Belföld
Speaker Giving a Talk at Business Meeting. Audience in the conference hall. Business and Entrepreneurship. Copy space on white board.

Több magyar iskolában minden harmadik végzős külföldi egyetemre készül

24.hu
24.hu

2018. 05. 06. 07:32

A budapesti Fazekas Mihály Gimnázium minden harmadik végzős diákja külföldre készül, a 132 diák közül 44-en más ország felsőoktatási intézményébe felvételiznek – mondta Barati Krisztina igazgatóhelyettes az eduline.hu-nak.

Debrecen, 2016. április 6.
Egyetemi hallgatók tanulnak a 100 éves Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár olvasótermében. Az egyetem központi épületében található könyvtárban 30 ezer, biztonsági rendszerrel õrzött, nem kölcsönözhetõ antik kötet, közöttük 17 õsnyomtatvány található.
MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.
Több mint 30 ezerrel kevesebben jelentkeztek egyetemre, mint nyolc éve
A tavaszi felvételi eljárásban összesen 107 695-en jelentkeztek.

A diákok főleg brit egyetemeket néztek ki, 25 fő tanulna tovább Cambridge, Oxford, Imperial College és University College London szakjain, néhányan pedig amerikai és német egyetemekre jelentkeztek.

Az igazgatóhelyettes elmondta:

a gyerekek stratégiája az, hogy a legjobb külföldi egyetemekkel próbálkoznak először, esetleg elfogadják  a következő körben más egyetemek, például Warwick vagy a St. Andrews ajánlatát, és természetesen mindenki beadja magyar egyetemekre is a jelentkezését biztonsági tartalékként.

A Fazekashoz hasonlóan az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnáziumban is folyamatosan nő a külföldi továbbtanulást tervezők aránya, Csapodi Zoltán igazgató szerint idén már olyan osztály is van az intézményben, ahol a diákok 30 százaléka külföldi egyetemet is megjelölt.

Az iskola ballagásán is szóba került a külföldi továbbtanulás, az igazgató beszédében arra biztatta a végzős diákokat, hogy cáfoljanak rá arra, hogy aki érettségi után külföldre megy, többet nem jön haza.

De tudjuk, hogy aki a szakmai kapcsolatrendszerét és a tudását külföldön szerzi meg, annak jóval nehezebb lesz a hazatérés, mint azoknak, akik egy itthoni alapképzés elvégzése után egy mester- vagy doktori képzésre mennek külföldi egyetemekre. Pedig ez utóbbiak is olyan tudást és tapasztalatot tudnak összeszedni, mint a külföldön tanulók

– mondta.

Kiemelt kép: Thinkstock

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Hungary's forward Adam Szalai (C) celebrates scoring with midfielder Balazs Dzsudzsak and defender Willi Orban (L) during the UEFA Nations League football match Hungary v Finland in Budapest on November 18, 2018. (Photo by ATTILA KISBENEDEK / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.