Belföld

Megmenekülhet az újbudai ősfás saroktelek

Ivándi Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi Szabó Balázs / 24.hu
Fél éve még úgy tűnt, kivágnak rengeteg fát és beépítenek egy ősfás telket a XI. kerületben. Azóta nagyot fordult a világ, az önkormányzat már nem akarja sem eladni, sem beépíteni az Ulászló utcai telket, sőt az állammal egyeztet arról, hogy közpark és egy közcélú létesítmény épüljön ide. Decemberig van idő a megegyezésre.

Több cikkben is foglalkoztunk az – ingatlaneladásai miatt bírált, baloldali vezetésű – újbudai önkormányzat egyik tervével, miszerint a XI. kerületi Ulászló–Zsombolyai–Kökörcsin utcák ölelésében lévő saroktelket eladnák, és engednék a beépítését egy társasházzal, földszintjén egy rendelővel. Az önkormányzat ugyanis forráshiányos. Az osztatlan közös telek egyharmadnyi tulajdonrésze az államé – a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. kezelésében volt sokáig –, az MNV pedig anno elidegenítési tilalommal terhelten adta oda a részét a kerületnek (magyarán Újbudának tilos volt eladnia a szóban forgó területet).

A környéken lakó civilek szemszögéből a beépítés rossz ötletnek tűnt, hisz az egykori tüdőgondozó és sztk lerohadt épülete körül egy ősfás, vad park alakult ki, ahol vadállatok leltek menedékre, ráadásul jót tesz a környék levegőjének.

Kapcsolódó
Ősfás paradicsomkertért feszült egymásnak egy városnegyed és Újbuda
Közel a Kosztolányi térhez egy elhanyagolt, de fákkal szegélyezett, romos volt sztk-épületekkel terhelt telek várja sora jobbra fordulását. Az önkormányzat soklakásos társasházat vizionál, a környékbeliek aggódnak.

Tavasszal a civilek sebességfokozatot váltottak és offenzívába kezdtek. Sajtómegjelenések, aláírásgyűjtés, politikai nyomásgyakorlás, molinós tiltakozások, kemény egyeztetések követték egymást, aminek végén az önkormányzat – dacára a már kész, az előző, fideszes önkormányzat által készíttetett kiviteli terveknek, amikkel együtt értékesítették volna a területet – visszatáncolt, és eredménytelennek nyilvánította a pályázatot május 10-én. Aztán kiderült, a kerületnek decemberig meg kell egyeznie az MNV-vel, ami még azt is előírta annak idején a terület átadásakor, hogy valami közhasznú épüljön a telekre.

Ha ez nem sikerül, az önkormányzat szerint 55 millió forintos kötbért kell fizetniük az MNV-nek, egy forrásunk szerint azonban ezzel le is tudnák a kötelezettségüket, vagyis a teljes telek az önkormányzat tulajdonába menne át, ami nem feltétlenül rossz opció. Forrásunk elmondta, úgy tudja, már zajlanak a tárgyalások az MNV-vel, úgyhogy megkérdeztünk két potentátot az önkormányzatnál, hogy állnak az egyeztetések.

Együttműködő állami vállalat

Kreitler-Sas Máté, a körzet LMP-s önkormányzati képviselője a kezdetektől a civilek mellett állt bele az ügybe. Megkeresésünkre azt írta, tényleg zajlanak a tárgyalások az MNV-vel, augusztus 19-én tartották az első fordulót. „Sajnos, én nem vagyok tagja a tárgyalódelegációnak, így hivatalos információkkal sem rendelkezem az ott elhangzottakról” – írta lapunknak a képviselő, aki úgy tudja, az első egyeztetésen „alapvetően konstruktívnak mutatkozott az MNV, és nem zárkóztak el az elől, hogy újratárgyalják a feltételeit annak a szerződésnek, ami előírta az egészségügyi funkció létesítését a telekrész átadásáért cserébe”. Kreitler-Sas szerint megállapodás még nem született, októberben folytatódnak a tárgyalások.

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Megkerestük Orosz Anna momentumos alpolgármestert (az előválasztáson ő az egyik XI. kerületi ellenzéki képviselőjelölt), aki tudomásunk szerint az MNV-vel folytatott tárgyalásokat vezeti. Orosz válaszában azt írta, valóban augusztus végén kezdődtek meg az egyeztetések a két fél jogászai között. Ami jó hír, hogy az állami vállalat együttműködőnek mutatkozik a patthelyzet feloldására. A tervek szerint az önkormányzat megtartaná a jelenlegi beépítettségi szintet és a közparkot, az épületek helyére pedig vagy egészségügyi, vagy gyermekellátási szolgáltatás kerülhetne. Orosz Anna szavaival:

A jogászok között lezajlott tárgyalás során konstruktívnak bizonyult az MNV, több lehetséges megoldást is elkezdtünk vizsgálni a helyzet feloldása érdekében, és tartalmi szempontból ezekre az MNV is nyitottnak bizonyult. Az önkormányzat vezetése mind a közpark, mind a egészségügyi vagy gyermekellátási szolgáltatás megvalósítását elképzelhetőnek tartja. Célunk továbbá, hogy elkerüljük a telek intenzív beépítését. Bölcsőde, óvoda, orvosi rendelő is csak azon a részén lehetne a teleknek, ahol jelenleg is épületek állnak. Ezeknek az opcióknak a jogi megoldásának megteremtésén dolgozunk most az MNV-vel. Én személy szerint például szerencsésnek tartanám, ha a telken óvoda vagy bölcsőde nyílhatna, amennyiben ez nem a létező zöldfelület kárára történne.

Az alpolgármester hozzátette, bármelyik változat mellett döntenek is, a helyzet nem rózsás, nincs pénz, így a megvalósítás elhúzódhat. Mondandóját azzal zárta, hogy a tárgyalások elején járnak még, de amint érkezik fajsúlyos információ, azt azonnal közlik a lakossággal.

Még szeptember 17-én Sára Botond, a főváros kormányhivatal vezetője is válaszolt az egyik helyi polgárnak egy levélben, tömören végigzongorázva az ingatlan történetén és az érvénytelen pályázaton, majd megjegyezte:

Bízom benne, hogy a képviselő-testület ez irányú döntésével a kialakult vitás helyzet megnyugtatóan rendeződött, és a jövőben Újbuda Önkormányzata a helyi lakóközösség bevonásával, véleményének megismerését követően dönt majd a terület sorsáról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik