Belföld

Ötödével keresnek kevesebbet a nők

Magyarországon a nők átlagosan 21 százalékkal keresnek kevesebbet a férfiaknál.

A különbség már pályakezdőként kialakul, és a 35-44 éves korosztálynál a legnagyobb. A Workania emlékeztet arra, hogy az Európai Bizottság néhány éve kampányt indított a nemek közti bérkülönbség leküzdéséért, az egyenlő fizetés napját ezért minden évben néhány nappal a Nemzetközi Nőnap előtt, március 5-én tartják.

A legújabb eredmények szerint Európában a különbség kisebb, átlagosan 17 százalékkal keresnek kevesebbet a nők a férfiaknál. A Workania felmérése szerint 2011 márciusában Magyarországon a férfiak átlagfizetése 245.000 forint, míg a nőké 194.500 forint. 2011 azonos időszakában 25 százalék volt a “bérszakadék” férfiak és nők között. A felmérés eredményei szerint már pályakezdőként hátrányból indulnak a nők: a 17-24 éves munkavállalók esetében a különbség 14, 25 év felett pedig már 21 százalék. A bérszakadék a mélypontot a 35-44 éves munkavállalók esetében éri el, ennél a korosztálynál ugyanis 28 százalékos a nők lemaradása.

Majd 45 év után 23 százalékra csökken, az 55 év feletti nők esetében pedig 20 százalékra esik vissza. A fizetesek.hu eredményei alapján minél magasabb pozícióban dolgozik egy nő, annál nagyobb a fizetésbeli lemaradása a férfiakkal szemben. Míg ugyanis a segédmunkásként 6 százalékkal keresnek kevesebbet a “gyengébbik nem” képviselői, az adminisztratív alkalmazottak esetében 7, a szolgáltatási szféra alkalmazottai és a szakmunkások esetében 18, a középvezetőknél 19, a felsővezetőknél pedig már 26 százalék a bérkülönbség a férfiak javára. A fizetések pozíciók szerinti összehasonlításából kiderül, hogy a nők ugyanabban a pozícióban átlagosan “csak” 7 százalékkal keresnek kevesebbet férfi kollégáiknál. A Workania hozzáfűzi: a felsővezetésben leginkább férfiakat találni, a műszaki igazgatók átlagosan 39 százalékkal, az ügyvezető igazgatók 35 százalékkal, a pénzügyi és kereskedelmi igazgatók pedig 25 százalékkal kapnak kapnak kevesebbet, ha nők.

De az olyan pozíciókban is, mint a biztosítási ügynök, az újságíró, a főszakács, az értékesítési menedzser, a marketing menedzser, a gyártósori munkás, a cukrász és könyvelő, vagy éppen az orvos, jelentős, 9 és 25 százalék a nők lemaradása. Vannak azonban fordított helyzetek is – hívja fel a figyelmet a cég.

Gyógyszerészeti laboránsként 22 százalékkal, a HR munkatársként 21 százalékkal, a lakberendezőknél és belső építészeknél 16 százalékkal, a könyvtárosoknál 13 százalékkal, az asszisztensek és titkárok esetében 6 százalékkal keresnek többet a nők, hiszen ezek olyan pozíciók, ahol ritkábban dolgoznak férfiak.

Vannak olyan pozíciók is – ha kevesebb is -, ahol egyenlő számban dolgozik mindkét nem, mégis a nők felé “billen a mérleg nyelve”. Az ingatlan értékesítőknél 8 százalék, a jogászoknál 5 százalék, a PR menedzsereknél pedig 2 százalék előny mutatkozott a bérekben a nők javára.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.