Belföld

Haláláig a Fideszt támogatta, mégis feltették a világhírű jogászt a Soros-listára

Nem akárkinek gyalázta meg az emlékét Schmidt Mária kormánybiztos lapja.

Mint korábban megírtuk, a Figyelő halottakat is listázott, amikor név szerint felsorolta a „Soros-zsoldosokat”. Egyikük a 2010-ben elhunyt Boytha György nemzetközileg elismert jogtudós.

Fia levélben kereste meg 444-et, amelyben leírta, hogy édesapja a szerzői jog világszerte elismert szakértőjeként a Pázmány Péter Katolikus Egyetemmel párhuzamosan valóban oktatott a CEU-n, ahogy korábban az ELTE-n is.

Szerzői jogot, nemzetközi magánjogot adott elő.

Boytha Péter szerint édesapját tíz év börtönre ítélte a Rákosi-rendszer, később igazgató lett az ENSZ szerzői jogi világszervezetében, az Antall-kormány nagykövetté nevezte ki, ahonnan a Horn-kormány hívta vissza.

Soha nem volt párttag, de politikai meggyőződése igen.

Igazi européer és haláláig a FIDESZ politikájának támogatója volt.

Bár politikai nézeteik nem mindig találkoztak, fia mélyen méltánytalannak érzi, hogy pont ez a párt használja fel nevét illusztrációként virtuális valósága valószerűsítésére.

Boytha Péter később a Hír TV-nek azt mondta, édesapja a Fidesz 2010-es hatalomkerülése előtt halt meg,

egy darab migráns nem volt még az országban, nem tolhatta Soros szekerét. (…) A Figyelő nyilatkozott, hogy aki szégyelli, az kérheti, és leveszi a nevét a listáról. Ez nem elégtétel.

Valóban nem az. Elégtételként magunk részéről annyit tudunk tenni, hogy rövid részletet idézünk Földi Andrásnak, az ELTE Állam- és Jogtudományi Kar dékánhelyettesének emlékbeszédéből, amit Boytha György temetésén mondott.  

Azzal, hogy Boytha György távozott az élők sorából, a magyar jogásztársadalom, egyszersmind a jelenkori magyar jogtudomány egyik legfénylőbb állócsillaga hunyt ki. Távozásával olyan jogász és jogtudós hagyott itt bennünket, aki minden területen a legmagasabb nívót képviselte. (…) A jogtudósok és a gyakorló jogászok között a XVI. században Európa-szerte akkora szakadék alakult ki, amelynek az áthidalására azóta is csak nagyon kevesen voltak képesek. (…) Magyarul és idegen nyelveken megjelent könyvei, mintegy másfélszáz tanulmánya révén munkássága minden bizonnyal akkor is hatással lesz a jogtudomány fejlődésére — az ország határain túl is — amikor már senki sem lesz a világon azok közül, akiknek megadatott az a szerencse, hogy személyesen ismerhették, szerethették, tisztelhették dr. Boytha György professzort.

Tisztelt Professzor Úr, kedves Gyuri Bátyám, nyugodj békében!

Chikán Attila könnyeivel küzdve nyilatkozott, miután felkerült a Figyelő listájára
Nagyon szomorúnak és fenyegetőnek tartja, hogy olyan akadémikusokat és civileket listáznak, akik nem is politizálnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik