Belföld

Dísznövény és kertművészeti napok a fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyban

Fehérvárcsurgón nyolc éve rendezik meg június első napjaiban az Európai Dísznövény és Kertművészeti Napokat.

A víznek a kertművészetben és a természetben betöltött szerepe lesz a fő témája a fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyban és az épületegyüttest övező parkban június 1-3 között megrendezett Európai Dísznövény és Kertművészeti Napoknak – mondta el a programsorozatot szervező Károlyi József Alapítvány képviselője.

Károlyi Angelica tájékoztatása szerint a rendezvénynek ciprusi, dániai és francia díszvendégei  lesznek. A régi szépségében helyreállított kastélyt körbeölelő parkban a hazai és külföldi csemete kertészek, növénynemesítők, virág- és dísznövénytermesztők által kiállított virágokban, cserjékben, balkon- és kerti dísznövényekben és kisebb, nagyobb szökőkutakban gyönyörködhetnek majd a látogatók.

A rendezvény keretében – csakúgy, mint az elmúlt nyolc alkalommal – ezúttal is lehetőség lesz a növényritkaságok és a bemutatott kertművelési, kertépítészeti és kertszépítészeti eszközök megvásárlására, illetve megrendelésére.

A szakmai és hozzáértő közönség a kastélyban megrendezett konferencián érdekes előadásokat hallhat egyebek között a dániai királyi parkokról, a szökőkutakról és a tájépítészetről, és a vízről mint megőrzendő természeti örökségről, valamint szerepéről a történeti és kortárs parképítészetben.

A három nap során külön programokkal várják a gyerekeket, akik kézműves foglalkozáson vehetnek részt, lovasfogaton barangolhatják be a kastélyparkot és Zólyomi Zsolt parfümőr kalauzolásával ismerhetik meg az illatok varázsát, az illatos műhely titkait. A felnőttek botanikai sétát tehetnek Kósa Gézának, a vácrátóti botanikus kert vezetőjének a társaságában, virágkötészeti bemutatón vehetnek részt, a Gaia Környezetvédő Egyesület és a Humusz Szövetség Fejér megyei tagozata szakembereinek segítségével pedig a komposztkészítés tudnivalóit leshetik el.

Ajánlott videó