Belföld

Magyar halottakat is gyaláz Schmidt Mária lapja

Ahogyan megírtuk, Schmidt Mária hetilapjában, a Figyelőben két teljes oldalon keresztül listázzák Soros György állítólagos zsoldosait: a CEU oktatóit, jogvédő szervezetek munkatársait.

„Több száz Sorosnak, illetve az általa pénzelt szervezeteknek dolgozó embert tudtunk azonosítani” – büszkélkedik az újság.

A szerzőként feltüntetett Csanády András a cikk elején fontos módszertani megjegyzést tesz a Soros-hálózattal kapcsolatban:

A teljes feltérképezés bajosan lehetséges, ahogy azt sem lehet bizonyosan megmondani valakiről, hogy tudatában van-e annak, kinek is dolgozik, vagy éppen küldetést teljesít.

Vannak azonban olyan emberek, akikről ennek ellenére biztosan állíthatjuk: nem dolgoznak Soros Györgynek, és nem teljesítenek semmilyen küldetést sem – ugyanis meghaltak.

Az újságcikként teljesen értelmezhetetlen felsorolásban, ahogyan jeleztük, rendkívül kínos módon szerepel Ernest Gellner filozófus, aki már 1995-ben elhunyt, illetve Yehuda Elkana történész, aki 2012-ben halt meg.

De jeles, évekkel ezelőtt elhunyt magyar tudósok gyalázásától sem riadt vissza a Figyelő.

A Spekuláns emberei című felsorolásba bekerült Boytha György jogász, diplomata, egyetemi tanár, a szerzői jog világhírű szakértője. Boytha kétségtelenül a CEU professzora is volt, ám 2010 februárjában elhunyt. „Az Artisjus és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Boytha Györgyöt saját halottjának tekinti” – szólt akkor az MTI gyászjelentése a 80 évesen elhunyt jogászprofesszorról, akit most a Soros-hálózat részeként azonosít a kormánypárti hetilap.

Szintén szerepel a sorosista CEU-s oktatók listáján Hanák Péter Széchenyi-díjas magyar történész, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. Ő 1997-ben hunyt el, életének utolsó négy évében volt a Közép-európai Egyetem tanszékvezetője. Ugyanebben a sorban olvasható Tóth István György neve. Bár a Tárki vezérigazgatóját is így hívják, sokkal valószínűbb, hogy a lista összeállítója nem rá, hanem a 2005-ben mindössze 49 évesen elhunyt történészre gondolt, aki 1992-től a CEU tanára, 1993-tól docense, 2001-től professzora volt.

A Figyelő láthatóan nem tartja különösebben kegyeletsértőnek a történteket, mivel jelenleg a lap online felületének vezető anyaga arról tájékoztatja az olvasókat, hogy

„lehet még jelentkezni a Soros-szaknévsorba”,

bár egy gondolatjelek közé beszúrt megjegyzésben azért elnézést kérnek a már elhunytak családtagjaitól, és a lista pontosítását, egyszersmind bővítését ígérik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik