Belföld

Emléktáblát állítottak Varga Béla plébánosnak, a nemzetgyűlés volt elnökének

Varga Béla küzdött a náci és a kommunista diktatúra ellen is: segítette a német fogságból Magyarországra szökött francia hadifoglyokat, számos lengyelt és zsidót bújtatott.

Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) államtitkára veszprémi avató beszédében felidézte a nemzetgyűlés egykori elnökének, a Független Kisgazdapárt országos alelnökének alakját, méltatta hazaszeretetét és hűségét hite iránt.

Az államtitkár megemlékezett arról, hogy Varga Béla küzdött a náci és a kommunista diktatúra ellen is: segítette a német fogságból Magyarországra szökött francia hadifoglyokat, számos lengyelt és zsidót bújtatott. Ezzel megmutatta, hogy a keresztény ember nem lehet megalkuvó, beletörődő; a kereszténység bátorságot jelent, szembeszállást az akkori hatalommal – szögezte le.

A plébános életének abból a szakaszából is hozott példát, amikor nemzetgyűlési képviselő lett, a kommunisták mégis semmibe vették országgyűlési képviselői státuszát, nyomoztak utána. “Ebből látszik, hogy a kommunisták sohasem fogják tiszteletben tartani egyszer sem a népakaratot, nem fogja érdekelni őket, hogy kinek van többsége, s kinek kisebbsége, nem fognak tisztelni egyetlen egy demokratikusan megválasztott állami vezetőt, képviselőt, köztársasági elnököt vagy bárki mást, nekik csak a saját céljaik a fontosak. Ha kell, ehhez igazítják az elveiket” – fogalmazott Rétvári Bence.

Szólt arról, hogy a kommunizmus alatt egymillió embert vontak rendőrségi eljárás alá, 650 ezer ember ellen emeltek vádat, 390 ezer elmarasztaló ítélet született a bíróságokon.

Varga Béla a II. világháború után az amerikai emigrációban is folytatta küldetését, részt vett a Magyar Nemzeti Bizottmány létrehozásában, amelynek később vezetőjévé is választották. De Gaulle elnök a francia becsületrenddel tüntette ki, 1983-ban az amerikai kongresszus mindkét háza törvényhozási naplójában örökítette meg a szabadságért és demokráciáért vívott tetteit, a rendszerváltás után Magyarországon és Lengyelországban is magas állami kitüntetéseket kapott – sorolta Rétvári Bence.

Varga Béla példamutató életútjának elemzésén át végül arra a következtésre jutott: Európában a kulturális, nyelvi, történelmi, művészeti, hagyománybeli adottságok különbözőek, egyedül a kereszténység közös; a kereszténység adja meg az európai identitást. A keresztény értékrendű politizálás európai politizálást jelent – hangoztatta Rétvári Bence.
Márfi Gyula veszprémi érsek avató beszédében arról beszélt, hogy Varga Béla a veszprémi nagyszemináriumban végezte a teológiát, a veszprém Szent Mihály székesegyházban szentelték pappá, itt kezdte és hosszú ideig itt folytatta papi hivatását.

A szent szabadság érdekében mindenféle diktatúrával szemben találta magát; tudta, hogy szabadság nélkül az élet nem élhető, de ugyanakkor azt is tudta, ha a szabadságot túladagoljuk, az is veszélyes – mutatott rá az érsek.
Varga Béla születésének 110. évfordulóján az egykori szeminárium falán helyezték el az emléktáblát, amelyet Márfi Gyula áldott meg.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.