Élő Belföld

Orbán a magánrepülőzésről: Minden üzletember tudja, hogy nem érdemes rám nyomást gyakorolni

  • Az Orbán-kormány hetente/kéthetente tart hosszú sajtótájékoztatót a kormányülések után.
  • A Kormányinfókat Lázár János kezdte el celebrálni, előbb Giró-Szász Andrással, majd Kovács Zoltánnal az oldalán, de a 2018-as választás után Lázár is lecserélődött, helyette Gulyás Gergely vezeti a szeánszokat, ahol újságírók kérdezhetnek a kormányzati döntésekről.
  • Orbán Viktor néhány nappal ezelőtt bejelentkezett, hogy Gulyás helyett ő tartja majd 2019 első kormányinfóját. Ennek előzménye, hogy a miniszterelnök még tavaly nyáron futtában azzal hárított el újságírói kérdéseket, hogy az év végén tart egy sajtótájékoztatót, ott mindegyikre válaszol. Ezt ugyan nem tette meg, de miután az RTL Híradó több anyagban is foglalkozott azzal, hogy Orbán nem tartotta be az ígéretét, csak megszervezték azt mára.
  • Nem Orbán az egyetlen, aki hasonló évindító sajtótájékoztatót tart, az amerikai elnökök, Vlagyimir Putyin és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök is szokott, bár jellemzően ők sem válaszolnak szívesen az újságírói kérdésekre. Ahogy hosszú ideje a magyar kormányfőt is leginkább csak Brüsszelben lehet kérdezni, Orbán idehaza a parlamenti választás után tartott egy nemzetközi sajtótájékoztatót.
  • A mai rendezvényre több nem kormánypárti médiumot nem engedtek be, tudósítónk szerint nagyjából ötven újságíró várja a miniszterelnököt.

Jönnek a kérdések

Ami azt jelenti, hogy a rabszolgatörvény nem került szóba a kormányülésen. Az MTVA kezd a kérdésekkel.

Eddig egységes európai civilizációval találkoztunk

Amelyen belül voltak ugyan országspecifikus kultúrák. Mostanra két civilizáció lett, amelyben az egyik oldalon egy vegyes keresztény-muszlim civilizáció áll. Orbán szerint minden liberális demokrácia bevándorláspárti.

Orbán szerint demokráciadeficit van

Mert nem közvetlenül választották az emberek az Európai Bizottság elnökét, ezért született a spitzenkandidaten rendszer. Ennek Orbán szerint a magyar verzióját is létrehozták, ezért vezeti a magyar listát az az ember (Trócsányi László igazságügyi miniszter), akit a bizottság tagjának jelölnek.

Fotó: Bielik István / 24.hu

Megtárgyalták az EP-választást is

Ahol szó volt egy decemberi közvélemény-kutatásról is, amelyben 52 százalék nevezte meg a legfontosabb ügynek a választás kapcsán a bevándorlást a miniszterelnök szerint. Szerinte ezért is fontos ez az EP-választás, mert az emberek elmondhatják a véleményüket.

A magyar álláspont jól ismert.

A következő pont a nemzeti konzultáció

Ez volt a nyolcadik, mondta el a miniszterelnök, és majdnem egymillió négyszázezer ember küldte vissza, amiből szerinte kiderül, hogy a kormánynak és a választópolgároknak is fontos a családpolitika és a népességnövekedés.

Orbán kezd

Elkezdődött a sajtótájékoztató

Jó napot kívánok, kedves hölgyeim és uraim, valóban úgy áll a helyzet, hogy először is boldog új évet kívánok.

– közölte a miniszterelnök kezdésként.

Fotó: Bielik István / 24.hu

Nem mindenki kérdezhet Orbántól

Több nem kormánypárti médium, így a Klubrádió, a Magyar Hang, az Azonnali, a Mérce, a Direkt36 és az Alfahír sem lehet ott Orbán Viktor sajtótájékoztatóján „a nagyarányú médiaérdeklődésre való tekintettel”.

Tény, hogy a Miniszterelnökség nem a legnagyobb elérésű médiumokat tiltotta ki a kormányfő ritkaságszámba menő tájékoztatójáról, és szélsőséges esetben elképzelhető lenne valamiféle küszöb azért, hogy ne több száz újságíró várakozzon a kérdezés lehetőségére. De a magyar médiaviszonyokat ismerve ez teljesen indokolatlan, amit az is jelez, hogy jelen állás szerint hat orgánumot tiltottak ki, ennyien talán még befértek volna a valóban megtelt miniszterelnökségi terembe. Másfelől a szelekció alapja ez esetben is legfeljebb (és persze vitatható módon) az lehetne, hogy az adott médium hány embert képvisel, magyarán hányakhoz jut el. Ha viszont ez lenne a válogatás alapja, biztosan nem fordulhatna elő, hogy a Magyar Idők, a Magyar Hírlap vagy a Figyelő ott lehet a sajtótájékoztatón, a Mérce vagy Magyar Hang nem. Az előbbiek kitiltásáról mégsem érkezett hír.

Ez pedig azt jelenti, hogy a miniszterelnöki stáb a kellemetlen kérdések számát akarja már előzetesen limitálni – ami pont olyan rossz üzenet, mint hogy Orbán Viktor hagyományteremtő céllal évente egyszer válaszol újságírói kérdésekre az országhatáron belül.

Olvasói sztorik