Belföld

Fizetős gyorsítósávot nyitott az Uzsoki kórház

Aki írásban lemond a közfinanszírozásról, és magánbetegként a szolgáltatást meg is tudja fizetni, soron kívüli ellátást kap - írja a Népszabadság.

A rendszer bevezetése óta eltelt hónapokban már több mint százmillió forintért vásároltak náluk privát szolgáltatást. A felszámolt díjnak valamivel több mint a felét a közreműködő orvosok, műtősök, ápolók, gyógytornászok és más szakdolgozók kapják, akiknek ezért azt is vállalniuk kell, hogy ezt a tevékenységet kizárólag munkaidőn kívül, vállalkozóként végzik. Ami marad, az az intézményé – derül ki a Népszabadságból.

Karátsonyi Annamária, az intézmény gazdasági igazgatója a lapnak azt mondta, muszáj volt belevágniuk. A közfinanszírozási plafon miatt ugyanis ma Magyarországon egyetlen kórház sem képes annyi beteget ellátni, amennyit egyébként a méretei, a felszereltsége lehetővé tenne. A meglévő és kihasználatlan kapacitást pedig a minimumfeltételek miatt nem lehet szűkíteni.

A magánbetegeknek általában csomagot kínálnak, amelynek része a konkrét beavatkozás, ha szükséges, a rehabilitációt segítő szakemberek és egyéb szolgáltatások díja, valamint az elhelyezés a VIP-részleg szobáiban.

Általában az adott beavatkozásért járó OEP-finanszírozás kétszeresét kérik a privát betegtől, plusz az ellátóknak fizetendő érdekeltségi díj összegét. Eddig a csípő- és térdprotézisműtétekre volt a legnagyobb kereslet. A csípőprotézis-beültetést 1,4 millióért, a térdprotézisét 1,7 millióért vállalják. A távozáskor a beteg számlát kap. Néhány hete lehetőséget teremtettek a fizetős röntgen- és ultrahangvizsgálatokra, ezekért 2000-6000 forintot kérnek – ismerteti a Népszabadság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik