Belföld
Two Siamese twin girls lye on a hospital bed 18 June at the ICU of a Bangkok hospital. The Siamese twin girls, born on 09 June of a poor couple, are connected for 12 centimetres from above the chest to the stomach. Doctors say that the operation to separate the two girls could be difficult because the upper chamber of their hearts share the same wall and the two babies share only one liver. Doctors worldwide have never been successful in separating twins with connected hearts. AFP PHOTO/Emmanuel DUNAND / AFP PHOTO / EMMANUEL DUNAND

Csoda, ha néhány napnál tovább élnek a sziámi ikerpárok

Haszon Zsófia
Haszon Zsófia

újságíró. 2017. 03. 01. 17:25

A fejlett országokban 200 ezer szülésből mindössze egyszer jön világra sziámi ikerpár. A mai napig nem tudjuk, mitől alakul ki a rendellenesség, de a terhesség 11-12. hetében már egyértelműen diagnosztizálható.
Korábban a témában:

Világra jövetele után két órával elhunyt a Semmelweis Egyetem I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján súlyos fejlődési rendellenességekkel született, koraszülött sziámi ikerpár. Az édesanyát a terhesség 28. hetében szállították a budapesti kórházba, ahol az ilyenkor szükséges vizsgálatokat követően, császármetszéssel segítették világra a gyermekeket.

Dr. Veszprémi Béla, a pécsi Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika szülész-nőgyógyász, genetikai szakorvosa a konkrét esetről nem tudott nyilatkozni, de elmondta: ikerterhesség esetén előfordul, hogy idő előtt beindul a szülés. Véleménye szerint a sziámi összenövés nem játszhatott szerepet a folyamatban, ám abban már igen, hogy a gyermekek mindössze két órát éltek.

A szakirodalom szerint a sziámi ikrek életkilátásai nagyon rosszak, jelentős hányaduk a világrajövetelt követő néhány napban meghal. A prognózist alapvetően meghatározza, hogy mely testtájakon történt az összenövés. Leggyakrabban a törzs, a kismedence és a koponya érintettek, az pedig nagyon változó, hogy a belső szerveken osztozniuk kell-e a kicsiknek. A körülmények tehát nagy szerepet játszanak az esélyekben

– magyarázza a genetikus.

A jelenség rendkívül ritka, egyes feltételezések szerint nagyjából minden nyolcvan-, százezredik várandósságra juthat egy sziámi fogantatás, és körülbelül 200 ezer szülésenként egy ilyen esetet dokumentálnak. A nyugati világban a fejlett terhesgondozásnak köszönhetően időben kiszűrik a rendellenességet, sok magzat pedig az első trimeszterben magától elhal.

circa 1865:  The most famous Siamese twins, Chang and Eng Bunker (1811 - 1874), after whom the rare condition is named. Born in Siam (modern Thailand), they married two sisters and had nine children each, eventually dying on the same day.  (Photo by Hulton Archive/Getty Images)
A legismertebb ikrek, Chang és Eng Bunker (1811 – 1875). ( Fotó: Getty Images / Hulton Archive)

Ma sem tudjuk, mitől alakul ki

Dr. Tidrenczel Zsolt ultrahang specialista, klinikai genetikus, szülész-nőgyógyász, a Czeizel Intézet főorvosa azt mondja, már

a terhesség 7-8. hetében sejthető, de a 11-12. héten már egyértelműen megállapítható a magzati rendellenesség.

Az összenövések kiváltó okait a mai napig homály fedi, annak ellenére, hogy az ókortól fogva maradtak fenn sziámi ikrekre utaló feljegyzések. Dr. Czeizel Endre genetikus pedig dél-amerikai barlangrajzokra hivatkozva azt állította, hogy már az első emberek idején is születtek összenőtt ikrek.

Kizárólag a rendellenesség folyamatát ismerjük. Az egypetéjű ikerterhesség valamilyen körülmény hatására nagyon későn válik szét két külön magzati fejlődés irányába, és ilyenkor már nem tud maradéktalanul kettéválni, bizonyos szervek együtt maradnak

  • magyarázta a szakorvos. Még a genetikai centrumban is ritkán találkoznak ilyen esetekkel, a hagyományos szülészeti klinikákról nem is beszélve.

Ennek ellenére az intézetben éppen bő egy hónappal ezelőtt diagnosztizáltak a 12. héten egy súlyos sziámi összenövést. Az embriók a has és a mellkas teljes terjedelmében össze voltak nőve, csak egy szívük volt.

A magzatok életképtelenek lettek volna, ezért a szülők az abortusz mellett döntöttek.

Vannak szerencsés esetek

A sziámi ikrek túlélési esélyei tehát igen csekélyek, mégis akadnak olyan szerencsés esetek, amikor az orvosoknak sikerül megmenteni a magzatokat. Ez történt a kisperegi Szabó ikrekkel is, akiket 1998-ban a Szegedi Gyermekklinikán választott szét egy, dr. Füzesi Kristóf gyermeksebész professzor által vezetett orvosi team. A lányok a mellkasuknál nőttek össze, szívük egy burokban dobogott, és közös volt a májuk is. Aradon születtek, de a műtétet Romániában nem vállalták, így kerültek Szegedre.

A testvérek tavaly nyáron lettek tizennyolc évesek. Melinda teljesen egészséges, Izabella a méhen belüli fejlődési rendellenesség folytán sérülten született, de a gondos fejlesztésnek köszönhetően állapota sokat javult az évek során.

(Címlapképünk illusztráció!)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.