Élő Belföld

Orbán a magánrepülőzésről: Minden üzletember tudja, hogy nem érdemes rám nyomást gyakorolni

  • Az Orbán-kormány hetente/kéthetente tart hosszú sajtótájékoztatót a kormányülések után.
  • A Kormányinfókat Lázár János kezdte el celebrálni, előbb Giró-Szász Andrással, majd Kovács Zoltánnal az oldalán, de a 2018-as választás után Lázár is lecserélődött, helyette Gulyás Gergely vezeti a szeánszokat, ahol újságírók kérdezhetnek a kormányzati döntésekről.
  • Orbán Viktor néhány nappal ezelőtt bejelentkezett, hogy Gulyás helyett ő tartja majd 2019 első kormányinfóját. Ennek előzménye, hogy a miniszterelnök még tavaly nyáron futtában azzal hárított el újságírói kérdéseket, hogy az év végén tart egy sajtótájékoztatót, ott mindegyikre válaszol. Ezt ugyan nem tette meg, de miután az RTL Híradó több anyagban is foglalkozott azzal, hogy Orbán nem tartotta be az ígéretét, csak megszervezték azt mára.
  • Nem Orbán az egyetlen, aki hasonló évindító sajtótájékoztatót tart, az amerikai elnökök, Vlagyimir Putyin és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök is szokott, bár jellemzően ők sem válaszolnak szívesen az újságírói kérdésekre. Ahogy hosszú ideje a magyar kormányfőt is leginkább csak Brüsszelben lehet kérdezni, Orbán idehaza a parlamenti választás után tartott egy nemzetközi sajtótájékoztatót.
  • A mai rendezvényre több nem kormánypárti médiumot nem engedtek be, tudósítónk szerint nagyjából ötven újságíró várja a miniszterelnököt.

Mondta, hogy az üzletet és a politikát külön kell választani, amikor gazdag üzletemberek magángépén utazik, nem érzi magát kompromittálva?

– tette fel a kérdést a 24.hu újságírója, Kálmán Attila. Orbán válasza nagyjából annyi volt, hogy minden üzletember tudja, hogy nem érdemes rá nyomást gyakorolni. Kálmán arra is rákérdezett, hogy Simonka György felfüggesztett mentelni joggal hogyan lehet még a Fidesz-frakció tagja, amire Orbán azt mondta, hogy mindenkit megillet az ártatlanság vélelme.

Fotó: Bielik István / 24.hu

"Sose fogadtam el, hogy ne fizessenek ki"

Sokat melóztam, utána el is vártam, hogy megkapjam a bérem. Ha nem fizetik ki, követelni kell

– mondta a miniszterelnök, aki az egyetem után egyből parlamenti képviselő lett.

"Én a mostani tüntetőkre is figyelek"

Persze nem mindig kellene, mert undok dolgokat vágnak az ember fejéhez

– mondta a miniszterelnök, de szerinte a döntések, amelyek ellen tüntetnek, nem vita nélkül születtek.

"Van úgy, hogy az embert bepalizzák, az én barátommal is ez történt"

Ezt mondta Orbán arra, hogy Manfred Weber miért szavazta meg a Sargentini-jelentést. Szerinte a “Soros-egyetem” azt írta a honlapján, hogy csak Magyarországon tart oktatási tevékenységet, ebből kiderül, hogy átverték Webert. Ez egyébként nem igaz, a CEU folytat oktatási tevékenységet Amerikában, de ez most már mindegy is.

Két okból nincs céldátum az euró bevezetéséhez

– mondta a miniszterelnök. Az egyik, hogy nem látják egyértelműen az euró jövőjét. A másik, hogy az az eurózóna, amihez eredetileg csatlakozni akartak, már nem ugyanaz az eurózóna, mint korábban volt.

"Magyarországon a politikához nincs szükség pénzre"

– folytatta az őrületes állítások sorát Orbán Viktor. Szerinte a kampányokat a költségvetés támogatja, ezért semmi szükség nincs arra, hogy a gazdasági élet beavatkozzon a politikába. Orbán szerint sehol máshol nincsenek olyan szigorú szabályok a jövedelembevallásról, mint Magyarországon, neki ezért 30 éve nyilvános a jövedelembevallása, mondta a miniszterelnök, akinek elvileg egymillió forint tartaléka sincs.

"Szerintem a korrupciónak nincs elfogadható szintje"

– mondta Orbán Viktor rezzenéstelen arccal. Utána mosoly nélkül hozzátette, hogy szerinte ebben a zéró tolerancia elvét kell követni. Még mindig nem nevetett, amikor hozzátette, hogy a gazdaság sikerének köszönhetően jelentős méretű korrupció működhetne Magyarországon, majd minden röhögés nélkül hozzátette, hogy akkor, ha ez így lenne, szegények lennénk.

Orbán szerint hat százalék dolgozik külföldön jelenleg

Ami a legalacsonyabb a régióban, még az osztrák arány is nagyobb. Szerinte nagyon bátrak, akik megpróbálnak külföldön munkát vállalni.

Orbán szerint a munka törvénykönyvének módosításának semmi köze nincs a munkaerőhiányhoz. 

A rabszolgatörvényként ismert módosítás csak azért van, mert így nem kell feketén túlórázni. Orbán szerint ez mindenhol a legérzékenyebb politikai kérdés, a legutóbbi módosítás ellen is tiltakozások voltak, de az jól működött.

Orbán szerint nem munkaerőhiány van, hanem ennyi embernek kell dolgoznia.

Hosszú távon négy és fél-ötmillió fő között lesz a dolgozók száma, ami majdnem teljes foglalkoztatottság. Azt mondja, hogy olyan növekedés kell, amely nem igényel ennél több dolgozót, és akkor nincs munkaerőhiány. Orbán a frissen létrejött munkahelyek átlagbérének emelkedéséből arra következtet, hogy magasabb hozzáadott értékű munkák jöttek létre, és szerinte ez az út, amin tovább kell menni, mert a magyarok kevesen vannak, bevándorlókat pedig nem akarunk.

Orbán szerint egyébként pozitív, hogy nincs túl sok dolgozó, mert így az alku urai a dolgozók, ezért magasabb fizetést kell nekik adni. Ezért a miniszterelnök szerint a munkaerőhiány inkább jó, mint rossz.

A Bloomberg arról érdeklődik, lesz-e személyi következménye annak, ha a kormány előrejelzései szerint nem éri el jövőre a növekedés a négy százalékot

Orbán szerint exportorientált, nyitott gazdaság vagyunk, ezért bármi lehet, de a négy százalékot kedvezőtlen gazdasági körülmények között is meg kell célozni. Ha nem hoznak gazdasági növekedést segítő döntéseket, akkor négy százalék alatti lesz a növekedés, ezért hozniuk kell ilyen döntéseket, erről februárban döntenek majd.

Fotó: Bielik István / 24.hu

A Reuters folytatja, ötöt szerettek volna kérdezni

  • Az elsőt arról, hogy Matolcsy lesz-e megint a jegybankelnök, amire Orbán azt mondta, semmilyen meglepetés nem várható.
  • A második a Budapest Bankra vonatkozik, azt kérdezték, mit tervez a kormány a nemrég államosított bankkal. Orbán szerint van egy megállapodás arról, hogy a Budapest Bankot visszaadják a magánszektornak, ezt be is fogják tartani.
  • A harmadik kérdés a paksi bővítésre vonatkozott, még nem adták be az engedélykérelmet a reaktorok építéséhez. Orbán szerint Süli János azt mondta, hogy egy bonyolult európai közbeszerzési eljárás miatt csúsznak.

Az M1 természetesen veretes alákérdezéssel kezdett

Hogy mi a véleménye Orbánnak arról, hogy Guy Verhofstadt azt mondta, hogy ő sem keresztény, sem demokrata. Orbán először elkezdte elviccelni azzal, hogy nem biztos, hogy erről neki van véleménye, utána elmondta, hogy a liberálisok lettek mostanra a szabadság legnagyobb ellenségei.

Olvasói sztorik