Gazdaság

Jókora osztalékot vettek ki Sarka Kata férjének őrző-védő cégéből

Erős évet zárt a Fidesz kedvenc őrző-védő cégeként ismert Valton-Sec: a cég 8,9 milliárd forint árbevétel mellett 1 milliárd 158 millió forint adózott eredményt ért el. A milliárdos profitból a főtulajdonos Varga Lajos és a Sarka Kata bulvárszereplő-üzletasszonnyal való kapcsolata miatt ismertebb kisebbségi tulajdonos Bessenyei István 400 millió forint osztalékot vett ki.

Bessenyei rejtőzködő alkatnak tűnik: az interneten nincsen róla nyilvánosan elérhető fotó, lakcíme sem Magyarországra, hanem a kedvező adózásáról ismert Luxembourgba van bejelentve. Az üzletember 2008-ig az akkor még az RTL Magyarország vezérigazgatójaként dolgozó Dirk Gerkensnek tanácsadója volt, majd 2017-ben médiavállalkozásba fogott, megvásárolta a Femcafe női portált kiadó Netrise Hungary Kft.-t. Bessenyei neve gyakran bukkan fel Rogánéké mellett:

  • Ő intézhette az akkor még házaspárként megjelenő Rogán Antal és Rogán-Gaál Cecília helikopteres utazását Szabó Zsófia bulvárszereplő esküvőjére.
  • Későbbi neje mellett Rogán-Gaál Cecília üzlettársa volt a Nakama&Partners Kft.-ben. Az egykori miniszterfeleség Sarka Katával alapított új médiacéget.
  • Rogán-Gaál Cecília Bessenyei Istvántól bérel egy, a XII. kerületi Felhő utcában található hatalmas luxusvillát, éppen az üzletember szomszédjában.
  • Bessenyei és Rogán volt felesége együtt vágtak bele a városmajori teniszbizniszbe: az üzletember üzemeltetőként, Rogán-Gaál Cecília pedig felügyelőbizottsági tagként.

A többségi tulajdonos Varga Lajost sem lehet azzal vádolni, hogy nagy távolságot tartana a Fidesztől: nagy értékű közbeszerzések mellett, mint például a budapesti vizes vb őrzése, olyan bizalmi feladatokat is elnyertek, mint a Tiborcz Istvánhoz köthető turai Schossberger-kastély védelme, de mindezek mellett a Valtont több százmilliós állami megbízások (a Városliget vagy a Zeneakadémia őrzése) is hizlalják. A cég nem maradt ki a Rogán Antal-féle Nemzeti Kommunikációs Hivatal 30 milliárd forintos rendezvényszervezési bizniszéből sem: bár a keretmegbízást az állami Antenna Hungária nyerte el, alvállalkozói szinten már a plakátkampányokkal ismertté vált Balásy Gyula cégeit és a Valtont találjuk.

Adózási gubanc a Valtonnál

A Valton idén januárban társasági formát váltotta: kft.-ből zrt.-vé alakult. Az átalakulás miatt közzétett záróbeszámolóból derült ki, hogy 2018-ban iparűzésiadó-ellenőrzést tartott a cégnél a Fővárosi Önkormányzat Adó Ügyosztálya, amely 71,7 millió forint iparűzési adó hiányt, 35,9 milliós forint bírságot és 4,7 millió forint késedelmi pótlékot állapított meg. A másodfokú határozat jogerőre emelkedett, amely ellen a Valton fellebbezést nyújtott be. A Kúria márciusban megsemmisítette a a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság ítéletét és új eljárást rendelt el. Az ítéletet a beszámolókészítés napjáig még nem foglalták írásba. Szintén ebből a dokumentumból derült ki, hogy a cégnek 150 millió forintos követelése van Varga Lajos többségi tulajdonossal szemben.

Kiemelt kép: Mohos Márton /24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik