Belföld

600 ezer forintra büntették a telekomos biztonsági rést feltáró etikus hackert

Egy etikus hackert még két évvel ezelőtt feltárt egy súlyos biztonsági rést a Telekom rendszerében. Értesítette erről a céget, ahol először úgy volt, hogy állást ajánlanak neki. A férfi folytatta a sebezhetőségek keresését, erre a cég feljelentette – idézte fel a történetet a 444.hu. Az ügyész 8 év, letöltendő börtönt kért a férfira, aztán vádalkut ajánlottak neki: ha bűnösnek vallja magát, akkor megússza 2 év börtönnel, 4 évre felfüggesztve. A férfi mivel nem érezte magát bűnösnek, nem fogadta el ezt az ajánlatot, perre ment. Most született első fokú ítélet: mégis megbüntették, 600 ezer forintos bírságot kapott cselekedetéért.

A férfi jogi védelmét vállaló Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szervezet nem fogadja el a mostani döntést, ezért fellebbeznek. Mint Hüttl Tivadar ügyvéd érvel:

aki jószándéktól vezérelve a köz érdekében feltár egy komoly biztonsági hibát, nem követ el olyan cselekményt, ami veszélyes lenne a társadalomra. A büntetőjog az ártó szándékú cselekmények esetében alkalmazható. A bíróságnak fel kellett volna ismernie, hogy a védencünknek köszönhetően hárult el a biztonsági kockázat és felmentő ítéletet kellett volna hoznia. Fontos, hogy a joggyakorlat ebbe az irányba menjen, a bíróságok ismerjék fel, hogy az etikus hackerek nem követnek el bűncselekményt, ezért fellebbeztünk.

Az ügyben reagált a Magyar Telekom is. Közölték:

Ahogy az a bíróság első fokú ítélete alapján is nyilvánvaló, a hacker nem etikusan járt el, ezért etikus hackerként hivatkozni rá a cikkekben és azok címében nem tényszerű. A Magyar Telekom ismeretlen tettes ellen korábban azért tett feljelentést, mert a hacker – az etikus hackelés kereteit több szempontból jelentősen túllépve – az első sérülékenység felfedezése után, a vállalat kifejezett kérése ellenére, számos alkalommal újabb támadásokat indított, az addig megszerzett adatok segítségével további rendszerek feltörésébe kezdett, és további jogosultságok megszerzésére tett lépéseket. Az észlelt sérülékenységet anyagi haszonszerzés céljára is próbálta felhasználni. Mindezek a TASZ saját honlapján megtalálható, etikus hackereknek szóló útmutató szerint is ellentmondanak az etikusság fogalmának.

Kiemelt kép: a Magyar Telekom új székháza. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik