Belföld

Együttérző a kormány a szexuális erőszak áldozataival

Lázár János mondta ezt, meg hogy a kormánynak nincs keresnivalója magánviszonyokban. Zajlik a 103. Kormányinfó.

Lázár János már 103. alkalommal tart Kormányinfót, mi meg ismét élőben követjük ezt. Ezekről a fontos dolgokról beszélt a Miniszterelnökség vezére és Kovács Zoltán kormányszóvivő:

  • “Magánviszonyokban a kormánynak sem helye, sem keresnivalója nincsen” – mondta Lázár az elmúlt időszak zaklatási botrányaira hivatkozva. A kormány és a Fidesz az emberi méltóságot tartja elsődlegesnek, de az áldozatok védelme is hasonlóan fontos. “A leghatározottabban elutasítjuk az erőszak minden megnyilvánulását és hatalommal való visszaélés minden formáját” – tette hozzá. Később kérdésre azt mondta, jogszabály-módosítást nem kezdeményez az állam, a jelenlegi szabályok egyelőre jól működtek (ld. ELTE ügye).
  • Újabb milliárdok mennek a határvédelemre, hogy “Magyarország a világ egyik legbiztonságosabb országa tudjon maradni.” A kerítésépítésben részt vett és nem kifizetett alvállalkozók ügyét rendezik majd.
  • Újabb – természetesen a liberálisok kezdeményezte – európai parlamenti támadás van Magyarország ellen – panaszkodott a miniszter, aki szerint folyton támadják Magyarországot. “Tartsák tiszteletben a magyar embereket, ne sértegessék a magyar embereket” – tette hozzá, holott az EP-ből a kormányt szokták támadni, nem a népet. “A szponzor Brüsszelbe látogat” – folytatta unalmas sorosozással Lázár, aki szerint persze a milliárdos mozgatja a szálakat.
  • Magyarország a kötelezettségszegési eljárásokban nem tartja be a válaszadással kapcsolatos időkeretet az Európai Bizottság szerint. Lázár szerint az EB kettős mércét alkalmaz, mivel irreális, 30-60 napos válaszadási határidőt adnak (a kettős mérce és a szoros határidő a kormánynak is ismerős lehet). Bezzeg más országoknak 3-4 hónapjuk van válaszolni. Szóba került Guy Verhofstadt kérése is, miszerint a brüsszeli magyar nagykövetet azonnal hívják be. Lázár szerint a belga liberális marxista-leninista, összekeveri Brüsszelt Moszkvával. A magyar követ kapott egy udvarias telefont, akit kávéra hívtak meg az EP elnökétől. Az esetet megszellőztető Ujhelyi Istvánt is mosolyogva osztotta ki Lázár, majd megint sorosozott egyet. Később, a kérdésekkor demokratikus intézménynek nevezte a szájbarágós és hamis nemzeti konzultációt. Azt leállítani pedig nem fogja a kormány, “azt kizártnak tartom” – mondta a miniszter.
  • Agrárkamarai választások voltak, nagy eredmény történt, 47 ezer ember vett részt rajta. A Magosz, a Fidesz szövetségese nagy győzelmet aratott, Lázár gratulált, majd elmondta, milyen jó, hogy a szakmai önszerveződések diktálják a kormány programját. A nagybirtokosok ráadásul vesztettek, a kisbirtokosok szereztek többséget.
  • Annyi szálláshely legyen az országban a télen, ahány hajléktalan van – adta ki Pintér Sándor belügyminiszter az ukázt. Kilakoltatási moratórium is lesz, szociális tűzifaprogram is 4 milliárd forintból. A fűtéshez szükséges gáz is rendelkezésre áll.
  • A nyugdíjbiztosító és az államkincstár összevonása után Mészáros József fogja vezetni az egységes szervezetet.
  • Gazdaság: Nő az építési bejelentések száma, zömmel nagyvárosokban. 151 milliárd forint értékben adott be 40 ezernél is több ember kérelmet.  Nő a kiskereskedelmi forgalom és az itt foglalkoztatottak száma, az EU pedig nagyobb gazdasági növekedést jelez előre, mint a korábbi. Felfelé ível az ipar, a fogyasztói árak pedig 2,2 százalékkal nőttek.

És akkor jönnek a kérdések

  • Csodálatos alákérdezéssel kezdődött a kérdések órája: az orosz DC Leaks szerint Soros György Lázár és Orbán Viktor mellett Hollik Istvánt támadná. Lázár szerint a Norvég Alap miatt támadják őt. Korábban maga sem gondolta volna, hogy a civil szervezeteknek mekkora hatalmuk van, hisz “bele tudnak írni Soros György munkatársai” az uniós jelentésekbe.
  • Gyurcsány Ferenc méltatlan volt a miniszterelnöki pozícióra, mert a határon túli magyarokkal baja van, ellenben a migránsok beengedésével és a “migránssimogatókkal” nincs.
  • Pénteken testületi ülés lesz Hódmezővásárhelyen, beszéltek több mint száz lakástulajdonossal egy szalagházban. Mindezt a panelbontásos lázári ötletre mondta Lázár: a vásárhelyi tervet még a nyáron jelentette be, de azóta csend volt. Azt magyarázta a Kormányinfón, hogy a panelból üresen álló kertes vagy belvárosi lakásokba mehetnének az emberek. Ez mintaprojekt lenne.
  • A Fradi-Debrecenen történt erőszak rendőrségi ügy Lázár szerint. A kormány szeretné a sporteseményeket családiakká tenni, ezért riasztó egy család számára, ami történt a Groupama Arénában.
  • Zaid Naffa ügye is szóba került, illetve hogy magas rangú politikusokkal is találkozott. Arra nem tudott válaszolni, találkozott-e Orbán Viktorral a TEK átvilágításán megbukott személy.
  • A szombathelyi polgármester kijelentette, a kormány ajándéka a városnak a 15 milliárd forintos vadiúj stadion. Puskás Tivadar “jó humorú ember, szeret vicceket elsütni” szerinte. Salgótarjánnal és Szegeddel, amiknek szocialista a vezetésük, szintén megállapodtak, ami “felér egy karácsonyi ajándékkal”. De Zalaegerszeg is kap egy menő tanpályát, Sopron meg autópályát, minden település kap lehetőséget. Szombathely kéréslistáján előkelő helyen volt a stadion és a sportközpont.
  • A Karmelita-kolostor művészeti számait tudja csak Lázár, a többi Várba költöző minisztériumét nem. Az új épületben teljesen kortárs berendezés lesz. “A józan ész és a jó ízlés határain belül” választanak majd műalkotásokat. Összeget nem volt hajlandó mondani.
  • Két helyszíne lesz a Közlekedési Múzeumnak. Az egyik lesz a városligeti épület, a nagy tárgyakat pedig egy külső helyszínre viszik majd, talán az Eifel-épületekbe.
  • Nem tartja összeférhetetlennek, hogy találkozott a miniszterelnök vejével, Tiborcz Istvánnal. Neki az a feladata, hogy mindenkivel beszéljen. Tiborczot ráadásul még polgármester korából ismeri, amikor még nem volt házas sem. Közösen találták ki anno, hogyan újítsák fel a hódmezővásárhelyi felújítást. Lázár szerint unfair, ahogy Tiborczcal bánnak, csak azért mert kormányfői rokon. Az is kiderült, Lázár nem iszogatott, csak egy narancslevet fogyasztott. A miniszter szerint szigorú transzparencia szabályok vannak ma Magyarországon, amik a politikusokra vonatkoznak.
  • House of Cards: Kevin Spacey kiesett a sorozatból, Lázár elvinné-e azt? Erre az a válasz jött, hogy nem néz sorozatot (miközben a miniszter arca tanulmány volt).
  • Az a több mint 500 millió forint, amit az MVM a CÖF-CÖKA-nak adott, Lázár szerint változatlanul közpénz.
  • Sok magyar család át akar települni Magyarországra, az ottani polgárháborús helyzet miatt. Készült egy nem nyilvános kormányzati akcióterv. Venezuelában zárolva vannak a bankszámlák, nincs pénzük az embereknek. Az ott élő magyar állampolgárok kimenekítéséről szól a terv, Lázárnak kellett ezt megtervezni, dolgoznak rajta.

(Kiemelt kép: MTI Fotó/ Mohai Balázs)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik