Belföld

Kúria: Felcsút fociakadémiája nem titkolózhat

A látványsportok támogatására adott társasági adókedvezmény közpénz.

A Kúria szerdán hatályában fenntartotta a Főváros Ítélőtábla jogerős ítéletét, amely kötelezte a Felcsúti Utánpótlás Nevelésért Alapítványt a 2013. január 1. és 2015. november 26. között kapott úgynevezett tao-támogatás felhasználására vonatkozó adatok, szerződések kiadására.

A Kúria ismét megerősítette, hogy

a látványsportok támogatására adott társasági adókedvezmény közpénz,

ezért az Alaptörvény alapján felhasználása közérdekű adat, kiadása 2016 előtti időszakra nézve adótitokra hivatkozással sem tagadható meg. A Kúria szerint az alperes részben közfeladatot is ellát, ami szintén az adatszolgáltatás alapja lehet.

Bár Orbán Viktor szerint a társasági adókedvezményt közpénznek tartani kommunista beidegződés, mert a vállalkozók saját pénzüket adják annak, akinek akarják, ezt a bíróságok másként ítélték meg, a bírósági ítéletek erre többször rácáfoltak.

Korábban Mészáros Lőrinc azt mondta, támogatóik érdekében titkolózik a tao-pénzekkel a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány és csak akkor mutatják be támogatásaik elszámolását, ha a Kúria erre kötelezi őket. Szerinte a tao-pénzekkel egyébként sem lehet csalni, képtelenség, hogy egyetlen egy forint is bárhova elfolyjon.

Négyszer több TAO-pénzt kap Orbán focicsapata, mint bárki más az országban
Egészen elképesztő, mekkora fölényben van a Felcsút, ha kifizetésekről van szó.
felcsút (Array)
Nem megy elég gyorsan a tao-pénz Felcsútra
Ez hogy történhetett meg? 1,6 milliárd forint hiányzik a sportcsarnok és konferencia-központ finanszírozására.

Kiemelt fotó: MTI/Beliczay László

Ajánlott videó

Olvasói sztorik