Belföld

Parkolóház és irodák váltják a rockkoncerteket a Rákóczi hídnál

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
A Don Pepe egyik tulajának cége építkezni akar a Rákóczi hídnál. Az ellenzők szerint a baloldali kerületvezetés 2019-ben azzal kampányolt, hogy Újbuda megtelt, most mégis támogatnak egy beépítést. A kerületi építési szabályzat módosítását javasló Orosz Anna alpolgármester szerint a főváros engedélyezte a beépítést még 2017-ben, viszont parkolóház is épülne a területre, ami enyhítené az autókban fuldokló Lágymányos parkolási gondjait.

„Míg a Föld kerek, mindig lesznek rockerek!” – öntötte nótába a nyolcvanas évek életérzését a Pokolgép. Azzal azonban már szembesülniük kellett néhányszor, hogy kultikus helyeik hol bezárnak, hol kinyitnak. Aktuálisan a Rákóczi (lágymányosi) híd budai hídfőjénél, a lehajtó által átölelt területen működő Barba Negra miatt vernek hevesebben a rockerszívek.

Ugyanis a Petőfi hídtól elkergetett Zöld Pardonnak, majd a Barba Negrának helyet adó placcot be fogják építeni.

Remény nem sok van rá, hogy az iroda- és parkolóházat takaró beruházás elmarad, úgy tűnik, a klub is beletörődött a költözésbe.

Novák Előd, a Mi Hazánk XI. kerületi önkormányzati képviselője, aki a parlamentben folytatja a munkát, több fronton is támadást indított a beruházás ellen. A Facebookon azt írta, egy március 31-ei aláírású, de a „választás előtt titkolt” előterjesztés szerint irodaház épülne, még a kerületi építési szabályzatot is módosítanák (Újbudát az ellenzék vezeti, a DK-s László Imre polgármester). A telek jelenleg „közösségi közlekedési rendszer területigényes létesítményeinek elhelyezésére szolgáló területnek” minősül, így nem lehetett volna beépíteni. De a beruházó kérte az építési szabályzat módosítását, amit már meg is szavazott a testület. Novák szerint 11 év alatt közel 2200 koncertet láthatott 2,4 millió szórakozni vágyó ember itt, de voltak sportesemények, színházi rendezvények és jótékonysági programok is. Szűcs Mihály, a Barba Nergra vezetője Novák előterjesztésére Pro Communitate Újbuda kitüntetést is kapott a kerület vezetésétől.

Novák szerint a projekttel lezárnák a Hamzsabégi úti légfolyosót, ami a déli körvasút menti széles, beépítetlen sáv. Az ellenzéki összefogás pártjai „az önkormányzati választást azzal a jelszóval nyerték meg, hogy »Újbuda megtelt!« Ehhez képest újabb és újabb beépítéseket engedélyeznek, csökkentve a közösségi tereket, élhetetlenné téve a kerületet” – vélekedett a Mi Hazánk politikusa.

Mi épül?

Az irodaház a 6820 négyzetméteres telek Duna felőli oldalán állna, ez lenne az ingatlan legnagyobb épülete a maga 7 emeletével. A mögötte megbújó alacsonyabb parkolóház 500 férőhelyes lenne. A jelenleg sem túl sok fával büszkélkedő, zömmel leburkolt és könnyűszerkezetes épületekkel, sátrakkal fedett területen változatlanul nem sok zöldfelület lenne, mivel 80 százalék körüli beépíthetőséget engedélyeztek rá. Mindössze egy kis előkert létesülne az irodaház bejáratánál, egyetlen nagyobb fa maradna meg a területen, és zöldtető sincs tervben. Az Építészfórumon néhány látványtervet is közzétettek a projektről, hozzátéve, hogy a Pest Megyei Kormányhivatal már megindította az építtető Budai Zöldsarok Kft. kérelmére a beruházásra vonatkozó környezetvédelmi hatósági eljárást.

A terveket az A4 studio jegyzi, ami díjakat kapott például a zamárdi Balaton-part fura kilátóházáért, a Millenáris Széllkapuért, a Nemzeti Teniszközpont vagy éppen a Vakok Otthona terveiért. Az irodaház alsó szintjeire éttermi, konyhai és egyéb kiszolgáló helyiségeket terveznek, a 3–7. emeletre kerülnek maguk az irodák. A parkolóház négyszintes lesz. A tervek szerint először az irodai tömböt és a parkolóház egyik felét építik fel, később pedig ez utóbbit bővítik a végleges méretére. Az építkezés 18 hónapig tart majd.

Csak terepszint feletti beépítést terveznek, mélygarázs tehát nem lesz. A Duna felőli épület 30, a parkolóház 12 méter beépítési magasságú lehet, 73,15 százalékos beépítettség mellett. A minimális zöldfelület előírt mértéke 15 százalék lesz. Az Építészfórum cikke az irodaházat „lábakra állított üvegkockaként” jellemzi, aminek

megjelenését a Duna-part és annak mikroklímája inspirálta. Az a vízió, hogy a folyó és a körülötte különböző időjárási körülmények között megjelenő pára meghatározó eleme a környezetnek. Így az épületnek fehér, ködszerű burkot képzeltünk el, mely különbözőképpen jelenik meg az irodaházon és a parkolóházon.

A Budai Zöldsarok Kft.-hez 2015-ben a terület, amelye földhivatali adatai szerint 1993 és 2005 között a magyar államé volt (egy ideig a Világkiállítási Programiroda kezelte), 2005 és 2015 között a portugál hátterű Sampaio Üzletviteli Tanácsadó Kft. volt a tulaj.

Varga Jennifer / 24.hu

Mindenképp beépítették volna

Orosz Anna, a XI. kerület leköszönő alpolgármestere lapunk kérdéseire azt írta, a Fővárosi Önkormányzat 2017-ben nyilvánította építési övezetté a magántulajdonú telket. Szerinte a mostani szabályozással ugyanannyi négyzetmétert építhet be a tulaj, mint eddig, „a parkolóház és irodaház belső arányai módosultak csak”.

A parlamentbe frissen bejutott momentumos politikus közölte még, az Infopark környékén és Lágymányoson folyamatos parkolóhiány van, az 500 autós mélygarázs ezen segíthet. Ez úgy történhet meg, hogy a „parkolóháznak csak kisebb hányadát fogják az irodaház dolgozói használni, a nagyobbik része nyitott lesz a környék dolgozói és lakói számára”. A kevés zöldfelületről azt írta Orosz, hogy a telek nem alkalmas pihenésre, rekreációra, mert a Rákóczi híd autó-, valamint a déli vasúti összekötő híd vonatforgalma „komoly zajt, légszennyezést okoz, ráadásul a híd a nap jelentős részében leárnyékolja a szóban forgó, alacsonyabban fekvő területet”. Mindezeken túl a telek magántulajdonban van, nem köthetik meg a tulaj kezét, hogy mit építsen.

Orosz előterjesztése amúgy azzal indokolja a szabályzat megváltoztatását, hogy a parkolóház és az irodaház arányait az építtető inkább az irodaház felé tolná el. Az önkormányzat április 14-i ülésén szavazott a kerületi építési szabályzat módosításáról: 14 igen szavazattal, 2 nem és 3 tartózkodó voks ellenében elfogadta a testület. Előtte hosszasan vitáztak a képviselők a terület sorsáról, amiben az önkormányzati álláspont az volt, hogy a módosítás nem változtatja meg a terület beépítési lehetőségeit, nem változhat a szintterületi mutató, a beépíthetőség, a magasság. A fővárosi, 2017-es módosításhoz kell amúgy is igazodnia a kerületnek.

A fideszes képviselők és Novák Előd cinikusnak tartották a kerület vezetését, mondvám, nem tartják magukat választási ígéretükhöz. Novák elmondta az ülésen, a kerület lassan élhetetlen lesz az egyre több építkezéstől. Bakai-Nagy Zita alpolgármester szerint több fa kerül a rakparton folytatódó fonódó villamos vonalára, emiatt is elvesznek parkolóhelyek, amiket pótolni kell. Egy új nézőpontot a DK-s Bács Márton hozott be, aki szerint normális, hogy a beruházó hasznot akar, miközben „az önkormányzat elemi érdeke, hogy parkolók épüljenek”.

Tévedés ne legyen, nem Orosz Anna fog ott fel-alá járkálni a talicskával meg a malteros vödörrel a deszkákon

– jegyezte meg, bár ezt talán nem is feltételezte senki.

Budai Zöldsarok

A terület tulajdonló Budai Zöldsarok Kft.-t 2011-ben alapították, a székhelye Budaörsön egy ipari parkban van. Ugyanott, ahol a Don Pepe gyorsétteremláncnak, és ez nem a véletlen: a Budai Zöldsarok ügyvezetője Szatmári Gábor, a Don Pepe tulajdonosa. A kft. tulajdonosai Szmola Sándor, Halmi Krisztina Ilona, Szatmári Nikolett, Szatmári Barbara, valamint a „STU-SZA” Szolgáltató Kft., ami a Fidesz-közeli Valton-Sec Kft. tulajáé, Varga Lajosé.

Szatmáriról még 2012-ben írt a Magyar Narancs annak kapcsán, hogy ment a harc a Zöld Pardon kinyitásáért (ami akkor a most beépítendő területen működött), és a lap megemlékezett róla, hogy Szatmári volt a balatoni ingatlanokat megvásárló SCD Group Ingatlanfejlesztő Kft. egyik alapítója 2000-ben, de 2001-ben kiszállt a cégből. Szatmárinak egy borászata is van Szigligeten, egy korábbi Népszava-cikk ennek tervezett beruházását (ami meghiúsult végül) Balassa Balázs polgármester lemondásához kötötte. Szatmári más projektekkel is bekerült már a hírekbe, például egy óbudai kalandpark és egy győri mélygarázs terveivel.

A mostani ügyben megkerestük Szatmári Gábort is. Megkérdeztük először, mikor szereztek tudomást a Barba Negra üzemeltetői az irodaházi projektről. Szatmári pontosított, azt írta, „nem irodaházat építünk, hanem egy 15 000 négyzetméteres parkolóházat és mellé egy 6800 négyzetméteres irodaházat!” Hozzátette, jóbarátjával, a szórakozóhelyet vezető Szűcs Mihállyal 2020-ban azért alapították meg a Barbanegra Kft.-t, „hogy közösen egy új, nagyobb helyszínen folytassuk együtt”.

Varga Jennifer / 24.hu

Arra a kérdésre, hogy az Építészfórumon megjelent tervekről mit kell tudni, mi alapján választották ki őket, Szatmári azt írta, a néhány rajz „a környezeti tanulmány előzetes vizsgálati dokumentációból kiollózott tömegvázlat”. Hozzátette, „a tervezés folyamata jelenleg a vázlattervi fázisban van”, folyamatosan egyeztetnek a tervezőkkel és a hatóságokkal. A zöldfelületről azt írta, a területre előírt 15 százalékos zöldterületi mutatót túlteljesítik, de tervezik „3 lépcsős növényzet” telepítését sok fával.

Végül azt is megkérdeztük, a beruházó cég kivel tárgyalt a tervekről a XI. kerületi önkormányzattól, amire Szatmári azt válaszolta, 2020 óta a kerületi építési hatósággal tárgyalt, egyeztetett a tervezői csapat.

Elvándorol a Barba Negra

Szűcs Mihály, a Barba Negra vezetője a Metropolnak azt mondta, már a járvány előtt megtervezték a költözést, de az idei szezont még a jelenlegi helyén kezdi meg a koncerthelyszín. Nagy fejlesztésekre készülnek, ezek 2023-ban érhetnek be. A Facebookon Szűcsék így kommunikálták az Index korábbi cikkét és a mendemondákat:

A Barba Negra nem szűnik meg‼️ Ahogy arról már korábban is hírt adtunk, illetve pletyka szinten is keringett a költözésünk híre, folyamatosan tervezünk új dolgokat. Ezek közé tartozik, hogy igen, idén új helyre fogunk költözni, ahol 12 hónapon keresztül, azaz egész évben egy helyen fogunk mindenkit nagy szeretettel várni több újdonsággal. Ennek pontos helyét, és ütemezését hamarosan tudatjuk veletek. A költözésig a Barba Negra zavartalanul üzemel a Neumann János utca 2. szám alatt‼️

Kérdéseinkkel mi is kerestük a klubvezetést, akik nem kívántak reagálni a történtekre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik