Belföld

Hernádi Zsolt: Ha nem orosz olajjal dolgoznánk, 20–30 százalékkal csökkenne a finomítók kibocsátása

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Hernádi Zsolttal készített interjút a Telex, melyben a a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója az üzemanyag-ársapkáról és a szénhidrogén-kereskedelem szankcióinak hatásairól is szó esett.

A Mol-csoport finomítóinak zavartalan működéséhez stabil minőségű és mennyiségű kőolajellátás szükséges. Ha átfogó orosz kőolajembargó lenne, akkor újra kell szervezni a kereskedelmi, logisztikai és technológiai folyamatokat

– nyilatkozta Hernádi, még azelőtt, hogy Ursula von der Leyen bejelentette volna az orosz olajra kivetett EU-s tilalmat, amely alól a hírek szerint Magyarország az erős kitettsége miatt felmentést kap. Az orosz olaj helyett érkező helyettesítő árukról Hernádi elmondta, hogy az alternatív kőolajok bedolgozása esetén technológiai okokból a dunai finomító 20 százalékkal, a pozsonyi 30 százalékkal kevesebb terméket tudna előállítani.

Valakinek ki kell mondani, hogy az ellátásbiztonságot nem lehet figyelmen kívül hagyni

– fogalmazott a Mol vezérigazgatója.

Hernádi az üzemanyagár rögzítéséről is beszélt. Elárulta, hogy amikor márciusban a befagyasztott és a piaci ár közötti különbség „igen jelentőssé vált”, már „olyan mértékben kezdett el nőni a fogyasztás Magyarországon, hogy nem tudtuk finomítói termékkihozatallal lekövetni, ennek ugyanis fizikai korlátai vannak. Elkezdtük tartalékainkat felhasználni és elkezdtünk kiabálni”. Szerinte a piaci logikába való hosszú távon beavatkozó hatósági intézkedések „torzulást, visszaéléseket és áruhiányt” okozhatnak.

Ugyanakkor szerinte nem érheti kritika a kormányt, amennyiben a benzinárstop ideiglenes marad:

Ne felejtsük, egy magyar háztartásban sokkal nagyobb részt visz el a rezsi, mint egy nyugat-európaiban, akár a három-négyszeresét is. Ha a részvényeseknek csak rövid távú érdekeik lennének, akkor kiabálnunk kellett volna, de hosszú távon, és ha az egészet nézzük, akkor a kormányt igazából nem érheti kritika.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik