Belföld

Orbán személyesen tárgyalta le Safarov kiadatását

ramil-safarov(210x140)(2).jpg (ramil safarov, azeri baltás)
ramil-safarov(210x140)(2).jpg (ramil safarov, azeri baltás)

Egy éven át folytattak titkos tárgyalásokat, a magyarokkal végül Orbán Viktor nyári azerbajdzsáni látogatásán állapodtak meg.

“Magyarország a vonatkozó szabályokat tiszteletben tartva, transzparens módon járt el” – ezt közölte Ramil Safarov átadásáról a magyar külügyi és az igazságügyi tárca közös közleményében. Ehhez képest az azeri médiában megjelent interjúkból derült ki, hogy mennyire volt transzparens a folyamat, és hogy kiknek volt köszönhető a baltás gyilkosságért itthon életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt azeri tiszt kiadása – írja a Nol.hu.

Egy éven keresztül folytak titkos tárgyalások Azerbajdzsán és Magyarország között a baltás gyilkos Ramil Safarov kiadásáról – adta hírül a News.az. Novruz Mammadov, az azeri elnöki hivatal külügyi vezetője az azeri hírportálnak adott interjúban ismerte el, hogy a két ország hatóságai Ilham Aliyev elnök személyes felügyeletével folytattak egyeztetéseket az átadásról. A megoldásban kulcsszerepet játszott az a megállapodás, amit Orbán Viktor látogatása idején kötöttek – állította az interjúban Novruz Mammadov.

A News.az-n egy másik interjúban is elismerték, hogy “magasrangú tárgyalások eredménye” volt a baltás gyilkos kiadása. A News.az-n megjelent interjúban Fuad Alasgarov, az azeri elnöki hivatal rendvédelmi főnöke arról beszélt, hogy Safarovot péntek délután 13.40-kor az azeri légitársaság különleges járatán szállították Bakuba, és még aznap elnöki kegyelemben részesült. Ramil Safarov hazahozatala az Európai Konvenció szabályai alapján történt – mondta az interjúban Fuad Alasgarov. Az egyezmény előírásai alapján felvették a kapcsolatot Magyarország illetékes állami szerveivel, és “intenzív tárgyalásokat folytattak” Safarov átadásáról. Hosszú előkészítő munka eredményeként az azeri igazságügyi tárca hivatalos kérdést intézett a magyar Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumhoz az átadás feltételeiről – derül ki a helyi hírportál cikkéből. Miután Magyarországról “pozitív válasz” érkezett, azonnal hozzáláttak az átadás-átvétel technikai lebonyolításához.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik