Belföld

Segítséget kapnak az aszály miatt bajba jutott gazdák

Ivándi Szabó Balázs/24.hu
Ivándi Szabó Balázs/24.hu
Soha nem látott aszály sújtja idén a magyar gazdákat.

Ötpontos intézkedéstervet jelentett be a rendkívül aszályhelyzet miatt létrejött operatív törzs – számolt be a Telex.

A javasolt intézkedések az alábbiak:

  • A kormány hitelmoratóriumot rendel el 2022 szeptemberétől 2023 év végéig a mezőgazdasági vállalkozások beruházási és forgóeszköz hiteleire. A gazdák dönthetnek arról, hogy élnek-e a lehetőséggel.
  • A bajba jutott állattartók számára 3 milliárd forintos takarmányszállítási támogatási keretet nyitnak.
  • A mezőgazdasági területek öntözését kiszolgáló állami öntözőművek megnövekedett energiaköltségének támogatására 1,4 milliárd forint többlettámogatást adnak.
  • A termelők újból benyújthatják rendkívüli vízhasználati igényükre vonatkozó kérelmeiket, és az igényeket a hatóság automatikusan engedélyezni fogja.
  • Felgyorsítják a biztosítók az aszálykárok felmérésére és az aszálykárokra megítélt összegek kifizetésére vonatkozó eljárását. A kár bejelentésétől számított 14 napon belül utalniuk kell a pénzt.

Az Agrárminisztérium hozzáteszi, hogy „a kormány és az agrártárca minden lehetséges eszközzel támogatja a termelőket ebben a rendkívüli helyzetben”.

Az operatív törzset az Agrárminisztérium az aszályhelyzet és az energiaárak mezőgazdaságban okozott következményeinek kezelését szolgáló kormányzati intézkedések meghozatala érdekében hozta létre.

Idén a magyar gazdákat soha nem látott aszály sújtja: negyedével csökkent a búzatermelés, a kukoricaállomány az Alföldön és Közép-Magyarországon a területek jelentős részén megsemmisült, ahogy az alföldi gyepek is teljesen kisültek, így a gazdálkodók nem tudnak legeltetni és kaszálni.

A DK százmilliárdokat nyittatna meg

A Demokratus Koalíció válaszképpen vasárnap többletforrásokat követelt a kormánytól – számolt be Benedek Szilveszter, az ellenzéki párt agrárkabinetének vezetője online sajtótájékoztatójáról az MTI. A párt azt akarja elérni, hogy a kormány fordítson rövid távon minimum 500 milliárd forintot az aszálykárt szenvedő gazdák támogatására a kárenyhítési alap által.

„A hatalmas szárazság a klímaválság eredménye, amellyel az Orbán-kormány egyáltalán nem foglalkozott az elmúlt több mint tíz évben” – mondta Benedek Szilveszter. Kiemelte, a DK elkötelezett amellett, hogy Magyarország hosszú távon és fenntarthatóan megőrizze agrártermelési potenciálját, ezért első rendű feladatnak tartja a víztározók kiépítését és az öntözés fejlesztést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik