Élő Belföld

Ismét több tízezres tömeg tüntetett a kormány ellen

Egy héttel a múlt szombati kormányellenes tüntetés után újabb demonstrációt szerveztek a Kossuth térre, ezúttal a tömeg a tértől a Szabad Sajtó útjára vonult. A tüntetésen csak egy politikus szólalt fel: Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere. Beszélt még Gulyás Balázs, a netadós tüntetések szervezője, Gyetvai Viktor, diáktüntető, Homonnay Gergely író, Unyatyinszky György, a Magyar Nemzet Békemeneten bántalmazott újságírója, valamint küldött videóüzenetet többek között Gálvölgyi János és Hernádi Judit is. A végén a tüntetők egy csoportja átvonult az Oktogonra.

Erzsi macska gazdája van soron

Homonnay Gergely arról beszél, hogy a normális Magyarország ott áll előtte, és ennek mindenki a részese. A normális Magyarországon ha valaki elesik, addig fogják a kezét, amíg valaki talpra áll.

Ez egy olyan hely, ahol a dölyfös urak nem mondják meg, hogy mi lesz a tévéhíradóban,

mert a mostani Magyarországon ez így van.

A Fidesz sáskaként rabolja le az országot,

emellett azt is meg akarja mondani, hogy mit gondoljunk a világról.

A köztévéből ömlik a hazugság,

és Homonnay szerint a Fidesz csak így tudott kétharmaddal nyerni: csalással és hazugsággal. Évente 80 milliárdot költenek az adófizetők a Kunigunda utcai tévészékházban található egyetlen jó dolog, a tévémaci őrzésére.

Elegünk van abból, hogy állandóan hülyének néznek minket,

és abból, hogy a civilek és az ellenzéki pártok nem mehetnek be a köztévébe. Példaként hozza fel, hogy a legutóbbi tüntetésről mindössze annyi jött le, hogy Rogán Antal szerint ez csak bolhacirkusz. Homonnay figyelmeztette Rogánt: a bolhacsípés nagyon kellemetlen tud lenni.

Nekünk együtt kell fellépnünk a dölyfös nagyurak ellen. (…) Létre kell hozni egy független testületet, amely ellenőrzi a közmédia működését. (…) A közmédia nem asszisztálhat politikai célokhoz.

fotó: 24.hu/Marjai János

Újabb videóüzenetek

Gálvölgyi János színművész rövid üzenetében elmondta: ő szabad országban szeretne tevékenykedni.

Hernádi Judit senkinek nevezte magát és melegen üdvözölte a többi senkit. Hiszi, hogy egyre többen lesznek és van remény.

Érkezik a diáktüntető

Csodálatos, hogy megint ilyen sokan vagytok,

kezdi beszédét Gyetvai Viktor, a diáktüntetések egyik szervezője, aki szerint ez azt jelenti, hogy van remény Magyarországon. Gyetvai köszönetet mondott az év elején tüntető diákoknak, hogy az utcára mentek egy jobb oktatási rendszerért.

Ők mutattak példát nekem és nektek.

Azt üzeni nekik és a tüntetőknek, hogy

bárki is hamisítsa azt, ti írjátok a történelmet.

Gyetvai arról is beszél, hogy az előző tüntetésen állítólag többen voltak, mint 56-ban.

A változás az utcán kezdődik, de nem ott ér véget.

A jelek szerint a tüntetés fő üzenete, hogy meg kell szüntetni Magyarország kettéosztottságát, ez Gyetvai Viktor beszédében is elhangzik.

Szeretnénk egy korrupciómentes, nyugodt, demokratikus, fejlődőképes európai állam lenni,

mondja Gyetvai, mire a tömeg azt kezdi skandálni, hogy “Demokráciát! Demokráciát!”. Hozzáteszi: sok mindent lehet követelni Orbán Viktortól, de a demokráciát nem ő fogja elhozni. A civil társadalmat nem a kormánynak kell megszervezni, hanem a választóknak.

Tök mindegy, hogy az ember pride-os, székely vagy EU-s zászlóval vonul,

közösen kell küzdeni civilben, európai magyar állampolgárként. Meg kell hallgatnunk egymást, jelenti ki Gyetvai Viktor, de beszélni is kell a másikkal, hogy lássák, szó sincs Soros-zsoldosokról.

Menjünk az utcára!

szólítja fel a nézőket Gyetvai, mert ha van bennünk szolidaritás és ki tudunk állni egymásért, akkor lesz még Magyarország.

Minket nem lehet örökre száműzni, legfeljebb Orbán Viktort a börtönbe,

zárta beszédét.

Apu vedd meg nekem a várost

Szolidaritásból elhangzik a Wellhello zenekar slágere. Az apropó: miután az énekes Fluor Tomi sorosozott egyet, a Petőfi Rádió nem játssza a zenekar számait.

Videóüzenetek jönnek

Szentesi Éva író, rákellenes aktivista azért nem vett részt a tüntetésen, mert a Fidesz szerint egy nőnek otthon van a helye. Szentesi szerint a Fidesz rosszabb, mint a rák. “Tudom, mert én kétszer is meggyógyultam belőle.” A gyűlöletkeltésnél, a félelemnél, az ország kettészakításánál nincs rosszabb. “Azért sem fogom gyűlölni őket.”

Kálid Artúr színész folytatta a videóüzenetek sorát. Saját bevallása szerint április 8-a, a választás eredménye “megfektette”. Úgy érezte, hogy vége a világnak, többé nem nyilvánít véleményt. “De rájöttem, hogy én erre alapvetően képtelen vagyok”. Azt üzente, hogy no para.

A Békemeneten bántalmazott újságíró folytatja a beszédeket

Unyatyinszky György mondja a második beszédet, akit a Magyar Nemzet újságírójaként a legutóbbi Békemeneten bántalmaztak. Az újságíró elmondta, bízik benne, hogy lapja nem szűnik meg véglegesen, de bármi is legyen a folytatás, ígéretet tett arra, hogy kollégáival továbbra is kritikusak lesznek.

Bejelentette azt is, hogy szerveződik egy országos újságírói hálózat.

Higgyétek el, hogy nem lehet az állampolgárok kétharmadát kirúgni csak azért, mert nem egyezik a véleménye a kormányéval,

mondta Unyatyinszky arra utalva, hogy hihetetlen erő van a népben.

Ilyen erő birtokában nem kell félnetek!

Az újságíró arra kérte a hallgatóságot, hogy szerveződjenek, erősítsék meg a szakszervezeteket, és ne várjanak a pártokra.

Ez a kormány annak köszönheti a létezését, hogy minden lehetséges módon megosztotta a magyarokat,

mondta a beszéde végén, és a kormánybarát fanatizmus ellenszereként azt javasolta, hogy

öleljetek meg egy fideszest,

vagyis beszéljenek egymással, mert így lehet elhalványítani a mesterségesen keltett ellentéteket.

Móra Veronika az első felszólaló

Azért dolgoznak a civilek, hogy egy olyan Magyarországon lehessen élni, ahol senkit nem nyomnak le. Az új parlament éppen egy olyan törvényt akar elfogadni, amely a civil szervezeteket akarja lenyomni.

A civilek elleni támadás célja a független hangok elfojtása,

mondta Móra Veronika, az Ökotárs igazgatója. Ha nem lesznek civilek, nem lesz aki segít az elnyomottaknak.

Ez nem történhet meg.

Mindig ott kell lenni, ha valamelyikünket megtámadják, folytatta Móra Veronika.

Erős civil társadalom csak akkor lesz, ha sokan tesznek érte,

ehhez munka, idő és pénz kell, azaz támogatók. Azt kell elmagyarázni az embereknek, hogy nekik is ki kell venniük a részüket a civilek támogatásából.

A civilek azért dolgoznak, hogy Magyarország jó hely legyen,

de ehhez szükségük van a társadalomra. Móra azt kéri, hogy mindenki válasszon magának egy civil szervezetet, amelynek segítenének, vagy alakítsák ki a saját közösségeiket.

Kezdjük el megcsinálni!

Megtorpant a menet vége

Már elkezdődtek a beszédek, de a menet vége még a Ferenciek terét sem érte el. Szinte semmit sem hallani a beszédekből innen, a Puskin mozi környékéről.

Kezdődnek a beszédek

Sokan vagyunk és sok problémája van Magyarországnak, mondta Gulyás Balázs, aki szerint a kormány ahelyett, hogy az ország problémáit oldaná meg, inkább a civileket vegzálja.

Meg fogjuk védeni a civileket!

Olvasói sztorik