Belföld

Kínai csúcs lesz Budapesten

Jön a kínai miniszterelnök is, Lázár Brüsszelt és kúriai bírót is bírált. Kormányinfó 104.

Lázár János bejelentette a Kormányinfón, hogy közép-európai kínai csúcs lesz Budapesten november végén, ahol a kínai miniszterelnök lesz a vendég.

Lázár szerint bejelentésre készülnek, mert a Budapest-Belgrád vasútvonal építését hivatalosan is bejelentik majd. 

Lázár ezután nagyon hosszan panaszkodott az Európai Unióról. Nem az ezermilliárd forintok mint támogatás miatt, hanem mert nem adnak pénzt utólag a magyar határkerítésre, 50 ezer migránst el akarnak osztani kvótákkal és beavatkozik lengyel belügyekbe (ami az EU szemszögéből elég érdekes dolog). Magyarország beavatkozik egy perbe Csehország és az Európai Bizottság között, hogy ne legyen nehezebb lőszereket felhasználni.

Guy Verhofstadt liberális EP-képviselő antiszemitának és antidemokratikusnak nevezte a nemzeti konzultációt, amit a Miniszterelnökség vezetője visszautasított. Lázár szerint 1,295 millió ember küldte eddig vissza. Megdöbbentőnek tartja, hogy egy európai politikus antidemokratikusnak tartja az – amúgy demagóg, értelmetlen kérdésekkel teli – konzultációt. A jó kormányzás Lázár szerint azt jelenti, hogy két választás között is meghallgatják az embereket, bevonják őket a döntésekbe.

Prioritás egy másik vasút, a ferihegyi reptérre vezető vasút is. Ezt akár uniós támogatás híján saját forrásból is megvalósítja a kormány.

98 millió eurónyi tíz számlát fizetett ki a kormány az orosz félnek Paksért. 20 százalékot Magyarország önerőből finanszírozza, 80 százalékát lehívták a hitelkeretből. Majd eldöntik, előtörlesszék-e a hitelt – mondta Lázár a vitatott atomerőmű-projektről. Nagyjából ez lesz a módszer az építés folyamán végig: 60 nap lesz mindig eldönteni, mit kezdjenek a hiteltörlesztéssel (ha működik, akkor olcsóbb hitellel kiváltják).

A Kúria tao-döntését is kommentálta Lázár: érdekesen csengett, hogy mint kormánytag, finoman bírálta Baka András bíró döntéseit, főleg tao-ügyekben. Ugyanis a Kúria arról döntött, a kluboknak nyilvánosságra kell hozni, mire mennyit költöttek ebből. Lázár szerint a döntés túl messze vezet, következményekkel jár. Lázár nem tud róla, hogy törvénymódosítást kezdeményezne a Fidesz, de nem lenne rossz ötlet. Még a családi adókedvezményt is belekavarta az ügybe.

Hódmezővásárhely képviselő-testülete döntött a panelprogramról: aki akar, az kedvező konstrukcióban elköltözhet kertes házban. Lázár egy tízemeletes szalagházat hozott fel példának, ahol a 210 lakástulajból kb. 100 benne lenne egy ilyenben. A kiváltott panellakások önkormányzati kézbe kerülnének ennek keretében. A népesség 30-40 százaléka amúgy szívesen lakik ipari technológiával épült házakban, szóval konzultálni kell. Az is szóba került később, hogy tíz évig nem lehet eladni a kertes házat ezután, hogy ne ingatlanbizniszt támogassanak közpénzből.

Felmerült a kérdés, van-e köze a kormánypropagandának a perbáli vagy más hasonló esetekhez. Lázár szerint nincs köze, csak a valóságnak, mivel sok a merénylet, amikhez van közük a bevándorlóknak. A magyar választók zöme fél a bevándorlástól, a merényletektől, erőszaktól.

Kiderült, hogy Orbán Viktornak kormányzati felhatalmazása van arra, hogy megvétózza a Lengyelország ellen alkalmazandó 7-es cikkelyt a lisszaboni szerződésből.

“Egy lengyel hölgyhöz mérhető tiszteletbeli optimizmus” – mondta Lázár Beata Szydlo lengyel kormányfő kijelentéséről, miszerint a visegrádi négyek megnyerték a migrációs csatát Brüsszellel szemben. Lázár szerint azonban “óriási” a baloldali túlsúly az EU-ban, na meg ott van Soros György is, aki változatlanul meg akarja szervezni a bevándorlást.

Százszázalékos állami tulajdonú cég lesz, ami az elektronikus közbeszerzést fogja bonyolítani. Az ügyet a közbeszerzésért felelős államtitkár végzi majd, ez tiszta sor Lázár szerint. A Hvg.hu írt arról egy napja, hogy Tiborcz István üzleti köréből való az a Kárpáti Péter György, aki a NEKSZT KFt.-t tualjdonolta. Lázár szerint nonszensz az a felvetés, hogy így egyes üzleti körök előnyökhöz jutnak majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik