Belföld

Kész a médiatörvény angol nyelvű fordítása

A jogszabályt a kormány elküldi az Európai Bizottságnak is.

Elkészült a magyar médiatörvény angol nyelvű fordítása, amelyet a kormány továbbított a Budapesten működő külképviseleteknek és Magyarország külföldi nagykövetségeinek – közölte Nagy Anna kormányszóvivő. A médiatörvény a magyar kabinet hétfő-keddi tanácskozásán is téma volt.

A kormányszóvivő úgy fogalmazott, nagyon sok olyan vélemény született a médiatörvényről az elmúlt időszakban, amelyet elmondások alapján alakítottak ki még azelőtt, hogy olvashatták volna magát a jogszabályt. Nagyon fontos, hogy a törvényt magát jól ismerjék meg a véleményalkotók, az újságírók, a közvélemény, a magyar kormánynak pedig mindent meg kell tennie ennek érdekében – emelte ki.

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter december végén Neelie Kroesnak, az Európai Bizottság sajtószabadságért is felelős alelnökének írt válaszlevelében hangsúlyozta, meggyőződésük szerint a médiatörvény minden elemében kiállja az összes európai érték próbáját, ezért kérte Neelie Kroest, hogy a törvény szövegének gondos tanulmányozása után fogalmazza meg konkrét kérdéseit, amelyekre a magyar szakemberek haladéktalan és maradéktalan választ adnak majd. A magyar tárcavezető közölte azt is: biztos benne, hogy mindezek után az Európai Bizottság hiteles és mértékadó véleményt tud majd alkotni az új magyar médiaszabályozásról.

Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár kedd délután az MTI érdeklődésére elmondta: a médiatörvény angol nyelvű fordítása mellé egy “érvrendszert” is küldenek, amelyben kifejtik, hogyan vélekednek a jogszabályt ért vádakról.

Az Európai Bizottság azt az előzetes választ kapta a magyar kormánytól a médiatörvénnyel kapcsolatos érdeklődésére, hogy az összhangban van az uniós joggal, de a brüsszeli testület jelenleg még várja a részletesebb tájékoztatást ebben a kérdésben – mondta még hétfőn Olivier Bailly, a testület egyik szóvivője.

Bailly ma úgy nyilatkozott, hogy a magyar médiatörvény részletes jogi vizsgálata – a teljes szöveg pontos fordítása híján – még el sem kezdődött, és az elemzés elvégzésére nincs semmilyen határidő, az akár évekig is tarthat. Hozzátette, a hivatalos eljárás indításáról vagy elvetéséről csak ezt követően születhet döntés.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik