Belföld

Az Emmi válasza a bérükkel fotózkodó pedagógusokra: Gyurcsány

A Pedagógusok Szakszervezete Országos Ifjúsági Tagozata akciójának hatására múlt héten egymás után tették közzé a pedagógusok, mennyit visznek haza minden hónapban. Hárman közülük a 24.hu-nak elmesélték, miért döntöttek úgy, hogy részt vesznek az akcióban, illetve arról is beszéltek, mi tartja őket még mindig a tanári pályán.

„Csak azt szeretném, hogy ne legyen szégyen tanárnak lenni”
Egymás után teszik közzé a pedagógusok, mennyi pénzt visznek haza havonta. Hárman közülük elmondták, miért vesznek részt a kampányban, és mi tartja őket mégis a pályán.

A nagy port kavart kampánnyal kapcsolatban megkerestük az Emberi Erőforrások Minisztériumát, és többek közt arról érdeklődtünk, terveznek-e valamilyen intézkedést a pedagógusfizetések növelése érdekében.

Az Emmi válaszában többek közt azt írta:

Felhívjuk a Pedagógus Szakszervezet figyelmét, hogy a Gyurcsány-kormánnyal ellentétben, amely utcára tett több ezer pedagógust, elvett tőlük egy havi bért és sorozatosan vonta el az ágazattól a pénzt, a mostani kormány 2010 óta pótolja az oktatásban a pénzügyi forrásokat.

Hogy az utóbbi állítás mennyire helytálló, arról ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Természetesen azt is megjegyezték, hogy

jövőre 645 milliárddal többet biztosítunk oktatásra,  és 44%-kal, vagyis 355 milliárd forinttal többet költünk pedagógus bérekre, mint tette azt a baloldal 2010-ben. Az elmúlt években átlagosan 50%-os pedagógus béremelést is végrehajtottunk.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint „egy pályakezdő – egyetemi végzettséggel rendelkező – pedagógus a béremelés előtt 130 ezer forintot keresett, ma 203 ezer forintot vihet haza, míg egy 20 éve dolgozó – ugyancsak egyetemi végzettséggel rendelkező – pedagógus a béremelés előtt 173 ezer forintot keresett, ma ennek csaknem a dupláját, 335 ezer forintot”.

Válaszukban továbbá jelezték, hogy már dolgoznak az iskolaigazgatói bérek emelésén is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik