alapfokú Művészeti iskola 47 pedagógusa is sztrájkolt, élőláncot alkottak az iskola előtt. Ebben a szülők és a gyerekek is részt vettek.
  • Érden több mint kétszáz ember tüntetett a Szécheniyi tér füves területén, hogy a pedagógusokkal szolidarítsanak.

Nem csak a szövegek szintjén szolidarítanak

Nemcsak az szövegek szintjén szeretnénk szolidaritásukat kifejezni, hanem tettekel is, ezért csatlakoztunk a pedagógusok mai és tegnapi akcióihoz is

– mondta kérdésünkre Zlati Róbert a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke.

Hozzátette, hogy a pedagógusok és közművelődési szakszervezetek mellett a vasutasok és a vasas szakszervezet is jelen van a Falk Miksa utcában, ahol a pedagógusok petíciót adnak át az ombudsmannak.

Szakszervezetek gyülekeznek a Falk Miksa utcában

A szerdai sztrájk részeként benyújtandó petíció miatt több szakszervezet képviselői összegyültek az Alapvető Jogok Biztosának hivatal előtt, közöttük olyanok is, amelyek közvetlenül nem érintettek a sztrájkban. Zászlókkal vonultak fel az alábbiak:

  • Pedagógusok Szakszervezete
  • Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete
  • Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete
  • Vasutasok Szakszervezete
  • Magyar Szakszervezeti Szövetség
Olvasói sztorik