Belföld

Új kiállítás nyílik a kápolnásnyéki Vörösmarty múzeumban

Vörösmarty Mihály életútját követhetik végig a látogatók a március 14-én nyíló új állandó kiállításon.

Gartner Petra, a Fejér Megyei Múzeumok Igazgatóságának művészettörténésze arról tájékoztatott, hogy a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) által még 2010-ben meghirdetett Felemelő évszázad című programsorozat keretében, a Petőfi Irodalmi Múzeum rendezésében megnyíló tárlat első szobájában Vörösmarty-relikviákat, portrékat, dokumentumokat mutatnak be.

A kiállítás első helyiségében a költő életének az 1830-as évek végéig terjedő szakaszát mutatják be: egyebek között tanulmányaival, házi tanítóskodásának, lapszerkesztői munkájának emlékeivel ismerkedhetnek meg a látogatók.
A második helyiségben kialakított biedermeier szobabelsőben egyebek között a Szózat költőjének íróasztalát mutatják be. Látható lesz az a pecsenyéstál, amely a Vörösmarty-család háztartásában “szolgált” és a költő személyes tulajdona volt, s bemutatják azt az ezüst kupát is, amelyet tisztelőitől kapott.

A költő életútját haláláig bemutató tárlat utolsó szobájában felesége és közeli barátai portréit állítják ki, továbbá képet kapnak a látogatók Vörösmarty 1840-es évekbeli politikai-közéleti, valamint az 1848-as forradalomban betöltött költői szerepéről.

Az emlékmúzeumot abban az egykori gazdatiszti házban rendezték be, ahol Vörösmarty Mihály gyermekkorát töltötte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik