Élő Belföld

„Nézzétek, mekkora erőnk van” – tele volt a Kossuth tér tüntetőkkel

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Elfoglalták a Margit hidat, aztán teljesen megtöltötték a Kossuth teret a demonstrálók, akik a tanárok mellett álltak ki. Este tíz után ért véget a tömegtüntetés.
  • Október 5. az oktatás világnapja: erre a napra hirdetett országos sztrájkot a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és több más szervezet.
  • A tiltakozás nem állt meg az iskolák falai mögött: diákok, szülők és pedagógusok élőláncot szerveztek Budapesten, a tanítás kezdete előtt. Az élőláncon rengetegen vettek részt, több kilométeren keresztül tízezernél is több szimpatizáns állt sorba.
  • Több száz iskolából több száz tanár csatlakozott a tiltakozáshoz.
  • Délután öt órától a Grund nevű ifjúsági szervezet hídfoglalást és tüntetést tart a pedagógusokért a Margit hídon. A Margit híd majdnem teljesen megtelt, rengeteg fiatal ment ki a tüntetésre.
  • A hídfoglalás után a Kossuth térre indult a tömeg, ahol este héttől a Tanítanék és a noÁr Mozgalom szolidaritási koncertje zárta a napot. Ennek végül este tíz után lett vége. Rengetegen voltak a Kossuth téren.

Szolidaritás Szerencstől Budapestig

A szerencsi Bocskai István Katolikus Gimnázium és Technikum tanárai is szolidaritanak a kirúgott kölcseys pedagógusokkal.

Olvasónk, Takács Fanni fotója

Hasonlóan tettek a  XI. kerületi Őrmezei Általános Iskola tanárai is.

Olvasónk fotója

Megtelt a Keleti és a Blaha közötti útszakasz

A Rottenbiller utcánál az aluljáróból fél nyolc körül felbukkant egy nagyobb, radnötisokból álló diákcsoport, transzparensekkel felszerelkezve, hogy a reggelre szervezett élőlánchoz csatlakozzanak. A szervezők tájékoztatása szerint az élőlánc a Keleti pályaudvaról a egészen a Döbrentei térig húzódik, és a Széll Kálmán tér felé terjeszkedik tovább.

A Keleti pályaudvar és a Blaha Lujza tér között hatalmas mozgás van, főleg diákok vonulnak mindkét irányba. A Rákóczi úton közlekedő autósok hangos dudaszóval köszöntik a járdán gyülekezőket.

A négyfős radnótis csapatról hamar kiderül, hogy öregdiákok. Nagy Gábor az ELTE jogi karának másodéves hallgatója. Szerinte egyértelmű, hogy a kölcseys tanárok kirúgása az arányosság követelményeinek nem felelt meg.

Az intézkedés ráadasul a céllal teljesen ellentétes is, hiszen egyre kevesebb tanár van a közoktatásban

– mondta.

Bartal Dávid szintén az ELTE hallgatója. Ő azt mondja, bár már nem a Radnóti diakja, mégis természetes közegének érzi az iskolát, ez is oka annak, hogy társaival együtt a részvétel mellett döntöttek.

Vonulnak a diákok a Rákóczi úton

Az élőlánc egyik szakasza a Keletitől a Blaháig tart, képeink a tiltakozó fiatalokról:

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

 

Szajki Bálint / 24.hu

A mai nap több egy tanárok melletti kiállásnál

Reméljük, hogy hosszabb távon egyszer változást érünk majd el, de ez a mai rendezvény nemcsak a tanárok melletti kiállás, hanem több annál. Sok program, koncert, a lényeg az összefogás

– mondta az AKG két diákja, Bellai Zorka és Pirint Gergő az Erzsébet híd budai hídfőjénél helyszíni tudósítónknak.

Nem csak Budapesten tüntetnek

Szolnokon már kedden este kezdetét vették a tiltakozások: tanárok, diákok és szülők együtt tüntettek a pedagógusokért.

24.hu

Gyűlnek a résztvevők az élőlánchoz

A reggeli élőláncnál négy szakaszra osztották az iskolákat: Erzsébet híd, Ferenciek–Astoria, Astoria–Blaha, Blaha–Keleti. Tudósítóink több helyszínről jelentkeznek majd az aktuális fejleményekről, íme néhány fotó a Keletitől, ahol már szintén gyülekeznek a diákok:

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Sztrájkol az Illyés is

Nincsenek szavaink arra, milyen visszafordíthatatlan károkozásnak vagyunk napról napra tanúi

– írták a Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium Facebook-posztjában. Egyúttal jelezték: az iskola tanárainak jelentős része csatlakozik a pedagógus szakszervezetek által meghirdetett sztrájkhoz vagy az egyéni döntésen alapuló polgári engedetlenséghez. „Szolidárisak vagyunk az ország összes tiltakozó pedagógusával, felháborodással utasítjuk vissza a Kölcseyben tanító kollégák aránytalan büntetését”, fogalmaztak.

A bejegyzés szerint az iskola 46 pedagógusa sztrájkol, egy polgári engedetlenkedik, további nyolcan pedig támogatóként vesznek részt az eseményen.

Nem sok esély látszik a kirúgott tanárok visszavételére

A PDSZ korábban felszólította a Belső-Pesti Tankerületi Központ vezetőjét, hogy vonja vissza határozatokat, amelyekkel megszüntették a Kölcsey Ferenc Gimnázium öt pedagógusának jogviszonyát. Komjáthy Anna PDSZ-elnök kedden a 24.hu-nak jelezte: hiába a tankerületnek küldött levél, semmiféle választ nem kaptak az írásra. Szerettük volna megtudni, mi a tankerület álláspontja az írottakkal kapcsolatban, de a tankerület lapunknak küldött válaszában mindössze ennyi állt:

A Belső-Pesti Tankerületi Központ nem kívánja kommentálni a PDSZ levelét.

Törley Katalint is kirúgták

Kedden vált hivatalossá, hogy Törley Katalint, a Tanítanék Mozgalom alapítóját is kirúgták a Kölcsey Ferenc Gimnáziumból. Az elbocsátott pedagógus közleményében többek közt úgy fogalmazott:

Tanár vagyok és maradok tanár, nincs határozat, ami ezt elvehetné tőlem. Egy 23 éves, a közoktatásban, konkrétan a budapesti Kölcseyben, egykori iskolámban töltött korszak most lezárul. Egyelőre nincsenek szavaim, amivel megfogalmazhatnám a fájdalmamat.

Az AKG-ben nincs ma tanítás

Az Alternatív Közgazdasági Gimnázium pedagógusai szolidaritásukról biztosítják az oktatás helyzetéért aggódó, sztrájkjogtól megfosztott kollégáikat, és különösen a Kölcsey Ferenc Gimnáziumból elbocsájtottakat. A nevelőtestület 75:19 arányban úgy döntött, hogy ezért október 5-én az iskola mindkét telephelyén egész nap zárva tart

– közölte Facebook-oldalán az intézmény. Ez azt jelenti, hogy sem a gimnáziumban, sem az általános iskolában nem tanítanak ma, olvasónk szerint a pedagógusok nagy része csatlakozik az élőlánchoz reggel, és így tettek számos másik óbudai iskola tanárai is.

Szülői akció Dunakeszin

A pedagógusok sztrájkját sok helyen a szülők is igyekeznek támogatni, a Dunakeszi Bárdos Lajos Általános Iskolában például élőlánccal készülnek reggel nyolckor az iskolánál. Az intézményben egyébként nem lesz tanítás, mert a tanárok 98 százaléka nem veszi fel a munkát.

Ügyfélkapun keresztül figyelmeztetés

A Dunakeszi Radnóti Miklós Gimnázium dolgozói közül kedden 16-an polgári engedetlenséggel fejezték ki szolidaritásukat a Kölcsey Ferenc Gimnáziumból elbocsátott pedagógusokkal. A tanárok levelet is írtak a tankerület vezetőjének, amit el is juttattak hozzá.

Csakhogy ők sem úszták meg figyelmeztetés nélkül a tankerület részéről, ám a Szent István Gimnáziummal ellentétben itt nem volt személyes átadás: ügyfélkapun keresztül kapták meg a tankerület figyelmeztető levelét.

Sztrájkolnak az óvónők is – nem is akármennyien

Komjáthy Anna PDSZ-elnök kedd este arról tájékoztatta a 24-et, hogy szerdán az Óbudai Egyesített óvodák tagintézményeiben 60-an sztrájkolnak egész délelőtt. „Fontos eredmény és különleges is kicsit, hogy az óvónők ennyire beleállnak, sokkal félénkebbek szoktak lenni”, fogalmazott az elnök a megmozdulásról.

Délután több iskola gyülekezik majd az Egyetem téren

Úgy tűnik, a szerda kifogyhatatlan a programokból: az élőláncon, hídfoglaláson, tüntetésen túl újabb programpontról tájékoztatta lapunkat olvasónk: több iskola is közösen vonul majd a hídfoglalásra az Egyetem térről a Margit hídhoz.

Tiltakozik az ELTE is

Az ELTE nyolc karáról kedd estig 270 dolgozó írta alá a lapunknak eljuttatott tiltakozó nyilatkozatot, sőt, 120 nyilatkozó a polgári engedetlenség jeleként nem tart szerdán a magyar nyelvű képzéseken kontaktórát, egyéb oktatói és adminisztratív feladataikat is csak korlátozottan látják el.

Ezzel tiltakozásunkat fejezzük ki az oktatás méltatlan helyzete miatt. Csatlakozva a közoktatásban tiltakozó kollégáinkhoz, haladéktalan változtatásokat követelünk. Mert évek óta nem kerül be annyi fiatal tanár a közoktatásba, mint ahányan nyugdíjba mennek, vagy elhagyják a pályát. Mert a közoktatásban és az állami felsőoktatásban dolgozó tanárok bére elfogadhatatlanul alacsony. Mert az aktuális helyzet ellen tiltakozó kollégák elbocsátását elfogadhatatlannak tartjuk

– fogalmaztak. Hozzátették: a tiltakozás nem irányul a hallgatók ellen, „az ő hosszútávú érdekeiket is szem előtt tartva cselekszenek”.

Érkeznek az újabb figyelmeztetések a tiltakozó tanároknak

Hétfőn beszámoltunk arról, hogy a Szent István Gimnáziumban három tanár írásbeli figyelmeztetést kapott a polgári engedetlenség miatt, ezt követően felmondhat nekik a tankerület, ha folytatnák a tiltakozást.

A XVIII. kerületi Brassó Utcai Általános Iskola 18 pedagógusa tiltakozott polgári engedetlenséggel hétfőn, ők is írásbeli figyelmeztetésben részesültek. Olvasónk azt írja: személyesen vitték ki a tanároknak a figyelmeztetést, és csatolta is a levelet, melyben többek közt az áll:

Felhívom figyelmét, hogy amennyiben a munkafelvételt ismételten megtagadja, az a közalkalmazotti jogviszonyból eredő lényeges kötelezettségének szándékos, jelentős mértékben történő megszegésénnek minősül, és alapot ad a munkáltatói rendkívüli felmentésre.

Virrasztás a tanárokért

A budapesti Toldy Ferenc Gimnáziumnál virrasztás előzte meg a szerdai eseményeket. Nem ők voltak az egyetlenek: a pécsi Leövey Klára Gimnázium diákjai is virrasztottak a pedagógusokért kedden.

Szerdán a pedagógusokra figyel az ország

Indítjuk élő közvetítésünket, egész szerdán követhetik nálunk a különböző akciókat az élőlánctól kezdve, a sztrájkon át, a hídfoglaláson keresztül, az esti tüntetésig. Az előzményekről ebben a cikkben írtunk bővebben, illetve arra kérjük olvasóinkat, írják meg, bármilyen tapasztalatuk van a mai napról. A leveleket „Pedagógussztrájk” tárggyal az info@24.hu e-mail címre várjuk.

Olvasói sztorik