Belföld

Rendőrségi és OLAF-vizsgálat is folyik keszthelyi uniós beruházások miatt

Olvasói kép
Olvasói kép
A korábbi fideszes vezetés a városi beruházások nagy részét egyetlen cégre bízta, de a kivitelező alig halad. Ezért már nemcsak a helyi ellenzék, de a mostani kormánypárti polgármester is feljelentést tett az ügyben.

Három uniós projektet is vizsgál az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) Keszthelyen, kettővel kapcsolatban pedig a rendőrség is nyomozást rendelt el – tudta meg a 24.hu. Keszthely városa az elmúlt években mintegy másfél milliárd forint uniós pénzt nyert a helyi óvoda, a városi strand és a Reischl sörház felújítására. A korábbi fideszes polgármester, Ruzsics Ferenc által vezetett képviselő-testület egy budapesti székhelyű céget, az InvestMondi-System Építőipari Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-t bízta meg mindhárom projekt megvalósításával, miután minden esetben ez a cég adta a legolcsóbb ajánlatot. Viszont a kivitelezések alaposan megcsúsztak, ezért az OLAF egy bejelentés alapján mindhárom projektet vizsgálja. A rendőrség pedig már az új, szintén fideszes városvezetés feljelentése alapján indított nyomozást a sörház és az óvoda felújítása ügyében.

Mindent vittek, de alig haladnak

Kézműves sörfőzde, sörterasz és szövetkezeti bolt is helyet kap a Reischl-féle sörházban. Az önkormányzat európai uniós forrásoknak köszönhetően mintegy 1 milliárd forintból újítja fel a műemlékvédelem alatt álló épületet. A projekt várhatóan 2020 végére fejeződik be

– olvasható Keszthely honlapján. A sörház felújítása viszont alig halad, az alábbi videóban az is szerepel, hogyan kellene kinéznie a létesítménynek.

Ezen a képen pedig az épület januári állapota látható:

Olvasói kép

Hasonló a helyzet az óvodánál is, melynek felújítására korábban 200 millió forint forrást nyert a város. Csakhogy az InvestMondi-System Kft. jóval drágábban vállalta a munkát, így a keszthelyi önkormányzatnak további 60 millióval kellett hozzájárulnia a beruházáshoz – írta meg az Átlátszó még 2019-ben. Az óvodát idén januárban már át kellett volna adni, ehhez képest most így áll a kivitelezés:

Olvasói kép

A városi strand 288 milliós felújítása sem halad, ezt a munkát szintén az InvestMondi-System Kft.-re bízták:

A Kisvárosunkért Érdekvédelmi Egyesület (KÉVE) elnöke, Dr. Weller-Jakus Tamás ezért mindhárom ügyben bejelentést tett a közbeszerzési hatóságnál, Molnár Tibor önkormányzati képviselő pedig az Európai Csalás Elleni Hivatalnál (OLAF) is, utóbbi már meg is indította az előzetes vizsgálati eljárást. Miután a KÉVE lépéseket tett, a Nagy Bálint vezette fideszes többségű önkormányzat is megmozdult, és feljelentést tett ismeretlen tettes ellen.

A feljelentés szerint a vállalkozónak kifizetett díjjal kapcsolatban felmerült a gyanúja annak, hogy valótlan tartalmú dokumentumokat nyújtottak be az elszámolás során.

Az Átlátszó 2019-ben azt írta az InvestMondi-System Kft.-ről, hogy tulajdonosainak korábban már csődbe ment egy vállalkozása (a BauMondi Kft.), sőt, egyikőjük szerepelt a 10 millió forintot meghaladó adótartozók listáján is 2009-ben. Az InvestMondi-System ellen ráadásul két bírósági végrehajtás is indult 2017-ben, azóta ez a szám csak gyarapodott. Az Opten adatai szerint ugyanis 12 bírósági végrehajtási eljárás történt eddig a céggel szemben, és jelenleg kettő van folyamatban.

Kamondi-Lukács Mónikát, a cég ügyvezetőjét telefonon elértük, de ő nem szeretett volna nyilatkozni. Azt mondta, hogy nem illetékes, és férje intézni a cég összes ügyét. Kamondi-Lukács Csaba nyilatkozott is, elárulta, hogy jelen pillanatban a sörháznál megtörtént a szerződés módosítása, „ennek megfelelő ütemben haladnak most”. Azt viszont nem tudta megmondani, hogy mi a szerződésmódosítás véghatárideje. A csúszások okáról nem szeretett volna bővebben beszélni, ezt azzal indokolta, hogy ez az önkormányzatra és rájuk tartozik. Annyit azért elárult, hogy voltak műszaki problémák, a kiviteli terv megváltozott, és új műszaki megoldások kellettek.

Arra a kérdésünkre, hogy be tudják-e fejezni a projekteket, Kamondi-Lukács azt válaszolta, hogy

képesek vagyunk rá, tárgyalásban vagyunk az önkormányzattal, minden verzió érdekel minket.

Olvasói kép

Az önkormányzati feljelentésről a helyi médiából értesültek, így erről nem is tudott többet mondani a keszthelyi vállalkozó, aki a két, jelenleg is érvényben lévő végrehajtással kapcsoltban annyit árult el, hogy két kisebb értékű tartozásról van szó. „Az elmúlt év nehézkés volt, ezeket napokon belül rendezzük” – nyilatkozta.

A másik két projekttel kapcsolatban megjegyezte, hogy a strandnál a bontási munkálatok megkezdődtek,

az óvodánál pedig az önkormányzattal egyeztetésben állnak.

Ez némileg ellentmond annak, amit Nagy Bálint polgármester – aki az előző ciklusban alpolgármester volt – kommunikál. A Keszthely Tv beszámolója szerint a polgármester már február közepén arról beszélt, hogy a Sörház és a Kísérleti utcai óvoda, valamint a városi strand kivitelezőjével az elmúlt hetekben „sikerült közös megegyezésre jutni”.

Kerestük a polgármestert, hogy megtudjuk:

  • konkrétan mit jelent az, hogy sikerült közös megegyezésre jutni? Mikorra fejezi be a kivitelező az érintett beruházásokat?
  • A megnyert pályázatokat követően mekkora plusz összeget kapott a cég a projektek megvalósítására az önkormányzattól?

Nagy Bálint írásbeli kérdéseinkre nem válaszolt, telefonon pedig nem tudták nekünk adni, mert „folyamatosan tárgyal”. A KÉVE számításai szerint egyébként az önkormányzat már legalább 120 millió forintot tett bele összesen az érintett projektekbe.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik