Belföld koronavírus

Müller Cecília: Mind az öt vakcinából kellhet harmadik oltás

Müller Cecília azzal kezdte a hétfői operatív törzs tájékoztatót, hogy már minden harmadik magyar kapott már legalább egy oltást. Hétfőn 68 400 Moderna-vakcina érkezett, amely részben a második oltásokat fedezi majd, részben budapesti háziorvosokhoz kerül. Kedden pedig 248 040 adag Pfizer-vakcina érkezik, és a héten orosz és kínai oltóanyag is jön majd.

4 millió 280 ezren regisztráltak eddig az oltásra.

Az országos tiszti főorvos azt mondta, javulnak a járványadatok, ami az oltásoknak is köszönhető. Kiemelte, még mindig sokan vannak kórházban, és ugyan csökkent a teher az egészségügyi dolgozókon, de még mindig megfeszítetten kell dolgozniuk. A javulás annak is a jele szerinte, hogy húsvétkor is fegyelmezettek voltak az emberek.

Müller Cecília azt mondta, hogy „rendkívül transzparens a statisztika”, az áldozatok között sorolnak fel mindenkit, aki a halálakor koronavírus-pozitív volt. Ezzel arra utalt, hogy nem csak a kifejezetten a vírus miatt elhunytakat jelzik a statisztikában, arról azonban nincs adat, hogy ők hányan vannak.

Kérem, hogy vigyázzunk pici gyermekünkre, vigyázzunk magunkra!

– kérte Müller Cecília, amikor az óvodák és az iskolák nyitásáról beszélt.

Azt mondta, hogy sokat szellőztessenek az óvodákban és az iskolákban, és sokat vigyék a szabadba a pedagógusok a gyerekeket „kellően felöltöztetve”.

A pedagógusok soron kívüli oltása befejeződött, közölte a tiszti főorvos. A harmadik kör most hétvégén, tehát csak egy-két nappal az iskolanyitás előtt zajlott.

31 ezer óvodai, bölcsődei, és iskolai pedagógust hívtak be, közülük mindössze 32 százalék jelent meg.

Az első két körben 80 százalék körüli volt a megjelenési arány, összesen 210 ezer pedagógus behívott pedagógusból 153 ezret oltottak be, ami 73 százalékos arány. Rajtuk kívül még 52 ezer pedagógus kapott oltást, tehát összesen körülbelül 200 ezren vannak beoltva.

Müller Cecília az ellenanyag-vizsgálatokról is beszélt: azt mondta, ez a védettség kimutatására csak korlátozottan alkalmas. Fontos, hogy mikor történik a  vizsgálat, mert egy pillanatnyi állapotot mutat. A sejtes immunitást nem mérik ezek a vizsgálatok, pedig ez is fontos információ, mert ez mutatja biztosan a védettséget, mondta.

Azaz védett lehet az is, akinél nem mutatnak ki ellenanyagot, antitestet.

Mind az öt Magyarországon használt vakcina hatásos, jó minőségű, és biztonságos – mondta Müller Cecília. Nem az antitesteket kell mérni, hanem oltatni kell valamelyik vakcinával, mondta a főorvos. Hozzátette, hogy az oltás beadatása „egyfajta erkölcsi kötelesség is”.

„Nem áll elégséges idő még ahhoz rendelkezésünkre, hogy a védettségnek az időtartamát meghatározzukk” – mondta az országos tiszti főorvos, majd azzal folytatta:

Nagyon úgy néz ki, hogy akár mind az öt vakcinából is szükség lehet egy harmadik emlékeztető dózisra

– „ennek még az időpontját sem tudjuk”, tette hozzá. Megjegyezte, hogy ez nem lenne egyedülálló az oltásoknál, mert több vakcinánál van szükség különböző időközönként emlékeztető oltásokra.

Egy kérdést tettek fel, ami szintén a harmadik oltásról szólt. Azt mondta Müller Cecília, hogy erről nem ők döntenek, hanem a gyártók kutatásai, vizsgálatai. Szerinte, ha szezonális lesz a betegség, akár évente is szükség lehet emlékeztető oltásokra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik